StoryEditorOCM
Hajdukporuka s poljuda

Otac ‘projekta Livaja‘ poručio: Žapera nema, ali jasno je kako ga nadomjestiti, pobjedom u Zagrebu koračamo prema tituli

Piše Slaven Alfirević
13. prosinca 2023. - 15:41

Kakav Hajduk u derbiju? Humanitarna akcija "Tona hrane za beskućnike" okupila je i poznate face ne samo nogometnog miljea, ali svi oni, bili iz baluna ili samo uz rub nogometnog igrališta, na tribinama, jedva čekaju najveći derbi. Netko će od njih i uživo u Maksimir...

Franko Bogdan, jedan je od onih, rekli bismo, nesuđenih trenera Hajduka, kad je ono vodio Šibenik bio je sasvim blizu prelasku u Poljud, ali se ubrzo profilirao kao "jedan čovjek – jedan klub" imajući u vidu da vodi uspješnu Akademiju baluna po imenu Adriatic, na stranu što je svojedobno bio otac projekta Marko Livaja, ali nismo o tome divanili. Uz želje da mu se i sin Luka (danas u Ascoliju, u Italiji, serie B) brzo oporavi od ozljede koljene, zapodjenuli smo ćakulu o derbiju. S trenerske strane, kako nadomjestiti Mihaela Žapera, pitali smo stručnjaka?

- Gubitak Žapera nije mali hendikep, prava šteta je što se ozlijedio, ali mislim da se rješenje nameće samo po sebi. Sigur seli u vezni red, a na desnom beku mogu zaigrati Moufi ili Mikanović, po trenerovu izboru. Ali, u vezu ide Sigur, to je sigurno – ovo je više od igre riječi.

Remi s Lokomotivom

- Ne može nas poremetit remi kod Lokomotive – Bogdan za Hajduk kaže "mi", ta igrao je za "bijele" i još protiv Rijeke svojedobno slomio nogu u Poljudu. Da nije bilo ozljede... Ali, nećemo sad o tome. Bogdan nastavlja:

- Pobjedom ćemo zakoračit prema tituli. U dobrom smo ritmu, boljem nego Dinamo i to ćemo dokazati u nedjelju. Trener neće mijenjati, momčad je stabilizirao i tu nema dvojbi, osim što mora bez Žapera, A već smo rekli kako – smatra Bogdan.

Milivoj Bebić, najprije je bio vaterpolski Maradona i to nije pretjerana konstatacija. Dok je "mali zeleni" osamdesetih vladao svjetskim balunom, Bebić je bio najbolji vaterpolist svijeta, vladao je žutim balunom na vodi. Baš tako. Ni više, ni manje. Najbolji svjetski vaterpolist 1982., 1984. i 1985. u izboru FINA-e. Na trenutak, bio je tu u svojstvu bivšeg člana uprave Hajduka...

- Je li vidite ove sjedalice? To sam ja postavljao, odnosno u moje doba smo stavili ove katrige na stadion i još su žive, a ne one prije koje bi se lako zapalile i još su ih sve pobacali u teren. Ove su čvrste i nepoderive. I ovaj grb što smo ga od sjedalica napravili na stoku – gleda "Beba" po tribinama i divi se, ponosan je na taj svoj angažman i u Gradu i u upravi Hajduka, ima tome i dvadeset godina.

Žaper će pauzirati do četiri tjedna

Mihael Žaper zadobio je ozljedu stražnje lože pri kraju utakmice Lokomotiva - Hajduk, a klub je sada potvrdio da neće konkurirati za posljednji susret jesenskog dijela sezone, odnosno za utakmicu Dinamo - Hajduk koja je na rasporedu u nedjelju na Maksimiru.

Ono čega su se svi pribojavali, a što je bilo praktički naizbježno, sada je dobilo i službenu potvrdu, ali u cijeloj priči pozitivna je vijest da će cijeli proces rehabilitacije trajati najduže četiri tjedna, odnosno da Bijeli očekuju da se Žaper priključi redovnim treninzima na početku priprema za nastavak sezone.

Dodajmo i to da je za utakmicu protiv Dinama upitan i Ivan Dolček koji je na treningu zadobio istegnuće stražnje lože.

A sad je derbi, pa u Bebiću progovara i navijač:

- Bit ću u Maksimiru, na zapadu, baš mi se potrefilo da je u Zagrebu sjednica Hrvatskog vaterpolo saveza i poklapa se idealno. Hajduk je u boljoj formi i dat će sigurno sto posto od sebe. Pobjedu očekujem, a držim se one da će pojedinac presuditi, nikakva taktika. Ja uvijek smatram da presuđuje individualna kvaliteta.

Nadahnuti pojedinac

Znači kao u ona doba osamdesetih u plivalištu, duel Bebić – Sukno, legende POŠK-a i Juga?

- Da, da, baš tako – smije se Bebić, predsjednik Kluba splitskih olimpijaca, srebrni s Igara u Moskvi 1980. i zlatni iz Los Angelesa 1984. godine.

Dvoboj Livaja – Petković... Tko je tu Sukno, a tko Bebić i tko će prevladati, ne pitamo eksplicitno, ali jasno je da su simpatije sve na strani Livaje...

- Nadahnuti pojedinac presuđuje i sve sam vam time rekao – smješka se Bebić i jasno je na što misli.

Josip Reić Joke, tajnik Kluba splitskih olimpjaca, brončani s OI 1980. u Moskvi, kormilar u "dvojcu sa" (Celent, Mrdujaš, Reić) pomalo je kontrirao svome predsjedniku:

- Vidite, Beba je za individualnu kvalitetu, da je tu odluka, a ja sam kontra. Ja preferiram kolektiv. Igrač iz kolektivnog sporta je za pojedinca, a ja iz pojedinačnog sporta zagovaram kolektiv. To je tako - komentira Joke.

Derbi?

- Presudit će kolektiv, a to je prednost Hajduka. Bit će ‘ladno, to nam ne odgovara, ali snaći ćemo se. U boljem je Hajduk trenutku. Ako dobijemo, a dobit ćemo, to je već jedna ruka na tituli prvaka. I pobjeda je najbolji poklon gradu Splitu za Božić. Nema boljeg Adventa od pobjede u Maksimiru – smatra Josip Reić.

image

Kristian Niko Sigur

Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:22