StoryEditorOCM
HajdukBruno di noi

Marku Livaji se otvara neočekivana prilika da se vrati na stare staze, ali ovaj put ne ovisi sve samo o njemu

3. listopada 2023. - 22:01

Proteklih mjeseci Bruno Petković se dobrom formom u Dinamu i predstavama u dresu Hrvatske ‘betonirao‘ u početnoj postavi izbornika Zlatka Dalića. Za to vrijeme njegov klupski rival, ali i privatno dobar prijatelj, najbolji igrač Hajduka Marko Livaja je poslije incidenta na riječkoj Rujevici pao u drugi plan. Otišao je iz reprezentacije na početku priprema za Ligu nacija, a kasnije je njegov konkurent za mjesto u postavi Petković bio ključni igrač polufinala s domaćinom Nizozemskom.

Potom odlukom izbornika, kako bi se izbjegla moguća kazna zbog ponašanja navijača u Rijeci, Livaje nije bilo ni na rujanskom nastavku kvalifikacija za Euro. Tada je Petković opet bio među najboljima, dvostruki strijelac u srazu s Latvijom. Dalić je potom Livaju sada ponovno pozvao za akcije Turska i Wales, a i mimo toga nova šansa se možda neočekivano otvara kapetanu Hajduka.

image

Marko Livaja na posljednjem derbiju Hajduk - Dinamo

Ante Čizmić/Cropix

U nedjeljnom derbiju Hajduka i Dinama na Poljudu obnovio je Petković ozljedu (zadnje lože) zbog koje je već preskočio Rudeš i kup susret s Ponikvama. Izvan travnjaka će biti oko tri tjedna. Dakle, na njega Dalić neće moći računati u listopadskom dijelu kvalifikacija za Euro, utakmicama s Turskom u Osijeku i Walesom u Cardiffu 12. i 15. listopada. Mora izbornik pronaći novo rješenje. Ovo je kao nekakav ‘sequel‘ s potpunim ‘twistom‘, kao ‘Dok jednom ne smrkne, drugom ne svane – 2. dio.‘ Time rastu akcije opet pozvanog Livaje da vrati svoje stare pozicije u reprezentaciji. No, prije svega to će ovisiti o Livajinoj golgeterskoj formi i igrama.

image

Bruno Petković na nedjeljnom derbiju Hajduk - Dinamo

Ante Čizmić/Cropix

U Hajduku nije zadnjih tjedana na razini na kojoj smo ga navikli gledati. Čak pet uzastopnih ligaških susreta nije zabio. Pokazao je da je i on samo čovjek od krvi i mesa. No, neovisno o pogocima, asistencijama, ni u igri nije bio ključna figura ‘bijelih‘ kao dosad. Do Osijeka ima još šansu golgetersku formu pronaći u jadranskom derbiju u Rijeci. A tko zna, možda bi baš i reprezentacija mogla vratiti starog Marka.

image

Bruno Petković

Tom Dubravec/Cropix

Međutim, nije za Dalića ovo crno-bijela zona, neće Livaja sigurno igrati zbog toga što nema Petkovića. Ima izbornik još ofenzivnih aduta koji mogu pokriti klasičnog napadača. Prije svega tu je Andrej Kramarić kojem leži i kada igra povučenije, na krilu, gdje sada na lijevoj strani nema teško ozlijeđenog Ivana Perišića (križni ligamenti), a nema ni lakše ozlijeđenog Luke Ivanušeca (skočni zglob). Pozvao je za krilo Dalić i Josipa Brekala, prvi put je u kadru reprezentacije poslije čak 15 mjeseci. Nameće se na špici Petar Musa dobrim igrama i pogocima u Benfici. Već ih je četiri zabio za lisabonski klub ove sezone, tri u prvenstvu i jedan u superkupu. Na pretpozivima su od napadača još i Dion Drena Beljo i Matija Frigan. Nekoga će od njih sigurno aktivirati Dalić. No, i Kramarić i Frigan zadnjih dana vuku lakše ozljede.

image

Bruno Petković i Marko Livaja na SP-u u Kataru prošle godine

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:57