StoryEditor
Hajdukizborio europu

Oreščanin: Moramo biti ponizni, a u planu je nekoliko pojačanja; Cvitanović se odbio rukovati s trenerom Hajduka

19. svibnja 2019. - 21:43

Siniša Oreščanin reagirao je prema Igoru Cvitanoviću zbog prekršaja nad Bradarićem, kasnije mu pružio ruku koju trener Istre nije prihvatio.

- Ispričavam se za eksces poslije utakmice, neće se ponoviti, to je moja najlošija reakcija.

Cvitanović je rekao da on za to nije kriv, a da će na vašu reakcije sve raspraviti s vama?

- Nemojte to potencirati. Pišite o nogometu. Rekao sam da se ispričavam. Oni su došli namjerno dobijati žute kartone, pa...

To će oni riješiti. Zaletio se i Siks, bilo mu je neugodno. Ružan start, a Cvitanović je rekao da takvo što nije naložio svojima. Nego, kako je Bradarić?

- I on se u početku "splašio" tog starta, valjda je izgledalo ružnije nego što jest, nadamo se, nemamo još preciznu informaciju.

Pričao je Oreščanin o utakmici i sezoni:

- Utakmica je bila dosta važna i opet smo bolje igrali tek u drugom poluvremenu kao i mnogo puta dosad. Kad smo se smirili na poluvremenu, objasnili što ne valja.U nastavku smo igrali vrlo dobro i poveli smo utakmicu na svoj mlin.

Važnost plasmana u Europu je utjecala?

- Shvaćam igrače i psihologiju... Pripremili smo utakmicu kao i svaku. I onda je bilo puno loših odluka u prvih 45 minuta...

Plasman vas je opterećivao, sad hoćete li biti treći?

- Puno se potencira to treće ili četvrto mjesto. Pogledajmo gdje smo bili kad je sve ovo počelo. Nadam se da se ubuduće Hajduk neće morati boriti ovako za Europu i da će ova sezona biti nauk za sve. To mi je osnovna poruka.

Nastavio je pričati o igri u Hrvata, kakva je HNL...

- Kad malo bolje pogledate, skoro svi se samo brane, a Hrvatska mora igrati drugačije. Treba razvijat igrače u ofenzivu, u pozicijski nogomet. Lakše se branit, ali nije to to. Mi smo forsirali jedan stil i istrajali na njemu, to je put, pa i onda kad smo upadali u probleme i teško probijali obrane, nismo sustajali.

Ako biste ponovili proljeće ujesen, fali vam samo pobjeda protiv Dinama da budete prvaci?

- Ja bih poniznije pričao. Vratimo se na 27. studenoga i kako je bilo kad smo preuzimali. Mislim da smo na ok putu, napravili smo dobre temelje i sad bi trebala bit samo nadogradnja na sve to. U planu su dva-tri pojačanja, ako će bit pogođena za ono što nam treba.

Nejašmić, zaokružio je prvijencem dobru polusezonu, pitalo se:

- Čovjek je sistema koji je izašao iz Akademiji i druge momčadi i zna sve te naše cake jer je dugo s nama i dobro se onda uklopio od prvog dana. Stabilan je i uspio je, jedan od najstabilnijih naših mladih igrača...

Dodao je i o novoj sezoni:

- Sad nas čeka da nastavimo nadogradnju, čekaju nas europske utakmice i sve iznova, a znam iz iskustva ovdje što sam dvije-tri godine u Hajduku, da nakon Velike Gospe odmah sve upada u negativu i trebamo to pokušati svakako izbjeći...

Igor Cvitanović, trener Istre 1961 govorio je prvi na pressici, u fokusu su bile optužbe što su na njega sručili Saša Bjelanović, pa onda i Siniša Oreščanin, potonji mu na kraju nije pružio ni ruku:

- To ću ja raspraviti s kolegom (Oreščaninom,op. a.), a ne razumijem da netko meni s tribina (Bjelanović, op. a.) dobacuje zato što je moj igrač startao na Hajdukova. Kao da sam ja za to kriv?! Ako smo išli pravit žute kartone, a Ivančić nije među njima, ja sam im govorio da odugovlače kod slobodnih udaraca, ne udalje se na razmak ili da potežu za dresove, a ne nikako da udaraju. Udaranje nije moj stil. Ivančić je to uradio u žaru borbe, ne razumijem da se mene optužuje za to!?

O utakmici je objasnio:

- Apsolutno zaslužena pobjeda Hajduka. U prvom dijelu smo djelovali koliko-toliko kompaktno. Raspali smo se kasnije, igrali smo bez osam igrača, šest zbog ozljeda i dvojica zbog kartona, igrali smo s nekim juniorima. Cilj nam je pripremiti se za kvalifikacije za ostanak sa Šibenikom.

Otvoreno govorite o namjeri dobivanja žutih kartona, zar to nije nesportski, gdje je tu fair-play, to nije pedagoški?

- Da ste vi imali suđenje kao mi, onda biste razumjeli našu situaciju. Otvoreno govorim o onome što bi svi radili. Nije pedagoški, ali je tako.

Plašite li se kazne zbog svega toga?

- Kad govorim o suđenju, uvijek se plašim kazne!

Plašite li se vaše smjene prije Šibenika?

- Uvijek je smjena opcija, kad se gubi, ali to će uprava odlučit.

Kako vidite Šibenik, jeste li ih gledali u Varaždinu?

- Naravno da sam gledao. Teško mi je pred vama otkrivati stvari što smo vidjeli. Snimili smo i Varaždin i Šibenik za svaki slučaj, pratili ih, a sad ćemo se najbolje što znamo pripremit za Šibenik. Da osiguramo opstanak. Uvjeren sam da mi to možemo. Nemam se razloga bojat Šibenika, jer smo mi bolja ekipa. Bit će zanimljiva borba

Nije bilo publike, kako komentirate takve kazne?

- Naravno da sam protiv, kome treba igrati bez publike?! K tome se bez publike i sve lako čuje što mi baljezgamo pred klupama jedni drugima – rekao je Igor Cvitanović.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 09:38