StoryEditor
Hajdukpojačanje hajduka o svemu

Nije on kameni svat, naprotiv, on je - Oleksandr Svatok: Dogodine se moramo boriti s Dinamom za titulu prvaka

Piše Slaven Alfirević
18. travnja 2019. - 23:43
hajduk_osijek22-070419

Nije on kameni svat, naprotiv, on je - Oleksandr Svatok (24), Ukrajinac, stoper. Doveden nakon priprema u Turskoj da zauzme što prije mjesto u projekciji momčadi Siniša Oreščanina, Hajduka koji bi i ovog, baš kao i svakog ljeta htio zakoračiti u Europsku ligu.

- Moje ambicije visoko sežu, zbog toga sam i prihvatio projekt Hajduka. Najprije da uđemo u Europu, uvjeren sam da možemo sve do drugog mjesta, da, da, do druge pozicije, a onda bismo mogli zakoračiti i u skupinu Europske lige. I dogodine se boriti s Dinamom za titulu prvaka. Ja tako vidim našu momčad - ne skriva Ukrajinac optimizam.

I sam je osjetio kako se igra Europska liga, kao član Zorje igrao je u skupini protiv Herthe Berlin, Athletica iz Bilbaa, portugalske Brage.
- Mi to možemo i ovdje - uvjeren je i za svoju novu družinu, splitske "bijele".

Odmjerio ga je ukrajinski prijatelj-zastupnik Ivica Porobija, Splićanin koji je u Ukrajinu otišao kao fizioterapeut Ivana Strinića, posvetio se kasnije i Jevgeniju Konopljanki, a vratio se kao prijatelj, pomagač i zastupnik Svatoka kojega je predložio Hajduku.

- Šta nam nisi Konopljanku doveo – pitali smo nedavno Porobiju, ali znamo i sami da su to prazne riječi i "mission impossible". Zadovoljit ćemo se stoga Svatokom.

Nije prvi put Svatok pred novinarima, već je pričao kako mu je jedan Mladen Bartulović, vječnost već u Ukrajini (sad Bartul igra za Volin Lutsk) rekao "ajde odmah u Hajduk i ne misli se".  Stekao je Oleksandr minulih mjeseci samopouzdanje, pa nema tremu ni pred poredanim novinarskim perima u streljačkom nizu, niti u konkurenciji među stoperima Ardijanom Ismajlijem i Borjom Lopezom. Može on sve to.

- Kakav sam stoper? To neka prosuđuju drugi, pitajte trenera... Ja igram sve bolje, a ako me mislite uspoređivati, recimo da bih od Ismajlija uzeo oštrinu, a dugu loptu i dodavanje od Lopeza. Što da oni uzmu od mene? He, to pitajte njih – nije se dao zavarati, ali malo intrige nikad ne škodi.

Tko vam je uzor? – zaskočili smo ga, a on uzvratio neočekivano:

Recimo da je to Vincent Kompany (Belgijac u Manchester Cityju, op. a.).

Gdje ste njega našli?!

- U trenucima kad je bio u najboljoj formi, to je bilo ono što bih i ja volio odigravati. Kao Kompany.

Ispričao nam je Svatok kako u svlačionici vlada sjajna atmosfera, još jedan je od onih koji glorificira rad i nadasve pristup stručnog stožera.

- Treneri i sve osobe koje rade oko momčadi su izvanredne. Suigrači su isto vrhunski, dosta mi pomažu u prilagodbi. Vlada pozitivna atmosfera i osjećaju se dobre vibracije. Ja vidim da grad i navijači žive za nogomet i to mi je jako važno. U Ukrajini dosad nisam imao takva iskustva da su ljudi u stožeru oko nas tako prijazni i dobrodušni.

Bila je to znači, stega, u Zorji, što li su vam sve radili, ali nećemo to pitati, nego jeste li vi bolji nego Bilji?
- Ooo, Maksim..., teško mi je to reći. Bilji je sad došao na moje mjesto u Zorju. Ja ću se truditi da opravdam povjerenje u Hajduku.

Nije vam teško postati najbolji Ukrajinac u Hajduku, jer dosad Artem Milevski je ostavio specifičan trag, on je k tome zapravo i Bjelorus. Biljija smo već spomenuli, nadasve simpatičan momak, poliglot, intelektualac, ali su ga se kao stopera htjeli riješiti, a nestašni dečko Radčenko, ajme... Doista, gdje je sad Artem Radčenko?
- U drugoj ukrajinskoj ligi, koliko znam.

Znači, bolji ste nego Bilji?
- Volio bih da vi to prosudite.

Snašli ste se dobro?
- Split je predivan grad, ugodno vrijeme, uživam ovdje živjeti, a mislim i da igramo sve bolje. Imam sve uvjete da dugo ostanem i da budem uspješan. Želim ostavit što bolji utisak. Ja sam u Splitu sa svojom "djevuškom", Darina se zove. Da, poput čokolade dorine, vidjeli smo to, baš je simpatično, ali ona je Darina. I zajedno nam je lijepo u Splitu. 

Kakva je razlika u ligi Ukrajine i Hrvatske?

- Ipak je jača nego što sam mislio kad sam sa Zorjom igrao neke prijateljske utakmice s hrvatskim klubovima. Čvrsta liga. U Ukrajini se pak sve svodi na Dynamo Kijev i Šahtar i njihovu vječnu borbu.

Vidimo da vam je sve divno i krasno, vidite projekciju europskog uzleta i borbe za titulu, a znate li vi da Hajduk u Splitu nije pobijedio Rijeku u 13 utakmica, još tamo od 2011. godine?

- Osam godina?! Nisam znao. Dugo. Nismo taj podatak spominjali u svlačionici. Nitko nije. Tradicije su da se ruše. Svaka je utakmica nov izazov. Mi možemo svladat Rijeku. Budući da mislim kako ćemo na kraju biti drugi, onda je to i logično.

Spasiba – htjeli smo mu zahvaliti na kraju razgovora, ali smo se ugrizli za jezik.

Na ukrajinskom se kaže djakuju – ispravio nas je.

Dj, ne čitajte đ. Nego dj. Spasiba je "pa ruski", a ruski i ukrajinski jesu slični, ali ih nije mudro brkati.  

Svatok je stigao kao novi u nizu pokušaja Hajduka da osposobi ranjivu stopersku liniju dopunskom selekcijom. Od davnina se traži novi - Dragan Holcer. Bingo sa strane. Tako su u zadnje vrijeme dovedeni i Maksim Bilji, pa Marko Ćosić iz Zaprešića, Bugar Georgi Terziev iz Ludogoreca, Borja Lopez iz Barcelone, odnosno Gijona, a na mala vrata i Ardijan Ismajli s Kosova, pa je sad Ismajli bolji od svih ostalih!

Za Svatoka su "bijeli" izvadili nešto novca za odštetu, samo da ga ne čekaju sve do ljeta, makar je mogao i mukte doć:

- Da, želio sam doći odmah, a ne produžiti ugovor sa Zorjom. Kad me Hajduk zvao, za mene dileme više bilo nije – podsjeća nas stasit plavokosi momak, rodom iz mjesta po imenu Dnjiprodžeržinsk.

Golema je ukrajinska rijeka Dnjepar, odnosno Dnjipro, uz nju se gradovi nižu, talenti niču..

 

#HAJDUK#OLEKSANDR SVATOK

Izdvojeno

07. srpanj 2020 10:32