StoryEditorOCM
Hajdukdomaće je domaće

Novigrad bolji od Antalyje za brzinske pripreme: Hajduk se posljednjih godina pripremao u Turskoj, ali vremena za to ovaj put nema, raspored je zgusnut

8. siječnja 2023. - 11:05

Istra se vratila u modu, spletom okolnosti pobijedila je Antalyju, barem ovom prigodom.

Antalyju koja je ranije već zimama bila uobičajena destinaciju za pripreme naših prvoligaša. Naravno, pišemo s naglaskom na Hajduk.

Splitski “bijeli” ovaj put su odabrali – Istru, a uz njih i Dinamo i Osijek...

Hajduk je u Novigradu, Dinamo u Rovinju, Osijek u Umagu. Rijeka se drži Rujevice, kad se samo sjetimo kad su ono Riječani išli u Emirate...

Prije bi “velika četvorica” hrvatskog nogometa najčešće bila u – Beleku, na antalijskoj rivijeri, udaljeni nekoliko hotela jedni od drugih, tamo se moglo birati protivnike po volji, sa svih strana svijeta uz sjajne uvjete treniranje, što je bila glavna komparativna prednost.

A sad je sve to nekako isto, ali u – Istri.

Kupujmo hrvatsko

Što se promijenilo? Ostanimo u Hrvatskoj? Želja da se promovira domaće? Možda i to...

Kad je Hajduk spletom okolnosti odabrao Istru za pripreme 2015. godine, evo osam godina otad, gotovo da je odluka bila - skandalozna, jer bilo je puno kiše, a tereni u Rovinju i Rovinjskom Selu pod vodom, neadekvatni.

Pamtimo grintanje trenera Igora Tudora i nisu to bile dobre pripreme. Hajduk je tada, da prođe jeftinije koristio istarsku destinaciju dok su ostali bili kojekuda, poglavito u Turskoj.

Ovaj put financije nisu presudile, nego kratak period priprema. Za desetak dana ne isplati se u Tursku... Suzio se kalendar, nema puno vremena, u Antalyju bi se išlo po komodu za 15 i više dana priprema, a sad bi to za deset dana bio nepotreban tramak. Tako razmišljaju i ostali.

Istra je popravila i infrastrukturu, recimo Hajduk trenira u Novigradu, a igrat će u Poreču, za početak se tvrdi kako su tereni više nego dobri... A i ova zima je nekako – topla, kao da smo na turskom Sredozemlju.

Možda je i korona presudila Turskoj, Hajduk je posljednji put bio u Antalyji 2020., nakon toga dogodila se korona i kao da se odvikao od “turske kupelji”.

Hajduk je 2021. kratko razdoblje bio u Postirama, na Braču, a lani je smjerao u – Portugal, dakle vidite da nisu financije problem. Ali, Portugal je lani otkazan u zadnji čas zbog naleta epidemije. Pa se ostalo u Splitu. I evo nas sada u Istri, Novigrad, Poreč.

Nema više egzotike

Vremena se mijenjaju, znali bismo svojedobno reći kako je Hajduk u minula dva desetljeća samo 2006. (zbog ptičje gripe nije se išlo u Tursku, pa se ostalo u Supetru, u hotelu Kaktus), pa spomenute 2015. zbog financija (Rovinj) preskakao inozemne destinacije i da to nisu bile dobre pripreme.

A znao je ići i u Hong Kong 2008. i Marbellu 2010. godine.

No, sad u Istri nema razloga za grintanje. Naprotiv. Tereni su dobri, smještaj izvrstan.

Emir Dizdarević, iz turske firme “Cooltour” koja organizira pripreme u Antalyji, rekao nam je:

- Mi smo dali ponudu Hajduku, Antalya je i ove zime puna kao šipak, kao i uvijek, dolaze nam Slovenci, Bošnjaci, Bugari, Šahtar će sad ovdje biti dva mjeseca... No, odgovorili su nam da zbog kratkoće vremena neće kod nas...

Otkrio nam je Dizdarević pravi razlog. Turska bi bila tramak za samo deset dana. Lijepo je znati da se može u Istru i da Istrijani imaju sve komparativne prednosti kao i Antalya.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 21:36