StoryEditorOCM
HajdukZakon braće

Okršaj Istre 1961 i Hajduka bit će poseban zbog još jednog razloga, a to nije smjena Karoglana u Puli

Piše Frane Vulas
25. studenog 2023. - 07:45

Nedjeljni prvenstveni okršaj Istre 1961 i Hajduka na Aldo Drosini (15 sati) bit će iz još jednog razloga poseban, ne samo kao ogled trenera ‘bijelih‘ Mislava Karoglana s momčadi koji je poveo u ovu sezonu ili kao prilika Splićanima za revanš za poraz na Poljudu, prvi ovosezonski. Nije to običan susret Puljana i Splićana, već će to biti i sraz braće Čuić, Marija i Filipa.

Veznjak Mario Čuić (22), bivši član ‘bijelih‘, od ljeta je član Istre 1961, a mlađi brat Filip (20), napadač je kluba s Poljuda. Nije za očekivati da ćemo obojicu vidjeti u početnim postavama svojih momčadi, ali u nekom trenutku ove utakmice u Puli mogla bi se braća naći na suprotnim stranama na travnjaku, u različitim dresovima.

Priča Marija Čuića jedna je od neobičnijih, pokazatelj koliko profesionalni nogomet mladim ljudima nosi amplituda, uspona i padova. Talentirani veznjak ofenzivnih sklonosti Čuić u srpnju 2020. godine bio je nova velika nada, junak vojske navijača ‘bijelih‘. Zabio je kao 19-godišnjak čak dva pogotka u 3:2 ligaškoj pobjedi Hajduka u Maksimiru. Bilo je to samo mjesec dana nakon njegovog seniorskog debija za Hajduk.

Mario krenuo kao Baka, ali...

Nevjerojatno, ali trener Igor Tudor mu je priliku za debi dao baš u susretu Hajduka i - Istre 1961! Priliku mu je dao u toj sezoni jer je Mario bio prvi strijelac ‘bijelih‘ s 12 pogodaka u zbog Covida-19 prekinutom juniorskom prvenstvu. Činilo se kako je nova velika zvijezda rođena. Prije Marija Čuića posljednji igrač Hajduka koji je zabio dva gola u derbiju u Maksimiru bio je legendarni Blaž Slišković 1984. godine (zabio je dvaput u Maksimiru i Ivica Mornar, ali u Superkupu). Međutim, vrlo brzo se za mladog nogometaša sve okrenulo.

Na Poljudu se nije nametnuo, uslijedila je teška ozljeda gležnja na treningu, u listopadu 2021. godine, te vrlo dug oporavak i povratak u formu. Godinu i pol dana proveo je potom na posudbi u slovenskom Radomlju. U ‘deželi‘ je bio od početka prošle godine, a u ljeto ove se potpuno razišao s Hajdukom. Otišao je bez velike pompe te je potpisao za Istru 1961 gdje traži svoje mjesto pod nogometnim suncem. Ti pogoci Dinamu ostali su mu jedini koje je zabio za Hajduk, u ukupno 22 nastupa za ‘bijele‘. Dolazak u Pulu mu je kao novi nogometni početak.

image

Mario Čuić na predstavljanju u Istri 1961

Goran Sebelić/Cropix

Kada je predstavljen po potpisu za Istru na temu ta dva gola Dinamu Mario je kazao.

- Lijepa uspomena, nemam što više reći. Nisam zadovoljan kako mi je karijera tekla nakon ta dva gola, nadam se da će biti bolje u budućnosti...

Zanimljivo je kako je Mario ljetos stigao u Pulu kada je trener sastava s Aldo Drosine bio aktualni trener Hajduka Karoglan, stručnjak kojeg je poznavao otprije iz Hajduka. Dijelom ga je i to privuklo u novu sredinu. Međutim, nakon samo tri kola u Puli su se odlučili za promjenu na klupi, a ovaj će sraz biti i prvi Karoglanov sa svojim bivšim klubom od povratka na klupu ‘bijelih‘.

Svojih pet minuta na Poljudu sada čeka Marijev dvije godine mlađi brat Filip, klasični napadač, golgeter. Mladi reprezentativac Bosne i Hercegovine koji je i tijekom ove prvenstvene stanke nastupao za U21 selekciju susjedne države čeka svoju priliku na Poljudu. Ukupno je ove sezone u svim natjecanjima skupio pet nastupa za ‘bijele‘, ali je na terenu pritom ukupno proveo samo 105 minuta. Nijednom nije bio u početnoj postavi. Nije dobio mnogo prilika, a nikako da mu se pritom odčepi što se tiče pogodaka. U SuperSport Superkupu s Dinamom se našao u velikoj šansi u finišu susreta, slično i u prvenstvenom jadranskom derbiju u Rijeci. Izgledno je da će i u Puli ponovno svoju prigodu čekati na klupi.

image

Filip Čuić

Arhiva Hajduk.hr

Filip s Livajom prvi strijelac priprema, ali...

Minutažu Filip marljivo skuplja i nastupajući na dvojnoj registraciji i za Solin u SuperSport Prvoj NL. U posljednja tri susreta Solina prije odlaska na reprezentativno okupljanje imao je maksimalnu minutažu, a zabio je i jedan pogodak. Filip je kao junior Hajduka u sezoni 2021/22 bio najbolji strijelac ‘bijelih‘ u UEFA Youth League sa šest pogodaka, u sezoni kada je mladiće kluba s Poljuda u play off rundi nokaut faze natjecanja zaustavio Atletico Madrid (sezonu potom su došli sve do finala).

Prošle je sezone bio na posudbi u Radomlju. Dijelio je tada godinu dana svlačionicu s bratom Marijem. Zakon braće vladao je tada u Radomlju. Tamo se pred kraj sezone Filip golgeterski iskazao (ukupno pet pogodaka), a zatim i tijekom ljetnih priprema Hajduka. Bio je s dva pogotka uz Livaju najbolji strijelac, ali i otkriće priprema. No, kada je krenula sezona opet je nekako pao u drugi plan.

Zanimljivo je kako se za razliku od Marija koji je prošao sve mlađe selekcije hrvatske reprezentacije mlađi brat Filip odlučio braniti boje reprezentacije susjedne BiH. Iz iste su kuće, ali igraju za različite reprezentacije.

Čuići su iz Brišnika, sela na putu Tomislavgrad – Posušje. U obitelji Ivane i Tomislava Čuića, bivšeg suca s nogometnih prvoligaških terena u BiH, su četiri sina, redom svi nogometaši, i kćer Karmen. Najstariji Mario je prvi, sa 14 godina došao u Hajduk iz HNK Tomislava. Ubrzo je njegovim stopama išao i brat Filip. A stopama dvojice starije braće idu i mlađa. Toma (14) je pionirski reprezentativac BiH, a godinu mlađi David početnik (2008. i 2010. su godište). Obojica se nameću talentom, nadiru u HNK-a Tomislavu i na oku su Hajduku.

image

Filip Čuić slavi pogodak u juniorskoj LP

Vladimir Dugandžić/Cropix

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 20:22