StoryEditor
Hajdukkrk je naš

Predsjednik krčkoga DPH-a na finale Kupa s Rijekom stiže s oko 150 navijača: ‘Majci mi je 87 godina, i ona i ja od rođenja navijamo za Hajduk‘

26. svibnja 2022. - 08:30

Hajduka se voli širom Dalmacije, ali i šire. Jedan od takvih primjera je i otok Krk, čije je Društvo prijatelja Hajduka ovih dana prešlo brojku od 400 članova u 2022. godini. Kako nam kaže predsjednik krčkoga DPH-a Željko Komadina, s najvećeg jadranskog otoka na finale kupa s Rijekom stiže oko 150 navijača.

- Bilo bi nas još i više, ali mnogi nisu uspjeli doći do karte. Neki nam kažu: “Niste vi iz Dalmacije, kako možete navijati za Hajduka?“ To je kao da ja pitam nekoga tko navija za Real Madrid, kako može navijati za Real kad nije iz Madrida. A mi smo možda još i žešći navijači od Dalmatinaca, mnogi idu na svaku utakmicu u Split. Ima nas čak 30-40 Hajdukovih pretplatnika s Krka – priča nam Komadina.

Komadina ističe kako na Krku postoji velika tradicija navijanja za Hajduk.

Ne mijenjaj program

- Ja imam 58 godina i od rođenja navijam za Hajduk, kao i moja majka koja ima 87 godina. Ona gleda svaku utakmicu na televiziji, najviše se ljuti kad se promijeni program na kojem je utakmica, pa nas zove i kaže da joj nismo namjestili na Hajdukovu utakmicu. Kad Hajduk odigra loše i izgubi, zove mene kao predsjednika DPH-a i kaže da više neće biti član, haha.

image
DPH Krk

DPH otoka Krka je od svog osnutka 2016. godine organizirao Bile noći koje su se održavale svake godine do izbijanja pandemije.

- Te naše Bile noći već su bile postale tradicionalne, trebala se održati i ona 2020., i to nakon Hajdukove utakmice s Istrom u Puli, kada nam je u goste trebala doći kompletna Uprava Hajduka. No, došlo je do izbijanja pandemije, tako da od 2019. nismo imali Bilu noć. Sada čekamo sljedeću zimu, početak 2023. godine, da nastavimo s održavanjem.

Bile noći održavale su se u sali koja prima 350 ljudi, karte bi se, kaže Komadina, uvijek rasprodale u roku od nekoliko dana. Te hajdučke fešte uveličali bi uvijek i ugledni članovi Hajdukove delegacije.

- Na prvu Bilu noć 2016. trebala je doći i prva momčad, bilo je planirano da dođu nakon utakmice s Interom u Zaprešiću. Bio je početak ožujka, no dogodila se odgoda utakmice zbog snijega i tako je Bila noć održana bez igrača prve momčadi. No, bili su pozvani i veterani koji su se rado odazvali, predvođeni najstarijom legendom Ivom Begom, Paškom Viđakom, kao i mlađi: Nenad Pralija, Đolonga, Miladin, Carević itd. Sljedećih godina su nam dolazili i pojedini članovi Nadzornog odbora, bio je gospodin Pavasović Visković, pa Marasović, Krnić... Od pjevača su nam nastupali Mladen Grdović, Zorica Kondža, klapa Kampanel... Grdović je trebao pjevati i 2020. kad je Bila noć otkazana zbog korone.

image
DPH Krk
image
DPH Krk

Prva momčad ipak je te 2016. bila na Krku i odigrala prijateljsku utakmicu s domaćim NK Krkom, koji je čak pobijedio s 3:2.

- Čim je bila prva reprezentativna pauza, došla je prva momčad i odigrala utakmicu s Krkom, koji je tako proslavio 75 godina postojanja. To je bila još jedna prava fešta.

Fešta je nastavljena i navečer.

