StoryEditorOCM
Hajdukodgovor urednika

Pero Smolčić Upravi Hajduka: ‘Nastavit ćemo pisati o onome što vidimo, da se stvari raščiste i da titula konačno dođe‘

Piše Pero Smolčić
15. rujna 2024. - 19:53

Hajduk je eto odlučio raskinuti suradnju sa Slobodnom Dalmacijom, a u svom objašnjenju između ostaloga navode i ovo:

- Već nekoliko godina traje nekorektan odnos prema Hajduku, a posebno se to odnosi na razdoblje od dolaska novinara Pere Smolčića na mjesto urednika sportske rubrike. Novinar Smolčić jasno i vidljivo u svojim tekstovima vodi dugogodišnju iscrpnu bitku po pitanju modela i načina upravljanja Kluba. Njegova težnja je rušiti one koji unutar takvog modela i sustava pokušavaju ostvariti bilo kakav sportski ili financijski uspjeh. Stoga je ova ‘partnerska‘ suradnja došla svom kraju, zahvaljujući nezamislivom destabiliziranju Kluba, i to u najtežim trenucima.

Od početka priče ‘narodnog Hajduka‘ lome se koplja u javnosti, no priča je prevagnula u korist ideje koja je zaživjela i živi, raste. Kao novinar ja sam od početka, međutim, skeptičan i mislio sam da je valjda u današnjem društvu dozvoljeno imati drugačije mišljenje. Neki očito tako ne misle. No, isto tako, s protekom vremena, postao sam svjestan da je nemoguće ovaj ‘narodni model‘ poništiti i da je jednostavno došlo vrijeme da se on razvija i evoluira. U tom kontekstu i idu moje kritike. On je tu, realnost, ali treba ga brusiti.

Model kao tekovina koju treba čuvati i štititi redovito se izvlači na Poljudu u trenucima kada je situacija u klubu loša. Tako i sada, kada se dogodio kiks s Perišićem, kada je potjeran Nikola Kalinić, kada smo se od Europe opet oprostili prerano...

image
Ante Čizmić/Cropix

Na Poljudu su prvo odlučili ukinuti mogućnost komentiranja na društvenim mrežama, pa su odlučili da nije potrebna konferencija za novinare pred derbi s Dinamom (Gattuso je opet sve rekao nakon utakmice), da bismo sada dočekali i ovo.

Vjerujem da se mnogi čitatelji ne slažu sa mnom, neki ipak da. Ali u ‘Slobodnoj‘ imamo niz različitih mišljenja i svatko ima pravo reći svoje. Ja sam sa svojim stavom u rubrici u teškoj manjini. No, vjerujem da treba govoriti o problemima u Hajduku, a ne stvari mesti pod tepih. 

Uz Hajduk sam odavno, još kao novinar, honorarac. Bio sam tu i na licu mjesta kada je Željko Kerum stjeran uza zid ispred Kluba pomoraca, kada se rađao Naš Hajduk. Kad se ‘stiskala‘ banovina za kredit spasa. Pisao sam u to vrijeme kritički i o aktualnoj vlasti na Poljudu, jer su zaslužili, pa mi je Joško Svaguša oduzeo akreditaciju. Mislio sam, vjerovao i nadao se da je to najcrnje vrijeme odnosa prema novinarima na Poljudu. Sad više nisam siguran.

Mi ćemo nastaviti pisati onako kako mislimo, ono što vidimo i ono što se događa na Poljudu, a sve u cilju da se stvari raščiste i da titula konačno dođe, za što i sam navijam. Kao u Matrixu, možete uzeti plavu pilulu i ostati u zemlji čudesa te vjerovati u što god želite vjerovati. U vašoj zemlju čudesa ja, Pero Smolčić, bio bih kriv za lošu igru Hajduka, nikakav prijelazni rok, katastrofalnu financijsku situaciju, možda i za to što je poljudsku travu napala bakterija…

Ili uzmite crvenu pilulu i pokazat ćemo vam koliko je duboka ‘zečja rupa‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2024 19:54