StoryEditorOCM
Hajdukpress konferencija

Gattuso: ‘Ako nećemo biti profesionalci, možemo ići u parkić, uzeti dvije boce i tako igrati‘

Piše SPORT SD
14. kolovoza 2024. - 11:54

Sutra od 21 sat Hajduk na Poljudu igra uzvratnu utakmicu protiv Ružomberoka. Prvi susret odigran je bez golova, ali i bez previše uzbuđenja. Između dva Ružomberoka toliko se toga dogodilo u Hajduku koji se u ovim trenutcima nosi s pravom krizom. 

Ivan Perišić napustio je klub, u međuvremenu je i Hajduk prosuo pobjedu protiv Lokomotive u 99. minuti. Mnogi navijači žele odgovore, a na konferenciji za medije pojavili su se Filip Uremović i trener Gennaro Gattuso.

Prvi je odgovarao Filip Uremović.

Koliko situacija utječe na svlačionicu?

- Mislim da će šef sve reći, nije na meni da sve komentiram. Svlačionica je spremna i to je najbitnije.

Umjesto da obrana izađe, ostane nisko i stvori problem, to je trener rekao da se događa. Što se dogodi pred kraj utakmica?

- Nikom od nas nije u cilju da se mi vratimo na svojih 25 metara. Ali nekada se ekipa mora vratiti i braniti. To nam se sada obilo o glavu. Sve je to škola koju trebamo proć. Nadamo se da se neće ponoviti.

Treba pobjeda, imate 0:0, kako do pobjede?

- Vjerujem da smo bolji, neke stvari smo gledali, gdje igrati bolje, gdje graditi igru. Imamo aduta za pobijediti, to i napraviti.

Treba napasti, za razliku od gostovanja?

- Mislim da se nismo ni tamo branili, nismo dobro odradili neke situacije u napadu, na kraju su oni imali bolju šansu od nas.

Obrana izgleda vrlo dobro, duge lopte glavna prednost Ružomberoka?

- Ne slažem se, primili smo već dva gola, možemo bolje izgledati. Znamo kako igraju oni, duge lopte na njihovog kapetana, moramo to još bolje zatvoriti, graditi bolju igru prema naprijed.

Favoriti ste, pritisak?

- Nema nikakvog pritiska, znamo svi da smo bolji. Svi koji će sutra biti na stadionu, to će nam biti dodatan forte.

Nakon Uremovića odgovarao je Gattuso, pričao je prvo o Perišiću, kasnije nije više bilo pitanja o toj temi.

- Situacija je skroz čista. Dva dana nakon mog dolaska ovdje, našli smo se u mom uredu, već tada mi je rekao da želi ići. Ja sam mu rekao da stane i razmisli. Završilo je onda Europsko prvenstvo, kasnije mi je opet ponovio da želi otići. Kasnije se sve normalno odvijalo, on je normalno trenirao. Ja sam mu svjejedno davao minutažu, ali stalno me morila ideja da on odlazi i moram tražiti nova rješenja. Svaka odluka je poštena, moram i ja biti pošten prema svojim igračima i dati im priliku da igraju. Zahvaljujem se njemu na svemu, odluka je bila njegova. Neću se baviti natpisima u medijima, ali za svaku odluku postoje posljedice. Potpuno sam iskren i nadam se da ćemo ovime zaključiti priču s Ivanom Perišićem.

- Posljednih 20 godina, Perišić, Rakitić i Modrić su ikone hrvatskog nogometa. Nisam lud, poštovatelj sam te činjenice. Dao sam mu priliku da trenira i igra iako sam znao njegovu želju. Trener treba imati i puno hrabrosti sve to uskladiti. Da je bila riječ o nekom drugom igraču, ne bi dobio takvu priliku. Dobio je minutažu, dao sam mu priliku da trenira i igra. Imao je moje poštovanje.

Niste se ni u snu nadali ovim problemima kada ste stigli. Je li vas ovo iznenadilo?

- Kada sam došao, glavni problemi su bili problemi discipline, ne taktički. Trčanje, satnice, kašnjenja. To je ono na čemu sam krenuo raditi. Ako se nećemo ponašati profesionalno, možemo ići u parkić, uzeti dvije boce i igrati amaterski. Nogomet je ozbiljno zanimanje. Treba se svemu pristupiti maksimalno profesionalno. Kada nije tako, stvarno nisam sretan. Ako neko ne poštuje pravila, neka se bavi drugim poslom. Nogomet je višestruko plaćen od drugih poslova, najmanje što igrači mogu je biti profesionalni.

Priznali ste da je prvo poluvrijeme protiv Lokomotive bilo negledljivo. Kako će biti sutra?

- Sve što se na terenu događa potpisujem. Igra je bila spora, slažem se. Izlasci su bili loši. Htio sam da se dodajemo, ali odmah smo išli vertikalno, dobro su nas pritisli. Svemu ovome možemo progledati kroz prste jer igramo svaka tri dana. I druge ekipe s tim tempom ne igraju dobar nogomet. Ovo je jedna jasna utakmica koja nam slijedi, moramo pobijediti. Oni su igrali na duge lopte, tako će biti i sada. Problemi nam stvaraju i njihovih pet npadača. Morat ćemo biti posebno koncentrirani, takve ekipe ti mogu nauditi u svakom trenutku. Morat ćemo najviše raditi na obrani, baš zato jer napadaju s petoricom. Moramo popraviti i zadnjih 20 metara prema naprijed, biti precizniji u završnici.

Igrači Ružomberoka nisu navikli igrati u ovom ambijentu. Što će biti ključ pobjede, hoće li Livaja i Trajkovski od prve minute?

- Sutra ćete sve vidjeti za sastav. Naravno da je atmosfera jako važna, nažalost navijači ne igraju utakmicu, jer prenose nam nevjerojatnu energiju. Ne osjećamo pritisak, kako je i Filip Uremović rekao. Naravno, osjećamo malo nervozu u stomaku, ali to je prirodna stvar u nogometu, to znači da si profesionalac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. rujan 2024 20:55