StoryEditorOCM
Hajduktrubaduri

Nakon utakmice Hajduka nastao je neviđeni kaos, a policije ni za lijek; sasvim su podcijenili ovaj dvoboj

Piše Pero Smolčić
26. srpnja 2024. - 08:34
Split, 250724. Stadion Poljud. Prva utakmica 2. pretkola nogometne UEFA Konferencijske lige Hajduk - HB Torshavn. Na fotografiji: Torcida slavi pobjedu.Ante Cizmic/Cropix

Utakmica Hajduka i HB Torshavna bila je kamilica, ali je zato ‘utakmica‘ nakon 23 sata po splitskim ulicama bila pravi horor. Film strave i užasa u svom punom sjaju.

Doista je nevjerojatno što se događalo nakon Hajdukovog prvog europskog dvoboja, a policije ni za lijek. Čini se da su naši čuvari reda i mira poprilično podcijenili ovaj događaj. Jasno je da se nije očekivao nikakav rat navijača, s obzirom na to da se s Farskih otoka nitko nije ni odvažio na put prema Poljudu, izuzev par članova obitelji, ali stadion je bio pun gotovo do zadnjeg mjesta, a kada je utakmica završila nastupio je potpuni kaos.

Šalje kolega Frane Vulas fotografiju s raskrižja Zrinsko - frankopanske i ulice Hrvatske mornarice, a gdje god pogledaš, autom ni mrdnut. Ni po muke da je to dvadesetak minuta nakon završetka dvoboja, ali radi se o fotografiji snimljenom sat i pol nakon utakmice. Sat i pol, ej! Pa duže su se ljudi vrtjeli oko Poljuda, nego je utakmica trajala. A nije da su se navijači zadržavali na stadionu, naprotiv, mnogi su i pet - deset minuta prije kraja krenuli prema izlazima, ali nije pomoglo.

image

Kolaps nakon utakmice

Frane Vulas/
image

Kolaps nakon utakmice

Frane Vulas/

Na ključnim je raskrižjima bilo nevjerojatno malo policije, gotovo ništa. A s velikim brojem stranaca u prometu, bila je to prava prometna apokalipsa. Ja sam parkirao ispred ‘ASK-a‘, nekadašnjeg Parka skojevaca danas poznatog kao Park mladeži. Tu su gotovo svi izlazili na cestu i skretali lijevo, preko dvije pune trake, u suprotnom smjeru i bilo je apsolutno nemoguće normalno voziti. U jednom je trenutku prošlo i policijsko vozilo, vidjevši što se događa, samo su produžili dalje, bez reakcije. Očito ih je bilo nedovoljno da kontroliraju promet i ubrzaju, dovedu u normalnu odlazak sa stadiona. 

Put do Zente na kraju je vodio desno od Parka mladeži, ali nije se moglo skrenuti niti lijevo prema zgradi MUP-a, već skroz okolo, prema tunelu, pa kroz Spinut pokraj Lidla i onda uličicama izaći kraj Starog placa. Opet gužva u centru grada, naravno, ali ipak nešto manja. Pa kraj ‘općine‘ i onda Vukovarskom, desno na Baće i.... Nevjerojatno.

I dok su domaći grintali i trubili, strancima je čak bilo i zabavno. Mahali su iz auta u suprotnom smjeru, doživlja je to kojeg u svojim domovinama teško mogu doživjeti. Eto iskustva iz Splita, nešto što će prepričavati. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 14:59