StoryEditorOCM
HajdukIza kulisa razlaza

Pozadina smjene Kalinića; pobjegao Perišić, nije doveo napadača, blokiran dolazak Selahija, ali nije ni prodao Pukštasa

Piše Frane Vulas
10. rujna 2024. - 20:57

Samo tri i pol mjeseca proveo je Nikola Kalinić na poziciji sportskog direktora Hajduka, točno 107 dana. Tog 27. svibnja predstavljen je svečano na Poljudu kao novi prvi čovjek klupske struke, u društvu predsjednika Ivana Bilića, a danas je klub objavio kako je Kalinić smijenjen. Znakovita je i vrlo konkretna, jasna prva rečenica klupske objave.

- Nikola Kalinić od danas više nije sportski direktor Hajduka nakon što je Klub odlučio raskinuti suradnju s njim.

Dakle, nije bilo „ambalaže” dogovora o razlazu, sporazumnog raskida ugovora. Kalinić više nije na funkciji odlukom kluba koji je raskinuo suradnju s njim.

- S Nikolom smo se razišli nakon završetka prijelaznog roka imajući u vidu ono što je najbolje rješenje za Klub u ovom trenutku. Zahvaljujem mu što je prihvatio ovu ulogu u teškom trenutku te jako poštujem njegovu emociju koju iskazuje prema Hajduku. Odluku smo priopćili treneru Gennaru Gattusu, kojem je kao i svima u Klubu u sljedećih nekoliko dana glavni cilj maksimalno se fokusirati na predstojeći derbi, kako bi momčad imala što kvalitetniju fizičku i mentalnu pripremu. Budući da se radi o izuzetno važnoj poziciji, tijekom sljedećeg tjedna predstavit ćemo novog sportskog direktora i sportsku strategiju Kluba za koju smatramo kako je dugoročno jedina ispravna za Hajduk - kazao je predsjednik Uprave Ivan Bilić za klupsku stranicu.

image

Ivan Bilić i Nikola Kalinić

Tom Dubravec/Cropix

No, sve je to samo ne iznenađujući rasplet. Očekivao se već proteklih dana, čak i najavljivao ovakav scenarij prošlog tjedna. Već dugo je pucalo na relaciji Kalinić – Uprava kluba/Nadzorni odbor. Puklo je na kraju samo tri dana prije derbija s Dinamom u Maksimiru. No, krenimo od početka.

Doveo Gattusa i Rakitića

Naslijedio je Kalinić krajem svibnja Mindaugasa Nikoličiusa koji je bio na izlaznim vratima kao dio garniture prijašnjeg predsjednika Lukše Jakobušića. Potom su s njim i razgovarali o potencijalnom ostanku, ali je na koncu završilo sve dolaskom Kalinića. Bilo je to vrlo turbulentno razdoblje za klub.

Odmah je Kalinić od početka zauzeo oštar stav. Najavio je kako će jedna od ključnih stvari u njegovom mandatu biti povratak discipline. Pritom je najavio dovođenje napadača, a da će Marko Livaja preseliti na poziciju „desetke”. Govorio je i kako neće dovoditi igrače samo da bi ih dovodio, već ciljana, kvalitetna pojačanja. To je javnost aklamacijom pozdravila. Otišlo je na koncu desetak igrača koji su više ili manje participirali. Pritom je iz momčadi vrlo brzo maknuo Ferra, Yassinea Benrahoua i Leona Dajakua.

image

Gennaro Gattuso

Vojko Bašić/Cropix

Veliki posao odmah u startu napravio je dovođenjem zvučnog trenera Gennara Gattusa. Potom je na Poljud sletjelo možda i najzvučnije ime u HNL-u svih vremena, u Hajduk je stigao Ivan Rakitić. Makar će s druge strane mnogi reći kako je Rakitićev kum Marko Bralić-Keto vjerojatno najzaslužniji za Rakitićev dolazak, a tvrtka „Tommy” ga je sponzorirala. No, ispostavilo se kako je dolazak Rakitića bio i vrhunac Kalinićevog mandata na poziciji sportskog direktora. Od tada je sve nekako nezaustavljivo krenulo nizbrdo.

Slučaj Perišić

Nije bilo novca za pojačanja, kako su dani prolazili to je bilo sve jasnije. A doveden je skupi trener koji ih je očekivao. Makar je Bilić na svom predstavljanju govorio kako ne bi trebalo biti smanjenja budžeta, ispostavit će se kasnije drugačije. Čekalo se s pojačanjima objektivno dok se netko od igrača ne proda, odnosno do ulaska u toliko željenu grupnu fazu Konferencijske lige. Stigao je uz Rakitića još samo Gambijac Bamba Sanyang za kojeg je navodno prema Transfermarktu plaćeno 700 tisuća eura odštete.

image

Nikola Kalinić

Tom Dubravec/Cropix

Uslijedio je novi veliki udarac, slučaj Perišić. Ivan Perišić se sukobio s trenerom Gennarom Gattusom, koji ga je izbacio iz kadra za gostovanje kod Lokomotive 11. kolovoza. Potom je javno na presici kazao kako je Perišić već dvaput iskazao želju za odlaskom. To je bila lavina koja se više nije mogla zaustaviti. I rezultiralo je razlazom kluba i Perišića koji je imao klauzulu da od 29. kolovoza za 200 tisuća eura može otići iz Hajduka.

