Hajdukživa petorica

Ostavština Marija Branca blijedi: najvrijedniji prodani eksponat je zatekao u klubu, a njegovi igrači bili su veliko opterećenje za proračun

Piše Frane Vulas
7. veljača 2019. - 16:09

Igrački kadar koji je u Hajduk stigao u eri bivšeg sportskog direktora Marija Branca sve je malobrojniji na Poljudu. Od igrača koje je klub angažirao dok je Portugalac bio u klubu, njih ukupno 23, još su samo petorica i dalje u prvoj momčadi. Od mnoštva igrača koji su u te dvije Brancove sezone stigli u Hajduk, većinom stranaca i pokazalo se uglavnom prolaznika, u prvoj momčadi još su samo Barry, Lopez, Fomitschow, Caktaš i Gyurcso. Uz njih još je član "bijelih" i Kovačević koji je pred odlaskom na posudbu, nije uopće ni bio s momčadi na pripremama u Turskoj.   

Hajduk se u posljednje vrijeme ponovno okrenuo svojoj dici koja bi trebala činiti većinu igračkog kadra. Prijelazni rok još uvijek traje, ali smjer je vrlo očigledan. Aktualni sportski direktor Saša Bjelanović je prije svega pokušao račistiti svlačionicu od naslijeđenog kadra, onog dijela od kojeg Hajduk nije na travnjaku imao neke velike koristi, a bio je dodatno opterećenje za klupski budžet. Otišla su tako ove zime četvorica, Filip, Memolla, Šehić i Said. Filip i Šehić ostavili su jako blijedi trag predstavama u bijelom dresu, Memolla je u početku bio standardan, ali u zadnjih godinu dana nije igrao za prvu momčad. Tek je Said ostavio traga, nažalost i po nekim istupima koje nemaju direktne veze s nogometom. Svoj četvorici je zajedničko da su stigli u eri Bjelanovićevog prethodnika. Prije toga ljetos su po dolasku Branca Poljud napustili i drugi igrači koji su stigli u eri Branca, Almeida, Futacs, Radošević, Kožulj, Gentsoglou...

A u te dvije Brancove sezone 23 igrača stigla su na Poljud. Neki su se pokazali promašaji poput Maganta, Carbonierija, Kvesića ili pak spomenutog Filipa, Almeide koji su ujedno bili i veliko opterećenje za klupski proračun. Mnogi se nisu nametnuli. Tek dio ih je opravdao očekivanja poput Ercega, Futacsa... Nemojmo zaboraviti da je mađarski napadač bio prvi strijelac lige prije nove teške ozljede i potom dugog oporavka te razlaza s poljudskim klubom nakon napada na igrače u centru Splita. A i Radošević je opet Hajduku uz iskustvo i stabilnost donio i korektnu odštetu.

Od preostalih igrača jedan je već dugo pred posudbom – Kovačević. Od petorice koji su u prvoj momčadi objektivno su u posljednje vrijeme u drugom planu Lopez i Fomitschow. Nije tajna da obojica nisu zadovoljila igrama u bijelom dresu. Španjolac Lopez izgubio je mjesto u početnoj postavi od Ismajlija, Mikulića, a novi stoper se već neko vrijeme traži. Kao i Nijemac Fomitschow kojem je mjesto u početnoj postavi preoteo mladi Bradarić.

No, s druge strane tu je i mladi Barry kojeg su jako cijenili svi treneri koji su ga vodili u Hajduku i davali mu minutažu (a bilo ih je nakon smjene Burića, od Pušnika koji je ipak došao istovremeno kad i Branco, preko Carrila do Kopića). Barry je opravdao očekivanja, a vjerojatno će u dogledno vrijeme i na njegovom transferu klub dobro zaraditi. Caktaš i Gyurcso su gotovo neizostavni dijelovi početne postave, donose ovoj momčadi neophodno iskustvo.

Naravno, u Brancovoj eri napravljen je i ukupno gledano najveći Hajdukov transfer svih vremena, Nikole Vlašića u Everton. Međutim, riječ je o igraču koji je već od ranije bio na Poljudu, dok je transfer napravljen na početku njegove četvrte seniorske sezone jer je kao veliki talent u seniorski nogomet zakoračio već kao 16-godišnjak, prije dolaska Branca. Za usporedbu u ovoj novoj eri Ante Palaversa je ove zime u prvoj seniorskoj sezoni ostvario veliki transfer u Manchester City, a odbijena je unosna ponuda za također ovosezonskog debitanta Domagoja Bradarića.

#HAJDUK#MARIO BRANCO