StoryEditor
HajdukŠalinović uzvratio Ljubi Pavasoviću

Nastavlja se javna rasprava sadašnjih i bivših nadzornika Hajduka: Od vas smo naslijedili 40 milijuna kuna duga, a sada smo u plusu 20!

Piše PSD
13. travnja 2018. - 10:00

Bivši predsjednik Nadzornog odbora Hajduka Ljubo Pavasović Visković reagirao je na izjave svoga naslijednika Slavena Marasovića prilikom prezentacije sedmogodišnje strategije Hajduka kad je rečeno "da smo ovo počeli prije pet godina, bili bismo u boljoj poziciji"!

Pavasović takvo što nije mogao otrpjeti, smatrajući Marasovićev stav "bijednim napadom na raniju upravu". Na reakciju Pavasovića nadovezao se Ante Šalinović, sadašnji član NO "bijelih" koji objašnjava...

Ljubo Pavasović Visković navodi da je prethodna Uprava ostavila iza sebe čist klub bez dugova.

Na žalost, uhvatio se i potpuno krivo protumačio namjeru kolege Marasovića koji se osvrnuo isključivo na proces izrade strategije. Ako se želimo našaliti, mogu reći da se u nekoj mjeri slažem s bivšim kolegom, klub je bio djelomično čist. Točnije, račun je bio čist, na njemu nije bilo praktički ni kune!

Ali to ne znači nužno da je prethodna Uprava loše radila, naprotiv, odradili su jako dobar posao u trenucima za koje danas mnogi zaboravljaju koliko su bili teški. Kad je došlo do promjena u upravljačkim strukturama kluba, ispred Nadzornog odbora sam bio zadužen da koordiniram tranzicijsko razdoblje, tako da jako dobro znam što je novu Upravu zateklo, kao i gdje smo danas.

Stanje u klubu nije bilo dobro.

Iz svih perspektiva gledano stanje u klubu je bilo jako teško. Hajduk je u tom trenutku imao oko 40 milijuna kuna neplaćenih obaveza koje su dočekale novu Upravu, a bez sredstava na računu. Dodatni problem je što dinamika plaćanja obaveza nije bila proporcionalna dospjelim računima, tako da su neki vjerovnici bili jako revoltirani jer su izigrani i prijetili su trenutačnom blokadom kluba.

Igrački kadar koji je nova Uprava naslijedila je u prethodnoj polusezoni osvajao 1,47 bodova po utakmici. To je ekvivalent 53 osvojena boda u sezoni. Hajduk je klub velike povijesti, za mene najveći, ali bodove ne osvaja povijest, već kvaliteta momčadi.

Problema je bilo puno.

Omladinski pogon je teško valorizirati, ali možemo ga gledati kao završni proizvod kroz B momčad i juniore. B momčad je tavorila u sredini treće lige, a juniori nisu ni igrali prvu juniorsku ligu. Nije bilo kratkoročnog potencijala za projekt „Naša dica“. U radnoj zajednici je bio velik broj zaposlenika koji, blago rečeno, nisu davali svoj maksimum. Infrastruktura je bila potpuno neadekvatna ambicijama.

Komunikacija s Gradom i odnosi s klubovima u okruženju nisu bili na potrebnom nivou. Na sve to se nedovezala i nestabilnost izazvana smjenom Predsjednika Uprave u kojoj se većina sponzora htjela raskinuti sponzorske ugovore, a igrači tražili izlazne transfere.

Po svemu navedenom, stanje je bilo katastrofično.

Stanje je bilo bolje od prethodno zatečenog, ali je bilo teško. I priznajem, bilo mi je čak malo i neugodno pred novom Upravom, jer novi Predsjednik nije mogao znati u što se upušta. Srećom.

Ali to je Hajduk, ništa nije katastrofično i nerješivo, uz takvu energiju i ljubav navijača i koncept Narodnog kluba, svaka situacija se kvalitetnim i poštenim radom može izvući. Samo dvije godine poslije mi smo u situaciji da smo od minusa 40 milijuna kuna došli u plus od 20 milijuna.