- Žao nam je što se stvorila atmosfera koja se izrazito negativno odrazila na Klub, ali posebno na Ivana i obitelj koji su nezasluženo doživjeli brojne neugodnosti. Znalo se od prvog dana da Ivan vjerojatno ostaje do kraja ljeta. Nažalost, u posljednjih nekoliko dana došlo je do nesuglasica koje su rezultirale sporazumnim dogovorom te su obje strane u mirnom tonu zaključile kako se suradnja neće nastaviti. U narednim danima ćemo donijeti odluku hoće li razlaz biti u formi transfera ili sporazumnog raskida ugovora – rekao je Kalinić za stranicu Hajduka 13. kolovoza.

image

Nikola Kalinić

Tom Dubravec/Cropix

Debakl protiv Ružomberoka i pranje od odgovornosti

Međutim, to nije bilo sve. Stigao je Hajduku i Kaliniću i novi veliki udarac. Ružomberok je 3. kolu kvalifikacija Konferencijske lige nanio bolan poraz Hajduku u situaciji kada se sve otvaralo „bijelima”, kada su na putu prema Europi imali momčadi iz Farskih Otoka (HB Torshavn), Slovačke (Ružomberok) i Armenije (Noah). Tada su predsjednik Bilić i Kalinić ciljano izašli u određene medije što je podiglo novu buru. Bilić je najavio rezanje budžeta i prodaju Rokasa Pukštasa, Kalinić je između ostalog rekao da nije njegova odgovornost (sportskog direktora) momčad i to kako igra.

- Ne znam, ne igram ja. Igraju igrači i trener koji trenira. Nisam odgovoran za te stvari – rekao je Kalinić za Sportske novosti.

No, još i više je odzvonio njegov pesimizam kako Hajduk nema s čime ići u utrku za naslov prvaka s Dinamom.

- Imamo financijski okvir u kojem ne možemo nikoga dovesti jer nikoga nismo ni prodali... Kako ćemo obećavati naslov prvaka, a ispali smo od Ružomberoka!? Nema smisla takva priča. Dinamo ima jaču momčad, kvalitetniji su i nemamo se što uspoređivati – rekao je Kalinić.

image

Marko Livaja i Ivan Perišić

Duje Klarić/Cropix

Slabo prodavao pa ostao bez pojačanja

Na koncu se do kraja prijelaznog roka u Ligama petice nije prodao Pukštas. A u igri je bila Parma, ali Talijani su umjesto očekivanih deset nudili navodno tek pet milijuna eura plus bonuse. Tek je otišao Emir Sahiti u njemačkog drugoligaša HSV za navodno 1,2 milijuna eura (20 posto ide bivšem klubu Rabotničkom). Doveo je Kalinić bivšeg krilnog igrača „bijelih” Stipu Biuka kao zamjenu na posudbu iz španjolskog Valladolida, ali sve je to bilo tanko za borbu za toliko željeni, od 2005. godine sanjani naslov prvaka. Prethodno su „pomilovani” Benrahou i Dajaku, vraćeni u momčad, što je bilo priznanje velike pogreške. Nisu im mogli pronaći nove klubove, pa je nekoliko mjeseci u njihovim slučajevima nepovratno izgubljeno. Možda su mogli barem dijelom pomoći u borbi za ulazak u Europu, u SuperSport HNL-u, pojačati konkurenciju.

image

Rokas Pukštas

Ante Čizmić/Cropix

Ruke vezane, blokiran dolazak Selahija

U finišu prijelaznog roka pokušavao je Kalinić povući još neke poteze. Želio je na posudbu iz Lazija dovesti Tomu Bašića, ali taj je već praktično dogovoreni posao stopirao predsjednik talijanskog kluba jer nije želio snositi većinu troškova te posudbe, a što je Hajduku bio preveliki teret. Špekuliralo se kako je htio angažirati veznjaka Rijeke Lindona Selahija koji u ugovoru ima otkupnu klauzulu. Potom i Stipu Pericu, bivšeg U21 hrvatskog reprezentativca koji bi stigao kao slobodan igrač. Navodno je bio spreman i sponzor koji bi pokrio dolazak Selahija, velike želje Hajduka još i prošle zime kada su ga vabili Jakobušić i Nikoličius, ali je ipak ostao na Rujevici. Na koncu Hajduk nikoga nije doveo zbog toga što je Nadzorni odbor navodno stopirao akumuliranje novih troškova u situaciji kada nije bilo očekivanih velikih izlaznih transfera. A koji su također u domeni rada sportskog direktora. Tada se već špekuliralo kako su popucale sve niti na relaciji sportski direktor – Nadzorni odbor.

image

Nikola Kalinić
 

Damir Krajač/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. rujan 2024 23:55