Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
HajdukNajbolji u 2018.

Prema ocjenama reportera Slobodne Dalmacije: Josip Juranović s razlogom nosi kapetansku traku

Piše Frane Vulas
1. siječnja 2019. - 12:00
rudes_hajduk41-011218

Josip Juranović je Hajdukovac godine. Kapetan "bijelih" najbolji je nogometaš Hajduka u 2018. po ocjenama sa službenih utakmica odigranih tijekom prošle godine. Prema prosječnim ocjenama koje su sportski novinari iz redova vašeg dnevnog lista dijelili za prikazano na susretima "bijelih" 23-godišnji Zagrepčanin pokazao se najbolji. To je samo još jedna potvrda onog odokativnog dojma kojeg su tijekom 2018. većinom dijelili ne samo vaši izvjestitelji iz "Slobodne Dalmacije" koji prate "bijele", nego i općenito sedma sila, ali mahom i gledatelji. Nije slučajno Jura na tronu. Odmah uz bok Juranovića je Ahmed Said Said, treći je Mijo Caktaš, četvrti Adam Gyurcso...

U potrazi za najboljim nogometašem "bijelih" u 2018. godini, a na tragu nekadašnjeg "Trofeja Bili", ravnali smo se istim kriterijima kao i prije godinu dana. Tada se pokazalo kako je najbolji igrač Hajduka u 2017. godini bio Nikola Vlašić, član Evertona danas na posudbi u moskovskom CSKA, hrvatski reprezentativac. Kriterij je bio prosječna ocjena svakog igrača koja se dobije kada se u obzir uzmu sve službene utakmice Hajduka u 2018. godini.

Pritom mislimo na prvenstvene, kup i europske susrete (kvalifikacije Europske lige). Dodatni kriterij bio je da su uzeti u obzir samo igrači koji su odigrali više od 50 posto susreta tijekom godine (startavši ili ulaskom s klupe). S obzirom da je Hajduk tijekom 2018. godine odigrao ukupno 43 službene utakmice, u obzir su uzeti svi igrači koji su odigrali barem 22 susreta. Juranović je s prosječnom ocjenom 6,27 najbolji, Said je u prosjeku imao ocjenu 6,20, Mijo Caktaš 6,11... Zanimljivo je kako su samo osmorica nogometaša ispoštovali taj kriterij o 50 posto nastupa koji ne smatramo baš rigoroznim. To je samo pokazatelj kakve su kadrovske turbulencije bile na Poljudu u 2018. godini.

Čak četvorica nogometaša imali su u prosjeku bolje ocjene od Juranovića, ali sa znatno manjim brojem odigranih susreta. To su Franck Ohandza, Josip Posavec, Karlo Letica i Zoran Nižić. Već je na prvi pogled jasno da trojica od te četvorice više ni ne stanuju na Poljudu, transferirani su u druge klubove. Prednjači Ohandza s prosječnom ocjenom 7,00, ali je odigrao tek tri susreta u 2018. za Hajduk prije transfera u Kinu.

Najveća pojedinačna ocjena koju su Hajdukovci dobijali u 2018. godini bila je 8,5, a zaslužio ju je Ohandza nakon što je odličnom igrom i jedinim pogotkom na susretu Hajduku u veljači donio pobjedu na Maksimiru protiv Dinama. "Osmicu" su zasluživali Letica i Gyurcso (po dvaput) te Caktaš. Nije ih bilo puno, ali takva je i bila hajdučka godina. Pogotovo njena turbulentna druga polovica, prvi dio ove sezone u kojoj je Hajduk odigrao najslabiju polusezonu otkad je HNL-a.

Od 43 odigrane utakmice, Hajduk je upisao 17 pobjeda, uz 14 remija i 12 poraza te gol razliku 69:50. Ukupno je tijekom 2018. godine u službenim susretima dres Hajduka nosilo 40 nogometaša. I po broju nastupa prednjači Juranović, odigrao je 40 susreta, prati ga Gyurcso s 38. Najbolji strijelac bio je Caktaš s 13 golova, dok je prvi asistent bio Gyurcso s osam dodavanja za gol.

Zanimljivo je kako je među 40 igrača Hajduka koji su nastupali tijekom godine jedan ostao potpuno neocijenjen – Hugo Almeida! U 2018. godini, odnosno u drugom dijelu prošle sezone dok je nosio dres Hajduka portugalski napadač upisao je svega šest nastupa, svih šest ulascima s klupe. Stoga Almeida uopće nije bio ni ocijenjen u našim izvještajima s utakmica. Ukupno je na terenu u dresu Hajduka u službenim utakmicama u 2018. proveo tek 120 minuta, a na ljeto su se klub i nogometaš rastali.

#HAJDUK#NAJBOLJI#JOSIP JURANOVIć#KAPETAN

Izdvojeno