StoryEditorOCM
Hajdukususret izborima

Predstavljamo kandidate za NO Hajduka; Dražen Zec: ‘Bio sam informatičar pa sam se otisnuo u svijet financija, to treba svakom NO-u‘

13. srpnja 2022. - 22:00

1. Možete li nam reći nešto o sebi?

Za mene moto „kontra mraku, kontra sili” ima najviše smisla. To je ono iskonski, to sve sublimira. Mislim da je djelovanje za Hajduk neka vrsta rada za javno dobro. Za svih, ne samo za Hajduk, Split, Dalmaciju, nego za cijelu Hrvatsku i mislim da postavljamo primjer koji će ostali prije ili kasnije slijediti. Vidim to kao svoj doprinos društvu jer se politikom ne želim baviti, kao nešto gdje nešto mogu dati, kroz Hajdučku zajednicu, NO. Mislim da svojim znanjem i iskustvom mogu pomoći. Hajduk je bitan dio naše zajednice, ako se može uključiti, treba to i napraviti.

2. Što vas je motiviralo da se kandidirate? Kako će Hajduk „profitirati” Vašim angažmanom u NO-u? Koje će Vam od poslovnih iskustava pomoći u radu ako postanete član NO-a?

Moje najduže poslovno iskustvo bilo je vezano uz financije i kontroling (član Uprave i FC&A Manager tvrtke IDS Scheer d.o.o., nap.a.). Od informatičara i inženjera elektrotehnike preorijentirao sam se u svijet financija, računovodstva i kontrolinga koji je jedna od osnovnih vještina za rad u bilo kojem NO-u. Osobina u kojoj sam dobar je analitičnost i sposoban sam zadržati mirnoću i racionalnost u teškim trenucima. Mogu ispravno analizirati podatke, iz hrpe istih nešto izvući, propitivati i upozoriti na trendove. To mora imati svaki NO. Nadzorni odbor mora kontrolirati rad Uprave, društva, tj. kluba. Jedna od temelja strategije Hajduka je financijska stabilnost i održivost. Tu mogu pomoći iskustvom, znanjem, savjetom ako je potrebno.

3. Koliko ste upoznati s aktualnim stanjem u klubu i što mislite o trenutnoj situaciji u kojoj se klub nalazi, kako sportskoj tako i financijskoj?

Što se tiče sportskog dijela tu svi mi mislimo da se vrhunski razumijemo u nogomet i sport općenito, pa tako naravno i ja, ali treba respektirati stručnost sportske zajednice. Teško da ću ja ispravno objasniti zašto ne igraju mladi talenti ili zašto smo u jednoj formaciji, a ne u drugoj. Mogu imati svoje mišljenje o tome, ali neću se petljati u nešto za što nisam kompetentan. Što se tiče financijskog dijela, proučio sam zadnja godišnja izvješća. Bilo bi lijepo da klub nije u minusu, a opet to ima logike ako se puca na neke više ciljeve, ako je ovo period u kojem se investira i ide se u kontrolirani rizik koji će se riješiti kroz realizaciju sportskih ciljeva, transfere ili plasman u Europu. U svakom slučaju, Hajduk uvijek mora biti konkurentan, makar se i ne ostvario zacrtani broj titula. Bilo bi sjajno osvojiti što više trofeja, tome težimo i tome se nadamo, ali najvažnije je da smo uvijek ravnopravni, u igri do zadnjeg. Neprihvatljivo je da se već 1. rujna izgubi prvenstvo.

4. Kako ocjenjujete rad aktualne Uprave na čelu s predsjednikom Lukšom Jakobušićem i na osnovu čega ćete ga u budućnosti procjenjivati ako budete izabrani?

Čini mi se da idu u dobrom smjeru. Žao mi je kada vidim da neki mladi igrače odlaze, ali pretpostavljam da su to utemeljene odluke ljudi koji su u klubu zaduženi za taj dio. Ono što vidim kroz komercijalu i marketing čini mi se kao sjajna priča. Rastu prihodi, proizvodi koji se izbacuju dobro prolaze. Ako imaš u strategiji da ćeš iz komercijale imati 60 posto prihoda, a 40 posto iz transfera, moraš raditi na tome, neće to doći samo od sebe, i rekao bih da ova uprava zna što radi. Za sve ostalo, kako se budemo bolje upoznali sa situacijom, tako ćemo i biti pametniji. Prvenstveno ću rad ocjenjivati praćenjem je li sve u skladu sa zacrtanom strategijom, po pitanju sportskog rezultata, financijske stabilnosti te, po meni možda i najbitnije, rada Akademije. Kako god da okrenemo moramo proizvoditi svoje igrače. Nismo veliko tržište pa da možemo silne milijune zarađivati iz komercijalne djelatnosti, ali možda jednom dođe i taj dan.

5. Opišite se u tri riječi?

5. Tiha voda brijege dere. Eto u četiri riječi ha, ha.

Osobni karton

Dražen Zec

Rođen: 2. studenoga 1969. godine, Split

Provider Service d.o.o. - član Uprave i suvlasnik

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 10:42