StoryEditorOCM

Mirko Klarić: Hajduk neće prevariti državu, kao što su to neki naši konkurenti

Piše PSD.
14. listopada 2008. - 23:05

Volio bih da nam i Željko Jerkov čestita, ne meni, nego nama, jer osim mene svoj obol u svemu ovome i te kako su dali i moji skupštinari dr. Ante Nosić i prof. Vinko Bajrović, te svakako odvjetnik, a danas predsjednik kluba Mate Peroš koji je bio poseban “support” – kaže nam Mirko Klarić, dopredsjednik Skupštine “bijelih”, koji se u ovom času uspjelog Hajdukova preoblikovanja smije osjećati pobjednikom, gotovo bismo rekli trijumfalno.

- Ne, ne bih rekao to trijumfalno, nemam se što naslađivati bilo kome, ali mi je drago i veseli me što je uspio ovaj pionirski projekt, na slavu Hajduka.

Klarić se osjeća kao pobjednik
Sinoć je bio zadnji momenat, je li onda uplaćeno svih 81,035.000 kuna na poseban račun u Splitskoj banci?
- Bit će sasvim dovoljno, a ako bude čak i više kad se sve zbroji, onda će se većim ulagačima proporcionalno umanjiti ulog. To je čista tehnika, tako piše u prospektu. Ujedno, mi smo jasno stavili da se ulagačima s jednom dionicom ulog ne umanjuje, dakle, na uplatu od pet stotina kuna nikome se neće vraćati kuna, dvije ili tri. To se ne dira. Milijunskim ulagačima možda štogod bude vraćeno.

Hvala Vladi, premijeru i posebno ministru Primorcu

Ministar Dragan Primorac kaže da bi Hajduk završio u petom rangu natjecanja da se nije krenulo ovim putem?
- Na to smo upozoravali i u ona doba borbe argumentima sa zagovaračima drugačijeg puta. Ja se danas osjećam izuzetno sretno i ponosno. Pokazalo se da je provedba Zakona o športu jedini i istinski put u kojem je Hajduk, unatoč svim problemima, zadržao i sačuvao svoj ponos, čast, dostojanstvo i tradiciju.

Hajduk će, k tome, isplatiti sve svoje vjerovnike, neće prevariti nikoga kao što su to prevarili neki naši konkurenti (jasna je aluzija na stečaj dijela kluba Dinamo po imenu Croatia, op.p.). Istaknuo bih kako nam ništa nije oprošteno, osim što je zakonodavac Hajduku na društveno prihvatljiv način olakšao izlazak iz financijske i upravljačke krize.

Stoga hvala Vladi, premijeru Sanaderu i posebno ministru Primorcu, te svima koji su bili uz nas u onim prijelomnim i ne baš lakim vremenima kad nismo bili okruženi razumijevanjem. Dapače. U većem dijelu medija, a pogotovo u dijelu lokalne politike, imali smo oštre oponente.

Nadvladali ste ih, Jerkovljeva uprava je odstupila poslije 44 dana, a onako, privatno, znali ste reći ili čak prigovoriti kako su vas “izubijali po medijima“?
- Istina je. Ali, dobro, nema veze. Ja poručujem svima koji su bili protiv našeg puta i zagovarali neke druge opcije da se sad jasno vidi kako je ovo pravi put, a onima koji su nam poručivali kako će čestitati ako uspije ono što je po njima bilo apsolutno neprovedivo, mislim da je kucnuo trenutak: neka čestitaju!

ANDRIC_SKOKO-141008.1
Privatizacija je gotovo, na Bijelima je da vježbaju / Vladimir Dugandžić / CROPIX
U preoblikovanom Hajduku, kakva je vaša buduća uloga nakon što ste 13 mjeseci, od ostavke predsjednika Branka Grgića bili, ako ne nominalno, a ono faktički ključni čelnik Hajduka, čast Mati Perošu?
-
Ja kao volonter, bez primanja u Hajduku, smatram da sam časno odradio svoj dio posla i obnašao zahtjevnu funkciju. Ponosan sam na tu činjenicu i spreman ubuduće navijati za Hajduk s tribina, uzdignute glave. Znakovito je, zar ne, da sam preuzeo ulogu predsjednika ženskog odbojkaškog kluba Split 1700 koji, možete to i objaviti, zašto ne, kani postati prvak Hrvatske!

