StoryEditor
HajdukBijeli traži pojačanja

Ponikli su u Hajduku, uklopili bi se u projekt 'naša dica': stoper iz poljske lige u punoj je snazi, za napadača Intera navodno su već obavljeni prvi izvidi

Piše Slaven Alfirević
8. siječnja 2020. - 10:06

Jučer smo sastavili Tudorovih 3-5-2. S pratećim dvojbama. Naravno da trener i njegov stožer nemaju odmah idealnih 11, već prvog dana, kakve bi to pripreme bile?! Međutim, konture postave i te kako se naziru.

Jasno je da će pojedini igrači biti temeljac novih ideja, pa smo tako apostrofirali tandem najiskusnijih u veznom redu Filipa Bradarića i Miju Caktaša kao nositelje igre i produžene ruke Igora Tudora.

Međutim, fali još popuna, kompletiranje momčadi. Kad će sve to Hajduk obaviti? Nema preciznih naznaka, traje prijelazni rok, tek je počeo. Osim što su šefovi struke jasno rekli kako “ovoj momčadi trebaju centralni napadač i lijevi stoper; a po potrebi i još dva igrača...”

Ajmo u detekciju, krenuli smo kroz ćakule uokolo Poljuda. Govorkanja na pladnju nude, spominju one koji su iznikli iz Hajduka. Uklopili bi se u projekt “naša dica”, ali i u najavu Marija Stanića kako Hajduk ne želi pratiti nogometnu modu, nego je sam kreirati!

STOPER: Ivan Runje

Da je trener ostao Damir Burić on bi potegao veze prema Mariju Maloči u Lechiju iz Gdanska, s njim je izvrsno surađivao dok su bili zajedno u njemačkom Greuther Fürthu, a sad se fokus okreće prema drugom “Poljaku”: to je Ivan Runje, u trenutku 2012. sasvim blizu Hajduku, ali se otisnuo u Dansku, da bi zadnjih godina igrao izvrsne sezone za Jagielloniju iz Bialystoka.

Runje je iz daleka kucao i na vrata reprezentacije, ali je tamo bila gužva, možda mu je i sad ta priča aktualna, jer falilo je stopera izborniku Zlatku Daliću nedavno u susretu sa Slovačkom. Runje je u punoj snazi, jedina mu je “falinga” što je ipak daleko od očiju, bez obzira što danas svi sve znaju i vide. Pa bi vrijedilo da se vrati doma.

Pet sezona je već u Bialystoku, ima 29 godina, čini se da vrijeme zrije za povratak. Ako ne u siječnju, možda na ljeto, nemojmo zaboraviti da ga u Poljskoj cijene i da postoji sitnica odštete ovaj čas. I to može bit prepreka, u tom pogledu će Ivan Kepčija s Marinom Brbićem, uz savjetnika Marija Stanića odvagnuti. Međutim, da se stoper, iskusan traži i da Runje odgovara zadanim opisima u “tražilici”, nema greške.

NAPADAČI: Ivan Mamut i Mario Jelavić

Za Ivana Mamuta koji je usred previranja u Inter Zaprešiću navodno su već obavljeni prvi izvidi, a visoki napadač iz Solina, Mario Jelavić, tu preko puta Jadra ponuđen je ili bolje reći naznačen Tudorovu stožeru... Naravno, nisu to ona prava, konačna napadačka rješenja i pojačanja zbog kojih je trebalo dovoditi Igora Tudora, a mijenjati Damira Burića, ali bi to bila zanimljiva popuna igračkog kadra vlastitim nekadašnjim potencijalom.

Mamut (22 godine, 192 centimetra) je iskazao napredak u Zaprešiću. A recimo Jelavić (26 godina, 189 centimetara) centarfor koji se u doba Krasimira Balakova poput Runje nalazio na širem popisu “bijelih”, obećavao je veliku karijeru a nikad do kraja nije razmahao svoj potencijal. Visoki skakač, da ne kažemo nebeski letač koji bi bio kompatibilan u igri 3-5-2, dobro bi se uklopio.

Kao na primjer Španjolac Llorente, takvog ga vidimo, takav je i Conteu svojedobno (po)služio u Juventusu. Makar iz početka Jelavić sjedio na klupi, pa naknadno kao joker ulazio u igru razarati protivničku utvrdu. U Solinu je nakon špartanja Europom i nije prvi put da se tehnicira s njegovim povratkom, da dobije “drugu šansu”.

Svi su oni putokaz za razmišljanje. Na tragu projekcije kako vrijedi voditi računa o (povratku) vlastitog kadru.

Podsjetimo, potreba popune Tudorova korpusa na stoperu i na poziciji klasičnog napadača – javno je proklamirana.

#HAJDUK#IVAN MAMUT#MARIO JELAVIć#IVAN RUNJE

Izdvojeno