StoryEditorOCM
Hajdukpoduzetnik potajno kupovao klub

‘Naš Hajduk’ poziva na razgovor: Mamiću, sjedni s nama da vidimo kako ćemo dalje

Piše PSD.
29. prosinca 2015. - 17:58
Udruga “Naš Hajduk” i poduzetnik Tomislav Mamić (još) nisu našli zajednički jezik. “Tommyjev” prijedlog ugovora o međusobnoj suradnji bio je točka dnevnog reda o kojoj se najviše raspravljalo na nedjeljnoj sjednici skupštine “Našeg Hajduka”, čak i više od pretvaranja klupskih članarina navijača u dionice “bijelih”.

Na koncu je od članova Udruge taj Mamićev prijedlog glatko odbijen. A najviše je zapelo na tome što “Tommy” koji odnedavno ima 24,53 posto dionica Hajduka traži tri člana u NO-u kluba (u roku od 90 dana od potpisivanja ugovora) te da u eventualnoj dokapitalizaciji neće sudjelovati s udjelom vlasništva u klubu većim od 50 posto, a ne da “brani” trenutni udio na čemu inzistiraju u Udruzi.

Opareni i na hladno puše. Pa tako i mnogi navijači sumnjičavo gledaju na svaku mogućnost da se klub koji se prije nekoliko godina jedva održao na životu eventualno nađe većinskom privatnom vlasništvu. A Tomislav Mamić podigao je dosta prašine proteklih mjeseci kada je stigao sve do 24,53 posto dionica Hajduka.

Čemu žurba za trećim ‘nadzornikom’?

Zato je svaki daljnji Mamićev potez pod posebnim povećalom. Nakon što je i ranije otkupljivao dionice “velikih-malih” dioničara do te je sadašnje brojke navodno stigao tako što je nedavno od Jake Andabaka otkupio još dionica, a koje je prethodno ranije Andabak kupio od Igora Štimca, no nije ih na sebe odmah “prebacio”. Ranije je već Mamić kupio većinu Andabakovih dionica, izuzev onih originalno nominalno vrijednih milijun kuna.

I u tom duhu su se razvijali i događaji na skupštini Udruge. Zašto je zapelo? Mamić je inzistirao na spomenuta tri člana NO-a odmah (ostaje li Andabak član NO-a?), a “Naš Hajduk” da se taj “6+3 model” (šest demokratski izabranih članova NO plus tri iz reda velikih dioničara) primijeni od sljedećih izbora pošto su protekli održani prije samo pola godine.

Mamić je inzistirao na sudjelovanju u eventualnoj dokapitalizaciji s do 50 posto udjelom vlasništva, a “Naš Hajduk” na maksimalnih aktualnih 24,53 posto što bi ostavilo više prostora za navijače da u budućnosti povećaju svoj udio. Tražio je Mamić i da se ugovor automatski raskida u slučaju da klub dvije godine zaredom ima manje od četiri tisuće pretplatnika, no čini se kako su prvotna dva prijepora ipak ključ zastoja u razgovorima.

Sportska politika tvrtke

Bez obzira što je Tomislav Mamić (i sin mu Zoran), odnosno tvrtka “Tommy” mecena splitskog sporta (u kojem mnogima drži i glavu nad vodom) jer su između ostalih sponzor Hajduka (i dioničar), KK Splita (i dioničar), malonogometaša Split Tommyja, Zaklade za sportsku izvrsnost... javljaju se u ovom slučaju sumnje prema njihovim namjerama. Koje očito ne može jednostavno ublažiti ni garancija Tomislava Mamića koju je prenio i u dopisu članovima Udruge na skupštini.

- Potpisom ugovora Udruga “Naš Hajduk” može u svakom trenutku, ukoliko ne bude zadovoljna našim radom, preuzeti apsolutnu kontrolu i upravljanje našim dionicama.

Mamića nije bilo na skupštini “Našeg Hajduka”, a kojem se o namjerama u klubu između ostalog u pismenom obliku izjasnio ovako.

- ... Realizirali smo ideju koja je bila prisutna od samog preoblikovanja, a to je da se okrupni vlasništvo i povežu svi “veliki-mali” dioničari prvotno planirano kroz društvo “Naprid bili”. Pojavom udruge “Naš Hajduk” stvorili su se uvjeti za kvalitetnije upravljanje i vođenje kluba, u pogledu odgovornosti i transparentnosti u poslovanju na svim razinama.

Opće je poznato da sam od prvog dana javno podržavao i zagovarao ideju “Našeg Hajduka” kao narodnog kluba. Nakon nekoliko sastanaka održanih s predstavnicima udruge “Naš Hajduk” na kojima su razmatrani modeli buduće suradnje tvrtke “Tommy” i Udruge, napravljen je prijedlog ugovora koji bi trebao regulirati odnose između zainteresiranih strana, a sve u cilju jačanja i prosperiteta Š.D.D. Hajduk Split... - pojasnio je Mamić. Ali je pritom i najavio novo povećanje dionica u svom vlasništvu.

Kontrola kapitalnih promjena

... Ugovoreno je i otkupljeno dionica u iznosu od 24,53 posto temeljnog kapitala, ali vrlo je izgledno da u narednih nekoliko dana ili tjedana otkupimo još 1-2 posto dionica, a moguće je i više, te tako kontroliramo kapitalne promjene u Š.D.D. Hajduk Split...

Nismo uspjeli doći do Mamićeve reakcije na odbijenicu Udruge. Što dalje pitali smo ljude iz “Našeg Hajduka”?

- Nakon obavijesti o tome što se događalo na skupštini poslat ćemo gospodinu Mamiću i poziv na novi razgovor, vjerojatno u nekom terminu iza Nove godine. Nadamo se da ćemo s čovjekom sjesti i razgovarati da vidimo gdje smo, da idemo dalje, da pokušamo naći rješenje zadovoljavajuće za obje strane, a koje bi najviše donijelo klubu – potvrdio nam je tajnik “Našeg Hajduka” Ivan Rilov.

frane vulas
foto: božidar vukičević / eph
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. siječanj 2023 15:41