Hajdukdvojbeni kriteriji

'Penala nije trebalo biti, ali Matoc je zadovoljio': sudački ekspert prokomentirao je sporne situacije iz Koprivnice

Piše Petar Mikuličin
13. kolovoz 2019. - 11:36

Na utakmici Slaven Belupo – Hajduk bio je dvojben kriterij suđenja suca Matoca pri dosuđivanju prekršaja i dodjeli disciplinskih mjera, te njegove procjene u slučaju tri sporne situacije, prokomentirao je utakmicu u Koprivnici sudački ekspert Goran Tenžera.

Sudac je, praktički, kod svakog kontakta igrača dosuđivao prekršaj, tako da su brojni prekidi onemogućavali puni razvoj i veću kvalitetu igre. Svaki ozbiljniji prekršaj sudac je, pak, kažnjavao disciplinskim mjerama, umjesto da većim angažmanom, u smislu upozorenja i govora tijela, pokuša biti preventivan.

Gledajući “golu“ statistiku, osam disciplinskih mjera opomene i dva isključenja sugerira da se radilo o gruboj i nesportskoj utakmici, što ne odgovara realnoj slici na terenu.

Pri isključenju Hajdukova igrača Marina Jakoliša u 56. minuti mišljenja sam da je sudac ispravno postupio. Nakon međusobnog držanja Jakoliš je rukom, točnije laktom u predjelu brade udario domaćeg igrača.

Isključenje Bogojevića, igrača Slavena, u 78. minuti apsolutno je pogrešno, jer on nije napravio nikakav prekršaj. Dapače, prekršaj se dogodio na njemu. Istovremeno, nije se mogao uočiti prigovor ili nesportsko ponašanje igrača Slavena nakon dosuđenog prekršaja.

Pri dosuđivanju kaznenog udarca za Slaven Belupo u 83. minuti bit će sigurno različitih komentara. Iako se radi o određenom kontaktu i položaju ruke Ismajlija, mišljenja sam da intenzitet, što uvijek ističemo u ovakvim situacijama, nije takav da bi se opravdalo dosuđivanje kaznenog udarca. 

Naravno, da se onda možemo vratiti na dvije sporne situacije u Splitu iz protekloga kola i procjenu intenziteta prekršaja na Jairu i Caktašu, o kojima se nakon utakmice nije puno komentiralo, jer nisu utjecali na konačan ishod utakmice.

Sveukupno gledajući, sudac Matoc je zadovoljio.

#HAJDUK#SLAVEN BELUPO#GORAN TENžERA#MARKO MATOC