StoryEditorOCM
Hajdukzanimljiva situacija

‘Mater mi doma već 20 minuta bulji u crni ekran‘; Derbi Hajduka i Dinama nisu mogli gledati svi, što mislite o tome?

Piše Antonio Juričić
16. svibnja 2023. - 14:07

Juniori Hajduka u ponedjeljak su na dramatičan način došli do boda koji bi im na kraju mogao donijeti treći uzastopni službeni naslov prvaka Hrvatske. Krešimir Nazor zabio je pogodak u četvrtoj minuti sudačke nadoknade i izazvao oduševljenje na tribinama pomoćnog terena na Poljudu.

Ni činjenica da je susret prebačen za 11 sati u ponedjeljak, ni kiša koja je padala dobrim dijelom utakmice, nisu spriječili otprilike dvije tisuće gledatelja da dođu pružiti podršku mladim nadama splitskog kluba.

Oni koji zbog obaveza ili lošeg vremena nisu došli na Poljud, mogli su gledati utakmicu na prvom programu MAXSporta. To jest, oni koji su pretplatnici Hrvatskog Telekoma. Mnogi su podrazumijevali da će prijenosa biti i na HDTV-u, kao što je to običaj i inače s domaćim utakmicama mlađih kategorija Hajduka, ali nije ga bilo.

- Ostavija san materi doma na televiziji upaljen HDTV, sto posto već 20 minuta bulji u crni ekran - moglo se čuti na tribinama kada je donesen kolektivni zaključak da prijenosa definitivno nema.

Do tada su mnogi nakon izgledne šanse, ili pada Jere Vrcića u šesnaestercu Dinama, vadili svoje mobitele iz džepova i ulazili na HDTV kako bi pogledali snimku, ali nisu imali što vidjeti.

Naime, u paket koji je HT kupio od HNS-a uključene su i sve utakmice mlađih kategorija koje su pod ingerencijom Saveza, što znači i juniorski HNL. MAXSport inače dopušta klubovima prijenose utakmica mlađih kategorija, ali kada su u pitanju one od "posebnog interesa", njih prenosi na svojim kanalima.

Tako su mnogi navijači Bijelih koji nisu mogli prisustvovati utakmici jučer ostali razočarani, dok su oni na tribinama prvih 20-ak minuta uzalud riskirali da im kiša uništi mobitele.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

Jasno je da HT želi maksimalno iskoristiti paket vrijedan gotovo 10 milijuna eura godišnje, a ne treba zanemariti ni činjenicu da klubovima dopušta prijenose praktički svih utakmica koje nisu finale kupa ili derbi koji za sobom vuče veliku važnost. No, ipak se radi o juniorima kojima je dobrodošao što veći reach.

UEFA, primjerice, dozvoljava klubovima da prenose utakmice juniorske Lige prvaka na svojim kanalima, pod uvjetom da se termin odigravanja ne kosi s onima seniorske Lige prvaka, Europske lige ili Konferencijske lige (odnosno, juniorska utakmica treba završiti sat vremena prije početka prve seniorske).

Navijači Hajduka tako su ove i prošle sezone mogli gledati sve susrete juniora (koji nisu ulazili u gore navedene termine) na HDTV-u, bez obzira na to tko je bio vlasnik TV prava na području Hrvatske.

Na kraju se sve svodi na to da s jedne strane imamo nositelja TV prava koji ih je masno platio, a s druge činjenicu da je riječ o utakmici mlađih uzrasnih kategorija koja nije profesionalna i za koju je bolje da dođe do što većeg broja onih koji su za nju zainteresirani.

U svemu treba naglasiti i ulogu HNS-a, odnosno naglasiti da je Savez u startu mogao uvjetovati nositeljima TV prava da moraju dopustiti klubovima prijenose utakmica mlađih uzrasnih kategorija, kao što to, primjerice, čini i UEFA.

Što vi mislite o svemu?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 02:59