StoryEditorOCM
Hajdukna današnji dan

Orilo se ‘Hrvatska, Hrvatska’: prije 32 godine Torcida je na utakmici Hajduk - Partizan zapalila jugoslavensku zastavu

26. rujna 2022. - 09:23

Trideset i dvije godine su prošle, a sjećanja su živa i uvijek i iznova vraćat ćemo se na ovaj datum s posebnim uspomenama, dojmovima... 

Na današnji dan, 26. rujna 1990. godine u Poljudu je prekinuta nogometna utakmica Hajduka i Partizana, kod stanja 2:0 za goste, a taj detalj prekida, utrčavanje Hajdukovih navijača u teren i paljenje jugoslavenske zastave bio je jedan od krucijalnih događaja tih dana previranja na, kako se to kaže, društveno-političkoj sceni.

Navijači prodrli u teren

Navijači su sa sjevera prodrli u teren, pretrčali sve do jarbola na suprotnom, sjevernom dijelu stadiona, spustili zastavu, zapalili je i onda je zapaljenu ponovno podignuli, da se dobro vidi kako gori i nestaje... Paljenje zastave države koja nestaje bilo je i te kako znakovito.

image
Matko Biljak

Torcida upalila luč

Jugoslavija se raspadala po šavovima, bilo je to vidljivo iz dana u dan. Domovinski rat tek je slijedio, ovo je tek bila 1990. i još će se igrati/nastaviti (posljednja) jugo-liga i Hajduk će tek na proljeće osvojiti deveti put Kup bivše države kao ratni trofej, ali znali smo već u tom trenutku jeseni devedesete: raskol Jugoslavije je neminovan. Torcida je pokazala put... Upalila je luč. Zapalila je jugo-zastavu.

Bio je to jedan od bitnih trenutaka konačnog raspada.

Stadionom se orilo “Hrvatska, Hrvatska, Hrvatska”, 26. rujna 1990.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. prosinac 2022 18:39