StoryEditor
Hajdukne zadovoljava standarde

Poznato je koja je bolest napala poljudski travnjak: UEFA-ini agronomi počinju sa sanacijom odmah nakon subotnje utakmice, ali dugoročno rješenje je samo jedno

Piše Slaven Alfirević
1. listopada 2019. - 22:16

Nije Hajduk pristao ni na kakvu zamjenu domaćinstva, nit je razmišljao o odgodi utakmice s Varaždinom, a trebalo se ili moglo se, igrat 23. listopada. A nije ni HNS-u bilo do odgode, kad već nema zamjene domaćinstva. Kompromis: Hajduk – Varaždin igraju dan ranije, u subotu 5. listopada s početkom u 15 sati!

UEFA ipak dopustila Hajduku odigravanje utakmice protiv Varaždina na Poljudu, ali u drugom terminu

A sve to pišemo jer je utorkom izjutra prostrujila vijest kako je inspekcija UEFA (pod pratnjom organizatora Grada, da ne bi bilo zabune), tajanstveni mister Richard, ako smo dobro dokučili, ostala šokirana u pregledu poljudskog travnjaka:

- Na ovome mislite igrat utakmicu Hrvatska – Mađarska?! Ne dolazi u obzir, to je ispod UEFA standarda. Tražimo hitnu sanaciju travnjaka do 10. listopada, a dotad izvolite obustavit sve aktivnosti na njemu.

Trava je bolesna, kazivala je prva informacija. Potvrđuje to i druga, konačna informacija.

U međuvremenu se počelo špekulirat kako će Hajduk mijenjat domaćinstvo (ma di će minjat, vidi kako prolaze u gostima, taman posla), ili da će se meč odgodit, ali to, rekosmo, nije ni HNS-u u interesu.

Drž, ne daj, eto kompromisa.

A trava, za reć pravo, nije otrovna, ali jest bolesna. Razboljela se jadna, u kolovozu je uočeno. I to baš u ljetu kad nije bilo Ultre i to nema nikakve veze sa stampedom ljudstva što je ovog ljeta mimoišao Poljud. Nema Ultre, ali je zato bolest travu šćepala.

Povijest bolesti pak seže sve do lanjskog rujna kad je Hajduk kupio novi, ovaj aktualni travnjak, a kupio ga je nakon što mu je prethodnog lanjska Ultra uništila.

Vrzino kolo trave. Sjetit ćete se po kakvoj se tratini i troskotu mučio Željko Kopić na startu prvenstva, pa u Europi protiv sofijske Slavije i FCSB ekipe znane kao Steaua.

Onda su u Hajduku kupili novu travu, ali se nisu razbacivali novcem; to je bilo doba sanjarenja o razvojnom kreditu, kad nisu ni pomišljali da prodaju hitno i odmah Antu Palaversu i Domagoja Bradarića, te istog trena zaplivaju u blagostanje. Htjeli su se stisnut. I, rekosmo, kupili su travu. Ružno je reć jeftinu travu. Jer i ta trava ima svoju vrijednost, a tko će znat da je tako malo otporna?! I da će popast virus.

Popušena je i ta trava, i bez Ultre, razboljela se ovog ljeta i zato sad poljudski travnjak ne sliči na UEFA standarde, inspekcija se hvata za glavu. Kao i Damir Burić. Poput lani Željka Kopića.

Nije upitno da se utakmice smiju igrat, ali UEFA traži veće standarde.

A što je travi? Radi se o bolesti Pyricularia grisea iliti Magnaporthe grisea, latinski su nazivi napasti čije je djelovanje uočeno još u kolovozu, a Hajduk unatoč naporima ne uspijeva sanirati, izliječiti, da ne kažemo iskorijeniti boljku.

Čak dvije utakmice druge momčadi "bijeli" su igrali izvan Poljuda i maksimalno su štedjeli pozornicu na glavnom stadionu kako bi sami imali što bolje uvjete.

Za HNL standarde nije ništa sporno, igra se... Međutim, UEFA je rigoroznija.

Ovakva bolest pojavljuje se na travnjacima u sličnim klimatološkim područjima, na stadionima u Francuskoj primjerice, a jedino trajno rješenje jest potpuna promjena travnjaka, što se dakako ne može napraviti baš u kratkom roku. Eutanazija travnjaka.

Ipak, dajmo Hajduku da igra u subotu, dan ranije, a onda će se travnjak tretirati brže-bolje, raznim otopinama, neće ga nitko bušit ili pituravat u zeleno, spašavat će ga privremeno od bolesti i davat mu "antibiotike" do Mađarske.

Igrat će i Hajduk na njemu nakon Hrvatske i Mađarske, ali mu je sudbina zapečaćena, na zimu, prvom prigodom, skinuli bi ga i postavili novi. Ali, to je već sasvim nova priča.

#HAJDUK#UEFA#POLJUD

Izdvojeno

08. srpanj 2020 05:14