StoryEditorOCM
Hajdukkorner postao penal

Mateo Beusan: Simić sam skače na loptu, odnosi je i u produžetku svog kretanja pada pa poklopi domaćeg igrača, kakav je to faul i kazneni udarac?!

Piše Slaven Alfirević
13. studenog 2022. - 18:31

Mateo Beusan, sudački autoritet, nekadašnje Oko sokolovo s malih ekrana potkrijepio nam je saznanja o suđenju Ante Čuline u Koprivnici. Rekao nam je:

- Iskusni sudac nikad ne bi sudio onakav kazneni udarac kao u slučaju prvog penala za Slaven Belupo. U moje doba posebno taj kazneni udarac nikad ne može bit... U zadnje vrijeme doduše ne postoji više nenamjeran prekršaj, to je istina i sad se svaki prekršaj kažnjava u kaznenom prostoru, ali Crnac više ne može igrati s loptom i nema tu točnog tumačenja... To je penalčić i Komisija može suca pokrit. Međutim, ruku na srce, Simić sam skače na loptu i odnosi je i u produžetku svog kretanja pada po njemu i poklopi ga i kakav je to faul?! Rekoh, iskusni sudac posebno na europskoj sceni nikad to ne bi dosudio. Posebna je priča što je morao, baš morao ponoviti izvođenje kaznenog udarca zbog preranog utrčavanja, to je samo dodatna greška. Ne znam što je Čulina gledao, kad to nije vidio...

Beusan je nastavio:

- Šteta za Čulinu jer je vrlo perspektivan sudac i on to ostaje, ali kao i kod Kolarića baš su prekardašili koliko su ga puta delegirali. Kao kod mladog nogometaša, ne možeš ga stalno forsirati, ne može igrat svaku utakmicu, pa tako i mladi sudac i kup i prvenstvo stalno suditi... Mora mu doć loš dan. Prekomjerno ga opteretiti, znači da ga možeš samo pokopati.

Nastavio je:

- Drago mi je da je ovo zadnje kolo, pa ćemo se od svega malo ohladiti, a i sudačka komisija može konsolidirati svoje redove. Dolazi nam Svjetsko prvenstvo, pa ćemo vidjeti kako se tamo sudi i usuglasiti stavove i kriterije, bit će jako zanimljivo – kaže Beusan.

Što se tče ostalih odluka Čuline, Beusan kaže:

- Jasno je da sudac nije zaštitio Livaju, od samog početka Livaja nije imao zaštitu kod sitnih i većih prekršaja i onda dolazi do sudara Livaje i Solde... Stariji bi sudac shvatio da je Livaja poludio jer mu je ovaj sigurno nešto rekao i Livaja se nije mogao suzdržati od bijesa... Uslijedila su u drugom poluvremenu i dva zaredom potezanja Livaje i tek kasnije kapetan Slavena dobija žuti karton. Kasno je to... Bosec kod kutne zastavice namjerno udara Sahitija na zemlji, nogom u predjelu trbuha i prolazi lišo, a kod ruke Sahitija, koju je sudio, a dao je i prednost, sagledavajući cijelu utakmicu Čulina nije trebao davat drugi žuti, crveni karton...

Beusan zaključuje:

- Pretjerao je sudac i s kartonima, a Komisija je priča za sebe. Ima različita tumačenja, sasvim rastezljiva i unose zabunu, rekao bih čak i među sucima. Kažem vam, veselim se što je kraj i da stanemo na balun i da se suci saberu. A na Mundijalu se veselim primjerima koji nam dolaze, svi ćemo moći utvrditi koji je to moderni stil suđenja – rekao nam je Beusan. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. lipanj 2023 10:15