StoryEditor
Hajdukiz prve ruke

Pešić otkrio recept za FCSB i otkrio pozadinu oko imena kluba: Da to netko pokuša napraviti Hajduku, navijači bi okrenuli državu naopako

7. kolovoza 2018. - 15:07

Steaua, pardon FCSB, u odnosu na blijedi Hajduk na startu sezone djeluje na prvu moćno, ali i nekadašnji prvak Europe ima svoje slabe točke. O njima smo popričali s prošlosezonskim igračem Hajduka Ivanom Pešićem. Sa svojim Dinamom iz Bukurešta nekadašnji junior "bijelih" koji se pred početak prošle sezone vratio na Poljud je prije desetak dana remizirao kod Steaue u 2. kolu rumunjskog prvenstva. Pritom je Pešićeva momčad zabila čak tri gola Steaui (3:3). Dakle, može se. Pa smo kod Pešića potražili i "recept".

- Mi smo im se suprostavili visokim presingom, u kojem je sudjelovalo pet-šest igrača, i na neku našu "ludost" smo im zabijali golove. Igrali smo dosta agresivno, čvrsto. Steaua je mlada momčad, ne vole kada ih se "udara", ne trpe agresivnu igru – priča nam Pešić o susretu odigranom prije devet dana. Obje momčadi su kako kaže zaigrale u sustavu 4-3-3.

- Slaba točka su im prekidi. Mi smo im jedan gol zabili iz prekida, nakon kornera, kao i Astra kod koje su u 1. kolu poraženi 0:1.
Šansa je tu za Nižića, Lopeza u skoku, za Tomu Bašića koji jako dobro izvodi prekide – naglasio je Pešić.

Prisjetio se i samog tijeka susreta.

- Mi im do 46. minute nismo zapucali, a onda smo dali gol nakon jedne slabije intervencije vratara Balgradeana. Slabo se vraćaju u obranu, pogotovo kako susret odmiče iz kontri i polukontri Hajduk može opasno prijetiti. Mogli smo im u završnici zabiti i četvrti gol, imali smo veliku priliku u sudačkoj nadoknadi.

Potom smo još malo pročešljali momčad da vidimo gdje su "mekši".

- Protiv nas lijevo krilo igrao je Portugalac Teixeira. Dobar je igrač, pogotovo prema naprijed, ali već je u godinama (nap. u listopadu će napuniti 38). U obranu se vrati, ali je igra poluaktivno. Ako on bude igrao šansa je to za Juranovića da probije tu stranu, centrira – naglasio je Pešić.

Međutim, da ne bude zabune, ovo su slabe strane Steaue koja ima mnogo, mnogo dobrih strana. A Hajduk ne briljira. Nije slučajno Steaua favorit na kladionicama.

- Mislim da je rumunjska liga izjednačenija u odnosu na Hrvatsku, ali u HNL-u su bolji igrači, stadioni, medijsko praćenje lige... U početku sam, nakon ždrijeba, mislio kako će Hajduk sigurno proći, ali dogodilo se mnogo ozljeda uz loše igre. Mislim da su sada izgledi 50:50 zato što je Steaua u boljoj formi, iako ni oni nisu startali sjajno u sezonu. Međutim, najviše zato što Steaua ima dužu klupu u odnosu na ovosezonski Hajduk. A još jedna velika prednost Steaue je što je ova njihova momčad godinu dana na okupu. Otišao im je praktično samo Budescu (nap.a. za 2,5 milijuna eura u Shabab iz Rijada), za razliku od Hajduka koji je ostao bez sedam-osam igrača iz prvih 11.

Gdje je šansa Hajduka?

- Dobra je Steaua, ali nije toliko dobra. Dobili su Iasi 4:0 u nedjelju, ali taj Iasi se raspada. Ako Hajduk ne primi gol na Poljudu ima dobre šanse za prolaz. A zabit će Hajduk na Poljudu na ono svoje ludilo, uz huk s tribina. Zabit će Hajduk sto posto i u Bukureštu. I mi smo im zabili tri komada, na neku galamu, ludilo.

Potom je Pešić povukao paralelu.

- Da se sastaju ova Steaua i onaj Hajduk s početka prošle sezone s Ercegom, Ohandzom, Vlašićem, Radoševićem... apsolutno sam siguran da bi Hajduk lagano pobijedio. Ovako će to biti velika borba.

Potom nam je otkrio i bolje strane sastava koji će se suprotstaviti Hajduku u četvrtak na Poljudu.

- Steaua je vrlo opasna u napadačkim prekidima. Zabili su nam dva gola iz kornera, iz uigranih kombinacija, drugi direktno iz kuta. U tome su jako opasni. A oko terena nema brige, isti je kao i na Poljudu – katastrofa. Ne znam zašto, ali je travnjak i njima tragičan.

Najbolji igrači po Pešiću su snažni francuski napadač Gnohere, te mladi Man i Coman koji su odlični igrači.

- Gnohere nije brz, sporiji je od Nižića, ali je jak. I taj ne promašuje! Dobar je i mladi Morutan koji je zabio Rudaru, Iasiju... On je njihova velika nada, prava "desetka" - upozorio je Pešić.

Pešić ističe da Steaua neće ni izbliza imati potporu s tribina kao Hajduk.

- Steaua ima daleko najviše navijača u Rumunjskoj, ali... Kada smo mi igrali derbi sa Steauom igrali smo pred 26-27 tisuća navijača, ali od toga je pet-šest tisuća bilo naših navijača, a ostalo su uglavnom bili gledatelji koji su došli samo zbog derbija. Oni najžešći navijači, pravi "ultrasi" više su za navijački klub koji su u vrijeme privatizacije kluba s vojskom osnovali i koji se natječe u četvrtoj ligi pod imenom CSA Steaua. Igrali su nedavno pred čak 36 tisuća gledatelja derbi protiv Rapida koji je bio izbačen iz prve lige zbog financijskih problema. U četvrtoj ligi! Samo u Rumunjskoj imate dvije Steaue, dvije Craiove... Nema teorije da se to dogodi u nas. Da netko to pokuša Hajduku navijači bi okrenuli državu naopako ha, ha.

Izdvojeno

05. kolovoz 2020 09:58