StoryEditor
Hajdukpape i dida...

Priča počinje s pradjedom: u nedjelju je za Hajduk debitirao Mario, predvodnik četvrte generacije Vuškovićevih

21. kolovoza 2019. - 19:17

Debitirao je Mario Vušković, rekli bismo - konačno, trebalo je dočekati Damira Burića za kormilom prve momčadi i njegovo okretanje iza sebe da vidi koga sve to ima na stoperskim pozicijama...

Hm, zar nije vrijeme da i mladi Vušković krene, zamislio se Burić, pa onda to najavio i pred novinarima... I priredio mu debi prošle nedjelje protiv Gorice u finišu utakmice.

Tako je sasvim posebna priča obitelji Vušković dobila svoj konačni smisao u “krešendu” kojeg najavljujemo još od zime. Tada smo s priprema momčadi Siniše Oreščanina u Turskoj najavili da bi pravi stoperski par za Euro-Hajduk u bliskoj budućnosti trebali postati Vušković i Svatok!

Nemojte se čuditi, prvi kao mladić koji obećava i kojega sa 17 godina traži pola Italije, ako nije pola a ono u Fiorentinu i Roma može otići i sutra, kad bi se Hajduk upuštao u tu prodaju.

A drugi, Oleksandr Svatok, najavljen je s naše strane na – neviđeno. Znajući da je Hajduk upro dovesti probranog stopera iz Ukrajine i da će platiti Zorji iz Luhanska samo da ga ne čeka još nekoliko mjeseci pa da dođe bez odštete. Za Svatoka smo se sad malo povukli, očekivali smo ga boljega, a što se tiče Vuškovića -  e, to je sad prava priča!

Mario Vušković, dakle, četvrta generacija Vuškovića u Hajduku! Priča nije nova, iz prikrajka je čekamo obnoviti samo da Mario zakorači na prvoligašku scenu. I evo nas, hvala Buriću.

I sin i otac, dida i pradida bili su - Torcida! Marko, Mario, Danijel i sad njihov izdanak Mario, imenom na pokojnoga didu, nastavljaju lozu Vušković koja je jedinstvena u Hajdukovu miljeu. Ima braće, ima očeva i sinova, ali da će se loza protegnit kroz četiri generacije, baš je neobično.

I nastavlja se, Marijov mlađi brat Luka, isto u Hajduka, veliki je talent, a “bijeli” su ga probrali da baš on održi govor u ime polaznika škole baluna kad se promoviralo da Akademija Hajduka dobija ima Luka Kaliterna.

No, ajmo redom:

1. PRADJED Marko Vušković 

Pradjed debitanta Marija bio je prije svega tajnik Hajduka, šezdesetih. Sekretar, što bi se reklo. Dakle, izvršni operativac kad je predsjednik uprave bio admiral Josip Grubelić, pa kasnije Tito Kirigin. Marko je bio i prvotimac Hajduka, dvadeset godina ranije, u doba ratnog Hajduka, od obnove 1944. na Visu pa svibnja 1945. godine bogme je upisao – tri nastupa!

Međutim, pamti se kao tajnik, dolje na Starom placu, u kancelarijama u zgradi koju smo zvali Dom Hajduka, gdje su sad prostorije Torcide.

2. DJED Mario Vušković

Markov sin Mario bio je zlatnik Ivićeve generacije i jedan od većih talenata u grupi juniorskih prvaka Jugoslavije Šurjaka, Mužinića i da ne nabrajamo... No, nije upisao prvoligaški nastup, otišao je u Nizozemsku gdje je godinama uspješno igrao u Deventeru, u momčadi Go Ahead Eagles.

U tom društvu igrao je i Joško Gluić, još jedan hajdukovac. Mario je kasnije nastradao u prometnoj nesreći, a dok je igrao u Nizozemskoj, u Deventeru, pa kasnije i u Heerenveenu, dobio je sinove Ronalda i Danijela.

3. OTAC Danijel Vušković

Za Danijela, danas trenera u Akademiji Hajduka vaš se reporter javno pitao “nije li Vušković novi Igor Tudor”?! Svojedobno kad je Danijel nadirao snagom izrazitog talenta.

Namijenio mu je trener Nenad Gračan ujesen 2001. nastup, debi u Koprivnici protiv Slavena, ali to se nije dogodilo, bio nezgodan čas, taman je Danijel čekao rođenje sina Marija i nije putovao u Koprivnicu. Gračan je ubrzo napustio klupu Hajduka, pa je Danijel potom debitirao kad je trener već postao Slaven Bilić.

U Hajduku je Danijel mogao ostaviti veći trag, uvijek govorimo o poziciji stopera i tehnici koja priliči veznom igraču. Pamti se njegov talent, makar se od njega više očekivalo.

4. Mario Vušković jr.

Eto nas kod malog Marija, eto je debitirao, da nastavi ovu “never ending story” obiteljske loze Vušković. Stoper od kojeg Hajduka očekuje i upečatljive igre i milijune u prodaji. A i mlađi brat Luka nailazi...

I to nije sve, jer Danijelov brat Ronald poznat je u Splitu kako dobro igra mali balun, a njegovi sinovi Moreno i Vito su u mlađim uzrastima Solina, odnosno Adriatica pa i to daje još dublju dimenziju priči o nogometnoj obitelji Vušković. Moreno i Vito, kao prvi rođaci Marija i Luke...

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 16:20