Počelo se ulagati u prvu momčad.

U prvu momčad se ulaže oko 40 posto više, što je već sada vidljivo većom konkurentnosti. S 53 boda po sezoni podigli smo se na cca 72 boda. I time smo relativno nezadovoljni. U finalu smo kupa, hrabro smo se borili protiv Evertona, prošle sezone nas je jedan udarac dijelio od ulaska u grupnu fazu Europske lige.

Na infrastrukturi je napravljeno puno, zamijenjeni su travnjaci, započeta izgradnja potpuno novih terena, dovršeno uređenje svlačionica, uređeni sanitarni čvorovi… Omladinska škola je potpuno restrukturirana, uvedeni su brojni novi procesi u rad s djecom, juniori se bore za prvo mjesto i Ligu prvaka, B-momčad je stabilan drugoligaš, vide se naznake mladih igrača koji će uskoro biti nositelji momčadi i stvoriti veliku vrijednost.

Krvotok radne zajednice je u velikoj mjeri izmijenjen, vjerujem na bolje. Odnosi s Gradom i klubovima u okruženju su puno kvalitetniji. U isto vrijeme je napravljeno i ulaganje u preduvjete stabilnosti i rasta i ulaganje u prvu momčad i financijski uspjeh. Ne mogu vjerovati da je prošlo samo dvije godine.

Nije sve napravljeno samo prodajom igrača koji su već bili u klubu.

Nikad nisam bio nogometaš, ni trener, niti sportski direktor, a niti suvlasnik menadžerske agencije, pa ne mogu subjektivno valorizirati vrijednost nogometaša. Srećom, tu su objektivni pokazatelji što je zatečeno, a koje je trenutno stanje. Kada je nova Uprava preuzela Hajduk vrijednost igrača po Transfermarktu bila je 21,7 milijun eura.

U dvije godine je prodajom igrača prihodovano oko 22 milijuna eura, a trenutna vrijednost je 26,3 milijuna. Znači, imali smo jako puno prihoda, a procijenjena vrijednost nam je čak i značajno veća nego što je bila. I to bez prave valorizacije trenutnog potencijala. Letica je procijenjen na ispod milijun eura, Toma Bašić sigurno vrijedi puno više, kao i neki drugi.

A najveći potencijal, Šego, Kovačević, Kreković, Palaversa…, praktički nije ni zabilježen. Mogu samo čestitati sportskom direktoru na tome. Možemo i to usporediti s prethodnom Upravom, vrijednost igrača koju je prethodna uprava zatekla bila je 29,4 milijuna eura, a koju je ostavila bila je 21,7 milijuna eura.

Brbić je ipak smijenjen.

Odluka o smjeni je kolektivna stvar Nadzornog odbora, ja mogu komentirati samo svoje razloge. Smatrao sam da za uzlet treba dodatna ili nova energija, drugi tip menadžmenta, probitačniji, brži. Svjestan sam da se jako teško prebaciti svijest iz pasivne uloge borbe za preživljavanje u agresivno razvojni ciklus.

To je drugi mentalitet i drugi pristup. Možda sam u krivu, možda bi se Marin jednako dobro snašao. Drugi razlog je što se nismo slagali oko razvojnih prioriteta, na što kratkoročno trošiti novce, a treći su razlike oko strateških promišljanja oko povezivanja s privatnim investitorom. I tu mogu biti u krivu, govorim samo o svojim viđenjima i razlozima.

Dio javnosti negativno je reagirao na Strategiju u kojoj se uspjeh Hajduka predviđa za 7 godina.

To je potpuno kriva interpretacija. Prezentiran je okvir za izradu strategije, načela po kojima će strategija biti rađena i vrijednosti koje Hajduk želi živjeti. Sedam godina je samo vremenski period kojim se Strategija bavi.

Mi svake godine želimo biti jači i uspješniji pa je i logično da na kraju tog razdoblja budemo i na vrhuncu. To ne znači da i puno prije ne možemo do titula, naprotiv, stalni rast će nas do toga i dovesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

24. rujan 2020 10:12