StoryEditor
Hajdukprijeti kazna

Nevolja nikad ne dolazi sama, delegat je mnogo toga zabilježio: neće biti izbacivanja iz Europe, čeka nas visoka globa i utakmica bez publike

Piše Vedran Babić
20. srpnja 2019. - 14:00
ac_hajduk_gzira16-180719

Kao da ispadanje od Gzire nije bila dovoljna sramota, pa Hajduku danas obraz otpada i zbog navijačkih nereda koji su uslijedili nakon posljednjeg sučeva zvižduka. Sada se s razlogom može strahovati i od potencijalne kazne UEFA-e...

Scene nakon završetka utakmice, kada mnogi još vjerojatno nisu bili ni svjesni što se zapravo dogodilo, bile su baš mučne. Na zapadnoj tribini ogorčeni navijači htjeli su prodrijeti u svečanu ložu, vrijeđajući pritom čelne ljude kluba, u prvom redu predsjednika Uprave Marina Brbića koji je skamenjen sjedio u prvom redu, gledajući u prazno i ne vjerujući da je Hajduk zaista eliminiran iz Europe.

A onda je nekolicina navijača sa sjevernog dijela stadiona probila ogradu i utrčala na travnjak dok su ondje još bili igrači jedne i druge momčadi, kao i suci. Neki su se navijači zaustavili na tartan-stazi... Srećom, nije došlo do fizičkih obračuna, već se sve zaustavilo na verbalnim dobacivanjima. Utrčali su i policajci koji su zajedno s redarima ipak uspjeli primiriti situaciju i spriječiti njezinu daljnju eskalaciju.

Uglavnom, znajući kako se to inače radi, delegat iz Škotske David Findlay sve je zapisao i Hajduk se plaši nove „čestitke“ iz Nyona. Pitanje je samo kakve.

Iako neki spominju onu najrigorozniju kaznu – izbacivanje Hajduka iz Europe – to je predrastično. Ne bi se trebalo dogoditi. No upad navijača u teren ozbiljan je prijestup, tim više što je Hajduk kao domaćin najodgovorniji za sve što se zbiva na terenu i tribinama. Nadalje, Hajduk je nažalost otprije poznat UEFA-i po sličnim prijestupima na europskoj sceni, kao protiv Evertona, Levskog, Kopra, Stromsgodseta, Slovana Libereca, Sillamaea... U tim je slučajevima, doduše, uglavnom bila riječ o uporabi pirotehnike, što je blaži prekršaj od ulaska navijača na igralište.

Također treba vidjeti i kako je delegat Findlay doživio transparent zagonetnog sadržaja koji su podigli navijači na sjevernoj tribini. Što je pisac htio reći? Transparent je napisan na engleskom jeziku, prevodimo ga:

- Korumpirani službenici izmišljaju pravila, žele da navijači izgledaju kao budale. Sad kad je car gol, tko je kriminalac ne možete pogriješiti.

Ako UEFA pokrene postupak protiv „bilih“, a trebala bi ako je suditi prema prijašnjim iskustvima, realnije je da će Hajduk zadesiti novčana kazna, možda i zatvaranje jedne tribine za prvu sljedeću europsku utakmicu na domaćem terenu...

#HAJDUK#UEFA#KAZNA#DELEGAT

Izdvojeno

06. srpanj 2020 13:45