StoryEditorOCM
Hajdukbrži od bure

Ne vjerujte svemu što pročitate, svjetski poznati portal u rubrici Hajduk ima veliku grešku, ovo je prava priča

Piše S. A.
14. prosinca 2023. - 11:41

Bio je prosinac prije 40 godina, sjeća se Ivan Balić, legendarni, jer on je baš postao legendaran, oružar Hajduka. A tog 7. prosinca 1983. bio je moj prvi radni dan u Hajduku, kaže nam Ivan i ne moramo zbog te izjave tražiti autorizaciju u Poljudu. Neće se ljutiti "bijeli" za ovaj fragment uspomena svoga oružara što je stavljamo u eter i ćakulu sa suvremenikom, vašim reporterom. Idućeg rujna, niti za godinu dana, Ivana Balića čeka mirovina, zbog toga i uspomene nezadrživo naviru.

U Poljudu smo, naime, bili na akciji "Tona hrane za beskućnike", a u društvu s nama i on, oružar "bijelih".

Bura je derala samo tako, a s dva gola Zlatka Vujovića svladali smo Radnički iz Niša i plasirali smo se u četvrtfinale Kupa UEFA. Njihov vratar (Milenković, op.a) tija je ispucavat balune, a vitar ih je nosija. Nikad takve bure. Zlatko mu je zabija dva gola - živa se sjećanja oružara Balića.

Uskočili smo u priču i ustvrdili kako je  Slobodna je donijela naslov "Zlatko brži i od bure". Urezao nam se u sjećanje.

U Nišu je Zoran Vulić zabio prekrasan gol, jedan od najljepših što sam ikad vidio, možda i najljepši Vulićev gol u karijeri, pobijedili sa 2:0, prvi je gol dao Zlatko Vujović, da bi ih u Poljudu Zlatko dokrajčio, opet je bilo 2:0, oba Zlatkova gola - sjećamo se zajedno.

image

Isječak iz Slobodne Dalmacije

Sd Arhiv/

I to je sezona u kojoj će na proljeće Hajduk izbaciti iz Europe i prašku Spartu i stići do polufinala Kupa UEFA i Tottenhama, a prije Radničkog iz Niša eliminirao je te jeseni prije četiri desetljeća najprije Universitateu iz Craiove (Rumunjska), pa Honved iz Budimpešte.

To je bila možda i najjača bura u Poljudu svih vremena, jača i od one poznate kad su igrali Hrvatska - Danska (1:1) i kad je bura zabila gol Draženu Ladiću, a ne Danci, odnosno Brian Laudrup. Bilo je to u proljeće 1997., marčana bura, ali ove zime 1983., prije točno 40 godina, refuli bure bili su još snažniji. Naprosto nezaboravno snažni.

Balić je želo istaknuti:

- Prvi radni dan i pobjeda protiv Radničkog, evo 40 godina je prošlo. I sad me čeka penzija...

A mi dodajemo, a za odlazak u mirovinu 1. rujna iduće godine najljepši poklon bila bi titula prvaka "bijelih".

Ponukani sjećanjima zavirili smo u tu utakmicu u bilješkama transfermarkta i otkrili grešku. Pišu da je oba gola zabio Zoran Vujović?! Ma neee, Zoran je dva gola svojedobno zabio Crvenoj zvezdi na "marakani", a ovo je Zlatko zabijao...

Dogodi se greška svakome, ali eto kako ne valja baš svakom podatku a priori vjerovati. I ne samo to, piše i u Nišu da je osim Vulića gol za Hajduk zabio - Zoran Vujović?! Ne, i to je bio Zlatko.

Možda ovaj zapis pomogne i da Transfermarkt na svojim stranicama isprave greške i nehotičnu nepravdu, te Zlatku Vujovića vrati golove što ih je zabijao Radničkom. Zlatko brži i od bure. Na prvi radni dan Hajdukova oružara Ivana Balića.

A neće se ni Zoran ljutit, Zlatku Zlatkovo, a golovi ionako ostaju u familiji. Hajdučkoj obitelji. 

image

Isječak iz Slobodne Dalmacije

Sd Arhiv/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 21:01