StoryEditorOCM
Hajdukpamtit ćemo slavne..

Najveći uspjeh hrvatskog klupskog nogometa, sve je počelo na današnji dan kad je moćni Hajduk na Poljudu srušio Poljake

Piše Slaven Alfirević
24. kolovoza 2023. - 22:11

Sveti Bartul po katoličkom kalendaru, 24. kolovoza datum je velikog uspjeha Hajduka, 29 godina je već prošlo kad je tog 24. kolovoza 1994. Hajduk sa 4:0 svladao poljsku Legiju u Poljudu.

Time je pečatirao prednost od 1:0 koju je već stekao nakon prve utakmice, dva tjedna ranije, 10. kolovoza u Varšavi. Bio je to plasman u skupinu Lige prvaka u kojoj će potom hajduci Ivana Katalinića tijekom jeseni ‘94. igrati zajedno s Benfikom, Anderlechtom i Steauom, te se s druge pozicije (prva je bila Benfica) plasirati i dalje na europskoj sceni.

U Europi, na proljeće, u četvrtfinalu Lige prvaka, među osam najboljih na Starom kontinentu igralo se i doduše ispalo protiv Ajaxa iz Amsterdama (0:0 i 0:3) koji je pak tijekom 1995. postao prvak Europe (protiv Milana) i potom - svijeta (protiv brazilskog Gremija)!

Zapisano je da se Hajduk nosio s najvećima, a prije 29 godina na današnju večer Poljud je slavio svoje hajduke:

Igrali su: Gabrić, Butorović, Peršon, Hibić, Štimac, Andrijašević (Pralija), Z. Vulić, Rapaić, Mornar (Erceg), Asanović, Meštrović (po brojevima od 1 do 11, kako su se tada još arhaično nosili dresovi). Strijelci su bili Asanović (2), te Rapaić i Erceg.

Lijepo se podsjetiti, jer iz tog iskoraka protiv Poljaka došlo se u konačnici ne samo do četvrtfinala i Ajaxa, nego je ta 1994/95. bila posebno uspješna za "bijele". Hajduk je osvojio i duplu krunu!

Osvojio je Hajduk u Jugoslaviji dvije duple krune, 1973/74. i 1974/75., ali ovo je bila i ostala dosad prva i jedina dupla kruna "bijelih" otkako je neovisnog nogometa u HNL.

Plasman u četvrtfinale Lige prvaka ujedno je i najveći klupski doseg našeg baluna otkako je HNL-a.

A zašto Svetog Bartula, apostola i mučenika ističemo?

Zato jer je tada financijski direktor Hajduka bio danas pokojni Bartul Kaleb i na svoj način je obilježio - imendan. Toliko je posla imao oko organizacije susreta, bio je to nakon sedam godina prvi UEFA susret u Poljudu nakon "slučaja suzavac" i 1987., i još je ratno doba bilo (godina prije Oluje) i kad je sve sretno i uspješno završilo uzviknuo je:

Trud se Bartula mučenika isplatio! - pamtimo Kaleba kako je sjao od zadovoljstva.

Katalinićeva momčad na čelu s legendama Aljošom Asanovićem, Mikijem Rapajićem i Tonćom Gabrićem deklasirala je Poljake u drugom dijelu utakmice, a slavlje oduševljenih navijača na Rivu se prelilo.

Prije 29 vrelih ljeta, je, kao da je jučer bilo...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 10:41