StoryEditorOCM
Hajdukdo kraja tjedna?

Nikola Kalinić i predsjednik Bilić napustili Split, tragaju za ključnim ljudima; prvo su obišli Varšavu, a sad su u...

Piše Krešimir Milić
29. svibnja 2024. - 12:06

Promjene na Poljudu pomalo postaju potpune. Nakon što se nije ostvarila šampionska ambicija ove sezone došlo je do smjena. Prvo je otišao predsjednik Lukša Jakobušić na inicijativu Nadzornog odbora, a onda je ostavku podnio i sportski direktor Mindaugas Nikoličius najavivši odlazak istekom ugovora. 

Nakon traganja za novim čelnikom imenovan je Ivan Bilić na mjesto predsjednika uprave, a onda smo i početkom ovog tjedna dobili službenu potvrdu kraja ere Jakobušića i Nikoličiusa imenovanjem Nikole Kalinića na mjesto sportskog direktora. Kad je Bilić održao prvu press konferenciju za medije najavio je da će sportski dio kluba u budućnosti imati drugačiju strukturu. Uključuje to i člana uprave za sport, što je još bio plan i u vrijeme Jakobušića, koji će biti na čelu sportske vertikale prema najnižim razinama. Njegovo primarno zaduženje će biti provođenje strategije, a dok njega nema o tome će se brinuti Bilić, kako je i sam najavio na konferenciji predstavljanja Kalinića.

- Dok on ne dođe, ja ću se više baviti sa sportskim odborom. Kad on dođe, mora se baviti time da se provodi strategija. Pitanje prvog tima će se najmanje dirati. Njegova uloga će imati širi aspekt - govorio je Bilić.

image

Nikola Kalinic

Tom Dubravec/Cropix

Potraga za tom osobom čini se u ovom trenutku najtežim dijelom posla koji ima novi predsjednik uprave u suradnji sa svojim timom. U tome mu najviše može pomoći Kalinić svojim kontaktima, a odabir te osobe ovisi od niza faktora počevši od iskustva i rezultata preko načina rada do filozofije koja bi se trebala poklapati s onom koju Hajduk želi gajiti i razvijati. 

Druga figura koja bi trebala biti skorije na Poljudu je ona trenerska. Baš na toj stavci su padali Jakobušić i Nikoličius promijenivši u svom mandatu niz trenera dok se zazivao kontinuitet. Dolazili su i odlazili tako Tramezzani, Gustafsson, Dambrauskas, Karoglan, Leko pa opet Karoglan i onda Ivanković kao prijelazno rješenje do završetka ove sezone. Silne promjene na klupi u budućnosti bi svi voljeli izbjeći pa se u toj stavci ne bi smjelo pogriješiti u odabiru. Kalinić je kao sportski direktor bio jasan s tim kakvog trenera želi na klupi Hajduka, a najavio je da nije daleko od odabira.

- Ima kandidata. Pričao sam s nekolicinom. Želim trenera pobjednika, koji će uvesti rad i disciplinu. Najvažniji je rezultat, težit ću tome da se Hajduk uvijek bori za prvo mjesto. Bez prevelike euforije, neću vam obećati da će Hajduk biti prvak, ali Hajduk je navikao pobjeđivati. To se mora vratiti. Dat ću sve od sebe da se složi dobra ekipa i dobar trener - istaknuo je Kalinić tijekom predstavljanja na novoj funkciji. 

I dok navijači čekaju jednu ili obje figure koje nedostaju u ovoj slagalici za iduću sezonu, Bilić i Kalinić su otputovali na europsku turneju. Koliko je poznato nakon predstavljanja Kalinića na novoj funkciji uputili su se u poljsku metropolu Varšavu, a iduća stanicama im je Italija. Kalinić je u svom predstavljanju rekao i da mu je prvi cilj dovesti trenera te da se nada da će to biti do kraja ovog tjedna. Stoga, iako nije službeno, ne bi bilo iznenađenje da je ovaj put time i motiviran za završne pregovore s novim licem na klupi Hajduka. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. lipanj 2024 03:33