Hajdukod Autora grba

Originalna značka Torcide iz 1950. u Trofejnom salonu: Hajduku je značku poklonila obitelj pokojnog Lovora Dragojevića

Piše Vedran Babić
znacka 5

Predstavljanjem originalne značke Torcide iz 1950. i otkrivanjem murala njemu u čast hajdučka je obitelj dostojno obilježila 90 godina od rođenja Vjenceslava Žuvele, osnivača Hajdukove navijačke skupine.

Ta originalna dragocjena značka rad je autora Lovora Dragojevića, čovjeka koji je 1950. dizajnirao grb Torcide, a Hajduku ju je poklonila obitelj pokojnog Dragojevića. Svečana primopredaja upriličena je u Trofejnom salonu na Poljudu gdje je predsjednik udruge Naš Hajduk Toni Baletić uručio značku dopredsjedniku Hajduka Lukši Jakobušiću. Drugi čovjek Hajduka istaknuo je da je ovim potezom pokazano jedinstvo kluba i navijača.

- Vjenceslav Žuvela bio je idejni začetnik i osnivač, otac Torcide. Sjećamo se i Lovora Dragojevića, jednog od najbližih suradnika našeg osnivača, autora prve značke Torcide iz osnutka 1950., koju su njeni pripadnici, prvi torcidaši nosili kao svoje obilježje u vlaku za Split, pred povijesnu utakmicu s Crvenom zvezdom u Splitu 29. listopada 1950. u kojoj je Hajduk slavio 2:1 i osvojio prvo poslijeratno prvenstvo Jugoslavije i to bez poraza. Upravo tu originalnu značku obitelj pokojnog Lovora putem Torcide i NH ustupila je klubu za budući muzej Hajduka u kojemu će i Torcida imati svoje mjesto – dodao je Jakobušić.

Baletić je pak zahvalio obitelji Dragojević, u prvom redu Mirjani, supruzi pokojnog Vjenceslava, te njegovim sinovima Branimiru i Tomislavu sa suprugama i djecom koji su prisustvovali svečanosti.

- Posebna zahvala ide njegovoj kćeri Dariji koja nam je zapravo omogućila ovu privilegiju, a veliko hvala i gospodinu Tedyju Novaku koji je prepoznao važnost i vrijednost ovog pronalaska te nas spojio s gospođom Darijom. Ovaj je grb simbol svega što smo bili, sve što jesmo i sve što ćemo biti u budućnosti. Obilježje iz 1950. ujedno je naš početak i srce Torcide, najstarije navijačke skupine u Europi. Ovaj se simbol pronio diljem svijeta i postao prepoznatljiv kao niti jedan kasnije. Zato ovo s pravom možemo smatrati temeljem naše, hajdučke baštine.

U ime Torcide okupljenima se obratio i Jakov Vlastelica koji je cijeli događaj doživio vrlo emotivno.

- Godina 1950. označava naš početak i svi znamo što navijači znače ovom klubu i što Hajduk predstavlja navijačima. Sam taj čin što smo odlučili značku iz 1950. predati Hajduku govori koliko mu vjerujemo.

Nakon svečanosti u Trofejnom salonu svi su preselili nekoliko stotina metara dalje, do Starog placa, gdje je na pročelju Kluba navijača Torcida simbolično u 19.50 sati otkriven mural u čast Žuveli. Zapalile su se baklje, zapjevalo se, stigli su i neki veterani, obitelj Žuvela, predstavnici Hajduka, Našeg Hajduka... Druženje se potom nastavilo pokraj legendarne murve.

#HAJDUK#TORCIDA#ZNAčKA