Vaše kćerke su odbojkašice tog kluba, pa povlače i oca za sobom?
- I da i ne, makar je točno da su moje, i Josipa, i Blanka, i Nikolina odbojkašice, svaka u svom uzrastu. Nakon dana ponosa (i slave! op.p.) u Hajduku, njihov tata je zabrinut za sudbinu ženskog sporta u gradu Splitu. Ali, to je neka druga tema...

Zanimljivo, pada nam na pamet da je i kći Željka Jerkova Mia odbojkašica (ali ne u Splitu 1700). No, to su digresije s margina, bitno je da je Hajduk preoblikovan, čekajući s nestrpljenjem svečarsku presicu u – ponedjeljak!

Peti krug nepotreban, osnivačka skupština do 1. XII.

U Poljudu se u ponedjeljak priprema svečana presica na kojoj se očekuje javna obznana kako peti krug privatizacije nije ni potreban?
- Tako je, peti krug je bio uvjetan. Ostalo je da isplatimo vjerovnike, što je stvar dogovora, a i buduće uprave. Deset dana je ostalo da mi i banka rasporedimo dionice, paralelno s tim priprema se i osnivačka skupština, sve u roku od 40 dana, dakle rok je između 20. studenoga i 1. prosinca.

Nakon toga se bira Nadzorni odbor koji će birati upravu i to sve ide na registraciju u Trgovački sud u roku od sedam do deset dana. S danom upisa športskog dioničkog društva Hajduk u sudski registar prestaje rad Udruge HNK Hajduk. Upis u registar i svečana sjednica trebale bi biti istog dana, sredinom prosinca!

Rimcem zaboravili Sesvete

Goran Rubil je još uvijek out, problem je lociran u mišiću aduktoru i teško da će ozdraviti do susreta protiv Cibalije. Nakon vijesti glede uspješnog preoblikovanja i najnovijih uplata, hajdukovci treniraju u sjajnoj atmosferi, pršti od veselja, baš su s radošću prionuli poslom, zadnja i aktualna vijest nije više 0:1 poraz od Sesveta, nego uplata 11 milijuna kuna gospodina Ivana Rimca...

Glas naroda

Ivan Ožić-Bebek (23): Bilo bi mi drago imat koju dionicu
- Drago mi je da su se pretvorili u dioničarsko društvo, da su izašli iz minusa. Trebalo bi to koristiti Hajduku i da bolje igra. Bilo bi mi drago da imam koju njegovu dionicu, al’, eto, nema se para za te stvari.

Antonijo Đerek (22): Osigurali su nekakvu budućnost
- Drago mi je. Sad mogu napraviti bar nešto. Prije su bili u dugovima, a sad se mogu pojačati i osigurati nekakvu budućnost. Dionica nemam, a žao mi je i nije. Ako Hajduk krene nabolje, mogle bi poskupjeti.

Josip Bilić (17): Bit će bolje jer ne može biti gore
- To je skroz dobro. Dionice Hajduka nemam, nisam imao para. Bit će sigurno bolje, jer ne može gore.

Toma Gabrilović (58): Ako nisu sve prodane, kupit ću i ja
- To je uspjeh. Onako nije dalje ni moglo. Problem je bila uprava koja nije vodila računa o igračima. Sad bi trebalo biti bolje, sad ima novaca da se dovede netko tko valja. A dionice, ako nisu prodane, sigurno ću ih kupiti.

Alen Bečić (21): Liga prvaka za rast dionica
- Drago mi je da su se izvukli iz dugova. Nadam se da će sad igrati kvalitetnije, da će dovesti neke bolje igrače. Nisam siguran da će dionice porasti, sad je kriza trenutno, ali bi isto mogle porasti ako uđemo u Ligu prvaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2023 00:19