StoryEditorOCM
Hajdukususret izborima

Predstavljamo kandidate za NO Hajduka; Robert Kalinić: ‘Od malih sam nogu zaljubljen u Hajduk, financijska je komponenta moja snaga‘

12. srpnja 2022. - 22:00

1. Možete li nam se kratko predstaviti?

Rođen sam u Splitu i s 18-19 godina sam napustio bivšu Jugoslaviju. Neko vrijeme sam bio u Londonu, a u Švicarskoj sam već 38 godina. Moj otac je bio veliki Hajdukovac i prijatelj Tomislava Ivića. Puno puta je i bio gost kod nas doma. Nije bilo utakmice na koju nisam išao s pokojnim ocem. Sjećam se St. Etiennea, PSV-a, Tottenhama, Leedsa... Ima dosta ljudi u Splitu, regiji, Hrvatskoj ili nas koji smo u inozemstvu koji imamo DNA Hajduka. Imamo veliku ljubav, tradiciju, strast prema Hajduku koja je neovisna o uspjesima ili lošim stvarima. Ljubav ostaje. Ja sam od malih nogu zaljubljen u Hajduka. Tri prve riječi koje je moja trogodišnja kćerkica Sofija naučila na hrvatskom jeziku bile su: Hajduk živi vječno! Susjedi nisu razumjeli što to govori, ali sam im objasnio. Veliko životno i poslovno iskustvo, znanje je možda moja prednost, ali ne želim na nijedan način podcjenjivat mlađe koji također imaju entuzijazam i znanje.

2. Što vas je motiviralo da se kandidirate? Kako će Hajduk „profitirati” Vašim angažmanom u NO-u? Koje će Vam od poslovnih iskustava pomoći u radu ako postanete član NO-a?

U svim sportskim klubovima postoje tri komponente, jedna su sportski uspjesi, druga upravljanje, a treća financijska komponenta koja je jako bitna. Sportski uspjesi olakšavaju rad u druga dva faktora. Živimo u vremenima geopolitičkih i ekonomskih stresova, u privatnim životima, tvrtkama, pa tako i u sportskim klubovima. Dnevno analiziramo cijene kamata, krivulje, cash flow... Moja želja je savjetovati, pomoći, nadzirati u toj financijskoj komponenti ako me izaberu. Naravno, ne u dnevnom operativnom radu jer to ne spada u sferu rada NO-a. Financijska komponenta je moja snaga. Imam dugogodišnje iskustvo i tu sam klubu na dispoziciji 24 sata.

3. Koliko ste upoznati s aktualnim stanjem u klubu i što mislite o trenutnoj situaciji u kojoj se klub nalazi, kako sportskoj tako i financijskoj?

Zasad imam informacije iz medija. Ako budem nadzornik sigurno ću biti upoznat s više komponenata. Jako bitno je imati klub s dobrom financijskom komponentom, stabilnošću. To će biti jedan od mojih prioriteta koje bih želio ispuniti. Sportski rezultat pomaže, ali financijska komponenta bila bi moj fokus, da što se kaže izađemo na zelenu granu, da u kontinuitetu budemo stabilni što je jako bitan faktor.

4. Kako ocjenjujete rad aktualne Uprave na čelu s predsjednikom Lukšom Jakobušićem i na osnovu čega ćete ga u budućnosti procjenjivati ako budete izabrani?

Volim statistiku, analizirao sam to. Jako pozitivno sam iznenađen u odnosu na prethodne Uprave. Drago mi je kako sad sve to skupa funkcionira između Uprave. Želim Hajduku stabilnost, kontinuitet. Drago mi je da u klubu nastoje biti što je moguće više transparentni, to je jedna od najvažnijih komponenti. Uprava je sebi postavila ambicioznu strategiju za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Jako je ambiciozna i dobro je da je takva. Vrlo bitno je uspoređivati mjesečno, kvartalno strategiju s napravljenim.

5. Opišite se u tri riječi?

Skroman, respektiram, ustrajan. Ustrajnost mi je pomogla u životu. Zato sam i završio deset internacionalnih maratona. Kako je u maratonu, tako je i u životu

Osobni karton

Robert Kalinić

Rođen: 30. lipnja 1962. godine u Splitu

Sonnerberg Wealth Management AG (Zürich) - partner zadužen za poslovanje s financijskom imovinom na globalnim tržištima

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2022 22:30