- Bili smo u Vrbniku u jednoj konobi na večeri. U Hajduku je tada igrao jedan Južnoamerikanac, ne mogu se sjetiti imena. Uglavnom, nije igrao gotovo ništa u službenim utakmicama, ali je igrao tu prijateljsku utakmicu na Krku. Poslije je u nekim novinama bio intervju s njim, gdje je posebno izdvojio baš Vrbnik kao mjesto gdje je jeo najbolju janjetinu. Također je rekao kako su mu navijači na Krku posebno skandirali. Kad smo to pročitali, bila je luda sreća kako nas je dva puta spomenuo.

image
DPH Krk

Humanitarni karakter

Komadina posebno ističe humanitarni karakter svih Bilih noći, ali i općenitog djelovanja DPH-a kojem je na čelu.

- Uz navijanje i širenje ljubavi prema Hajduku, humanitarni rad nam je jedna od osnovnih djelatnosti. Na Bilim noćima smo radili aukcije dresova, a prihod je uvijek išao za bolesnu djecu. Nakon što je Vlašić prodan u Everton, njegov smo dres iz Evertona prodali za 9000 kuna. Da smo ih imali pet, sve bi prodali. Isto tako, dres Lovre Kalinića iz Aston Ville prodan je za 8000 kuna, kao i dres Danijela Subašića dok je bio prvotimac Monaca, prodan također za 8000 kuna. 

I dres Ivana Perišića iz Bayerna trebao je biti na aukciji 2020. godine, no pandemija je odgodila Bilu noć.

- Još čuvamo taj Perišićev dres, čekamo sljedeću Bilu noć pa da i njega stavimo na aukciju. Možda neće postići neku cijenu jer Ivan više ne igra u Bayernu, ali vidjet ćemo. Sve te dresove nabavljamo zahvaljujući našem dobrom prijatelju Roku Pezelju. Također smo jako dobri s gospodinom Ivom Begom i gospodinom Paškom Viđakom, moramo im se javiti svaki put kada dođemo u Split.

image
DPH Krk

DPH Krk je 2018. za djecu sa svog otoka organizirao i izlet na utakmicu s Osijekom na Poljudu.

- Bilo nas je tada ukupno 97 na izletu, od čega oko 70 djece. Išli smo jednim velikim autobusom i s nekoliko kombija.  Oni mlađi, do šestog razreda, su izašli s igračima na teren. Bili su kao hipnotizirani, sjajan doživljaj, na tribinama je bilo 20 tisuća ljudi. I škole su nam tada izašle u susret, utakmica se igrala u nedjelju, a djeca nisu morala u ponedjeljak doći u školu, jer su se kući vratili kasno u noći. Takav izlet ponovit ćemo ubrzo, sad kada su mjere zbog pandemije popustile. 

Na Krku ima i mladih torcidaša, pravih, kako bi se reklo, ultrasa, koji odlaze na razna gostovanja.

- Ima ih dosta, mi im nekad pomognemo tako da im platimo kombi, gorivo. Ne bismo to radili da oni nisu korektni, ali vidjeli smo da nisu nasilni, ne rade nikakve nerede. Ruku na srce, oni ni ne traže puno od nas. Kad Hajduk igra u Rijeci, odu oni koji uspiju nabaviti karte, a upravo ti torcidaši odu najčešće, jer uz pomoć svojih prijatelja iz Splita dođu do karata.

‘Traume nas nisu pokosile’

Komadina se nada osvajanju trofeja u četvrtak.

- Zadovoljni smo sezonom pod uvjetom da osvojimo kup, naravno da je svima žao što nismo uspjeli osvojiti i prvenstvo, ali nakon dosta traumatičnih sezona dojam je napokon pozitivan. Usprkos tim traumama, na Krku se nikad nije prestalo navijati za Hajduka. Sada nam treba pobjeda i trofej da se na najbolji način zaokruži taj pozitivan dojam ove sezone – kaže predsjednik DPH-a otoka Krka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. kolovoz 2022 16:22