StoryEditorOCM
HajdukKatastrofa i gotovo

Mit razbijen. Hajduk bi bio prvak da igra samo u gostima, na Poljudu neki igrači ‘napune gaće‘, nisu dorasli navijačima

Piše Frane Vulas
1. travnja 2024. - 13:15

Subotnji poraz od Dinama kojim je po svemu sudeći ispao iz utrke za naslovom prvaka, bio je drugi uzastopni, a ukupno već peti Hajdukov ovosezonski domaći prvenstveni poraz. Hajduk bi naslov prvaka, a ima domaćih poraza koliko i Istra 1961 i Gorica! Ne ide to tako.

Hajduk ima daleko najbolju i najvjerniju navijačku potporu u HNL-u, stadion na Poljudu je u pravilu jako dobro popunjen. No, čini se da se igrači ne znaju nositi s tim pritiskom. Ove sezone puni plijen s Poljuda u SuperSport HNL-u odnosili su već Istra 1961 (0:1), Osijek (0:2), Rijeka (1:2), Lokomotiva (1:2) i Dinamo (0:1). Čak pet različitih klubova slavilo je u ligaškim susretima na Poljudu. Dva domaća poraza je potpisao bivši trener Ivan Leko, tri aktualni Mislav Karoglan u nastavku prvenstva. Ukupno je Hajduk upisao sedam poraza, ali od toga su čak pet puta pognute glave napuštali travnjak na Poljudu. Hajduk je u 14 domaćih susreta upisao devet pobjeda i pet poraza. Za usporedbu, Dinamo je u istom broju domaćih utakmica dvaput poražen, a Rijeka tek jednom.

image
Vojko Bašić/Cropix

Hajduk ima najbolji vjetar u leđa s tribina na domaćem terenu, ali kao da mnogi igrači nisu tome dorasli, kao da neki ‘napune gaće‘. Čast iznimkama. Osam kola prije kraja Hajduk zaostaje sedam bodova za liderom Rijekom, dva za Dinamom koji ima i utakmicu manje. Međutim, da se gledaju samo prvenstvene utakmice Hajduk bi po bodovnom učinku bio najbolji, prvak. Velika razlika u ukupnom poretku nastala je na gostovanjima. Na gostujućim utakmicama Hajduk je skupio 28 bodova (iz 14 susreta), Rijeka 27 (14), Dinamo 25 (13). Na domaćim susretima Rijeka je skupila 35 bodova (14), Dinamo 32 (14), a Hajduk samo 27 (14).

image
Ante Čizmić/Cropix

Veliku potporu, uvjerljivo najveću u ligu, Hajduk ima i na gostovanjima, ali kao da se ‘bijeli‘ tada lakše nose s pritiskom. Ili je možda ipak i do taktičkih stvari, možda momčadi više leži igrati u gostima? Makar, s Poljuda su bodove odnosile i momčadi koje su igrale ravnopravno s Hajdukom u derbijima, kao i momčadi koja bi na papiru trebale biti autsajderi (Istra 1961, Lokomotive). Kako god, ako ovako ostane Hajduk je titulu izgubio na (punom) Poljudu.

Standings provided by Sofascore
image
Božidar Vukičević/Cropix
image
Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 10:03