StoryEditorOCM
Hajdukhoće li, neće

Precizno su izračunati izgledi Hajduka da uđe u grupu Konferencijske lige, ovakav postotak nismo očekivali

Piše SPORT SD
10. srpnja 2024. - 16:04

Sve je bliže početak Hajdukove sezone, prva službena utakmica, HB Torshavn, 25. srpnja na Poljudu. Spremaju se u Sloveniji, marljivo treniraju, velika su očekivanja za narednu sezonu.

Svjestan je toga i Gennaro Gattuso, puno je utakmica na rasporedu, ne bi li talijanski stručnjak što bolje testirao svoju momčad. Zavapio je i za pojačanjima, treba mu ojačati kada, nije još nitko stigao na Poljud, čeka se...

A 25. srpnja se bliži, može se na bilo koji način pričati o Torshavnu, ali Hajduk nije u poziciji da podcijeni nijednog protivnika. Dugo se nije igrala skupina europskog natjecanja, svake sezone nadaju se navijači.

Prošle sezone Hajduk je zapeo već na prvoj europskoj prepreci. u 3. pretkolu Konferencijske lige u dvije utakmice bio je bolji grčki PAOK.

image

10. kolovoza 2023., Hajduk - PAOK na Poljudu

Bozidar Vukicevic/Cropix

A sada je izračunata i šansa da Hajduk prođe sva pretkola i plasira se u grupnu fazu. Naime, profil na Twitteru Football Meets Data bavi se raznim statističkim analizama vezanima uz najpopularniji sport, a sada su izračunali i šanse HNL timova da igraju grupnu fazu europskih natjecanja.

Hajduk po njihovom izračunu ima 26 posto šanse proći drugo, treće pretkolo i playoff te igrati skupinu Konferencijske lige. Što se ostalih klubova u HNL-u tiče, Dinamo je osigurao igranje skupine, Rijeka ima 44 posto šanse, dok je Osijek na 19.

Što se Torshavna tiče, domaće prvenstvo su osvajali 24 puta i to posljednji 2020. godine, Kup su osvojili 29 puta od čega posljednji prošle godine, a u Superkupu su slavili tri puta.

Kao i većina klubova u ovoj otočnoj autonomnoj pokrajini Kraljevine Danske klub je osnovan iz želje radnika za nekim oblikom zabave u ovom kraju.Klub je po godini osnivanja stariji od Hajduka, a osnovan je 1904. godine i treći je najstariji nogometni klub na Farskim otocima nakon KI Klaksvíka (1904.) i TB Tvøroyrija (1892.).     

image
Tom Dubravec/Cropix
 

I kod njih je na klupi talijanski stožer, a glavni trener je Adolfo Sormani koji je kao igrač započeo karijeru u Napoliju, a onda promijenio niz talijanskih klubova. Do dolaska na Farske otoke bio je trener u omladinskim školama Napolija i Juventusa, asistirao je ikonama talijanskog nogometa Gianfrancu Zoli i Ciru Ferrari, a samostalno je vodio danski Vejle, albanski Partizani i nekoliko talijanskih niželigaša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2024 11:55