Ticker 1

Prijelomna vijest

Ticker 2

StoryEditor
Hajdukneobična situacija

Odluka HNS-a da za suca utakmice Osijek - Hajduk imenuje čovjeka koji se donedavno sudski sporio s Tudorom u najmanju se ruku čini nepotrebnom

Piše Antonio Juričić
25. veljače 2020. - 19:05
Željko Puhovski/Arhiva/Hanza Media

Iako je Fran Jović odustao od tužbe protiv Igora Tudora ranije ovog mjeseca, javnost se zainteresirano pitala hoće li djelitelj pravde iz Zagreba suditi Bijelima dok je Tudor na klupi.

No to je pitanje nekako palo u drugi plan, jer se logično javio dojam da će HNS bez puno pompe izbjegavati dodjeljivanje Hajdukovih utakmica Joviću, barem na neko vrijeme. Ipak, kako to u hrvatskom nogometu, ali i državi općenito, biva, Jović je nakon samo dvadesetak dana dobio povjerenje da sudi derbi Osijeka i Hajduka. A da cijela priča bude još bizarnija, ulogu četvrtog suca odrađivat će Ivan Župan koji je bio njegov odvjetnik u spomenutom postupku.

Podsjetimo, Jović je tužio Tudora za naknadu štete od 30 tisuća kuna zbog duševnih boli prouzročenih komentarom bivšeg i aktualnog trenera Hajduka na pitanje o prvaku Hrvatske. Prema navodima tužitelja Tudor je, dok je bio trener turskog Karabükspora, na novinarsko pitanje “Tko će postati prvak Hrvatske, Rijeka ili Dinamo” odgovorio da će to u slučaju neizvjesne završnice biti Dinamo jer su tu razni matoci, jovići, conjari.

Sada će taj isti Jović, koji je trenera Bijelih dvaput tužio, prvo na Županijskom, a zatim na Općinskom sudu, suditi susret koji je sam po sebi iznimno zahtjevan i bez dodatnih okolnosti zbog kojih će biti pod povećalom.

Iako u pravilniku ne postoji odredba prema kojoj bi ovakva situacija bila nedozvoljena i uzevši u obzir da je tužba odbačena, teško se oteti dojmu da Jović još uvijek gaji određene negativne osjećaje prema Igoru Tudoru.

Doduše, obojica su profesionalci i nemamo razloga ne vjerovati da bi Fran Jović na ikakav način namjerno želio oštetiti Tudorovu momčad, ali na svojim leđima će zasigurno osjećati veliki pritisak.

Svaka njegova odluka dubinski će se analizirati, a za očekivati je da će ju i on sam dodatno vagati. Ako napravi veliku pogrešku koja će ići na štetu Hajduka, javnost će ga razapeti, a ako pogriješi na štetu Osijeka, ishod će biti isti. A s obzirom na pritisak kojem će biti izložen, šansa za pogrešku je veća.

U ovom slučaju ne može biti pobjednika, stoga je HNS-ova odluka poprilično nelogična. Fran Jović može izaći neokrznut samo ako utakmicu odsudi perfektno, iako treneri koji su, koliko god ne htjeli ostavljati takav dojam, uglavnom kritični prema sucima uvijek mogu pronaći nešto za zamjeriti mu.

Igrači momčadi koja eventualno bude oštećena percipirat će to kao namjeru, a ne slučajnu pogrešku, dok će HNS u tom slučaju naići na žestoke kritike.

Zbog izbjegavanja dodatnih tenzija u hrvatskom nogometu, možemo se samo nadati da se iza utakmice neće vući repovi, iako bez obzira na ishod, ova odluka HNS-a djeluje poprilično nepotrebno.

#FRAN JOVIĆ#HAJDUK#NK OSIJEK#HT PRVA HNL

Izdvojeno