StoryEditorOCM
HajdukVeliki tjedan

Ovo se baš rijetko događa, sezonu Hajduka usmjerit će dva gostovanja najvećeg rivala na Poljudu u samo četiri dana

Piše Frane Vulas
4. ožujka 2024. - 11:59

Tjedan Dinama u Splitu. Hajduk i Dinamo će na Poljudu odigrati dva susreta u razmaku od samo četiri dana.

Ždrijeb polufinala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa održan danas spojio je dva najveća hrvatska kluba. ‘Bijeli‘ i ‘modri‘ će o finalistu odlučivati u srijedu 3. travnja, barem je za taj datum predviđeno odigravanje tog susreta. Domaćin tog ogleda bit će Hajduk. Međutim, i četiri dana ranije će se iste momčadi sastati na istom mjestu. U sklopu 28. kola SuperSport HNL-a Splićani i Zagrepčani igrat će u subotu 30. ožujka na Poljudu.

Već je bilo mnogo polemika što će se najveći derbi hrvatskog nogometa igrati na Veliku subotu, dan prije Uskrsa. A sada je ždrijeb odlučio da će se i u srijedu, samo tri dana nakon Uskrsa, isti klubovi ponovno ogledati u gradu pod Marjanom. Bit će to veliki nogometni tjedan koji bi Hajduku (ali i Dinamu) mogao usmjeriti sezonu. U drugom polufinalu sastat će se Lokomotiva i Rijeka.

Ovo nije prvi put da Dinamo dvaput u četiri dana gostuje na Poljudu. U novije vrijeme dogodilo se to u sezoni 2015/16. U prvom susretu polufinala kupa tog 16. ožujka 2016. godine bilo je u Splitu 0:2 za ‘modre‘, pa je četiri dana kasnije Hajduk u prvenstvu slavio 1:0. U uzvratnom susretu kupa 6. travnja bilo je uvjerljivih 4:0 za Dinamo. Te sezone Zagrepčani su osvojili prvenstvo i kup (pobjedom u finalu nad Slaven Belupom).

U sezoni 1994/95 Hajduk je triput u 11 dana svladao tadašnju Croatiju. U prvom susretu finala kupa 17. svibnja na Poljudu bilo je 3:2, potom je sedam dana kasnije bilo 3:1 u prvenstvu. Zatim je u uzvratu finala kupa 28. svibnja Hajduk pogotkom Aljoše Asanovića slavio 1:0 u Maksimiru i osvojio dvostruku krunu.

Gust je bio raspored derbija i u sezoni 1992/93. Tog 19. svibnja 1993. godine Hajduk je tadašnju Croatiju svladao na Poljudu u prvom susretu finala kupa 4:1. Potom je 30. svibnja istog rivala na istom mjestu svladao i u prvenstvu 2:1. A u uzvratnom susretu finala kupa u Maksimiru bilo je 2. lipnja 2:1 za Croatiju. Hajduk je te sezone osvojio kup, a Croatia prvenstvo.

Hajduk će krajem ožujka i početkom travnja imati baš pakleni raspored, igrat će čak četiri derbija u nizu. Nakon dva okršaja s Dinamom u prvenstvu i kupu 30. ožujka i 3. travnja, ‘bijeli‘ će 6. travnja u ligaškom derbiju gostovati u Rijeci, a potom 13. travnja na Poljud u SuperSport HNL-u dolazi Osijek.

Dinamo je branitelj naslova prvaka, osvojio je zadnjih šest titula najbolje momčadi u državi. Hajduk je pak branitelj naslova osvajača kupa, podignuo je Rabuzinovo sunce u zadnje dvije sezone. Od ove sezone finale kupa će se opet igrati na dvije utakmice. Termini finala kupa su 15. i 30. svibnja.

image
Ante Čizmić/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 19:38