StoryEditorOCM
Hajdukpa kako to?

Pa to uopće nije on! Legenda Hajduka nam se javila, sporna fotografija ima krive podatke, ispravimo povijest

Piše S. A.
23. prosinca 2023. - 21:57

Snježni kup Hajduka iz studenoga 1973. već smo opjevali, evo točno 50 godina da je osvojen na beogradskoj "marakani", osvježili smo uspomene i napisali smo kako je to prvi pravi trofej osporavanog velikana, mislili smo na Tomislava Ivića. A Hajduk je izveo sastav za koji se i danas smatra da je najjači svih vremena, Mešković, Džoni, Rožić, Peruzović, Holcer, Buljan, Žungul, Mužinić, Oblak, Jerković, Šurjak, umjesto ozlijeđenog Peruzovića ubrzo je ušao Boljat, a kasnije i Matković umjesto Oblaka i sve to znamo, naučili smo, obnovili smo znanje.

No, nešto drugo nas muči, slika slavlja, svečana slika momčadi koja slavi, u golu su na Zvezdinoj "marakani" s velikim srebrnim Titovim pokalom ispred foto-reportera i ovjekovječeni su. Međutim, tko je to u gornjem redu, sasvim desno na slici? Tko je tajanstveni čovjek s brkovima?

Stari zapisi

U mnogim zapisima, knjigama, ispod slike piše, da nakon Rizaha Meškovića, Ivice Šurjaka, Gorana Jurišića do njih u civilu stoji Ante Ivković. Popularni Zonzi. Ima brkove, pa to kao sliči na njega... Sasvim lijevo, u civilu je Brane Oblak, presvukao se, izašao iz igre jer je ozlijeđen i evo ga na slavlju u "civilki". Ali krajnje desno u gornjem redu, tko je to?

No, pomno smo pogledali, to nije Ante Ivković! Trebale su nam godine, desetljeća čak da se dotaknemo tog "povijesnog detalja". Slika je stara pola stoljeća i kako god je netko nekad pogrešno upisao, prepisivalo se i stavljalo iz knjige u knjigu, ušlo je (pogrešno) u povijest.

image

Ante Zonzi Ivković

Jakov Prkić/Cropix

- Ne, to nisam ja, nikako! Ja u to doba nisam ni bio u klubu, odlazio sam u Kanadu, u Croatiju iz Toronta - potvrdio nam je Ivković koji je otišao nešto ranije iz Hajduka, zajedno s trenerom Brankom Zebecom.

Tragamo dalje, javio nam se Luka Peruzović, gledajući sliku uspomena:

- Ovo je naš prijatelj koji je bio tada u Beogradu, a inače je Bračanin iz Supetra i Frfin daljnji rođak. Rekao bih da se zvao Serđo...

Ispred vremena

Znači, navijač na slici?! Pa koliko je to Hajduk bio ispred svoga vremena?! Sjećate li se kad se navijač Manchester Uniteda pojavio u kompletnoj sportskoj opremi usred poziranja momčadi svojih ljubimaca na igralištu? Bilo je to prije utakmice protiv Bayerna u Ligi prvaka 2001., Roy Keane ga je gledao u čudu, ostali suigrači nisu išli za tim i ta je slika momčadi Uniteda postala poznata kao bizarni raritet.

A Hajduk se sa svojim Serđom (a to definitivno nije Zonzi op. a.), uslikao još 1973. godine. Prihvatili su Serđa kao svoga.

Frfa, to je Dražen Mužinić što ga Peruzović spominje i ne lezi vraže, zazvali smo i Mužinića i raspitali se, prenio nam je zapravo tužnu vijest:

- To bi trebao bit Srđan Arić, na žalost umro je već, nedavno, u Supetru je živio. Bio je često s nama, veliki hajdukovac, zabavljao nas je jer je sjajno svirao gitaru i pjevao. Mislim da mu brat živi u Supetru - smatra Mužinić.

E pa zaustavit ćemo se na ovome, ako je sve to točno, Srđan ili Serđo, ako smo na pravom tragu više nije s nama. A bilo bi sjajno da nam se javi njegov brat i ispriča poneki detalj o bratu navijaču Hajduka koji se družio sa zlatnom generacijom i osvanuo na trofejnoj slici Hajduka iz 1973. I svi misle da je to Ante Ivković, misle zato jer to tako piše. A nije uvijek istina ono što se piše... 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 17:29