StoryEditor
Hajdukostaje u nizozemskoj

Marino Pušić neće biti novi trener Hajduka: Jakobušić i Nikoličius razgovarali su s njim, ali posao nisu dogovorili

Piše Robert Šola/SN
15. siječnja 2021. - 12:10

Ime Hrvata iz Mostara posljednjih se dana počelo ozbiljno vezati uz Poljud, ali Marino Pušić (49) će po svemu sudeći ostati raditi u Nizozemskoj. Doznali smo da su Jakobušić i Nikoličius stupili s njim u kontakt, te da su imali najmanje jedan kvalitetan razgovor. Međutim, posao nisu dogovorili - pišu Sportske novosti.

Upućeni izvori nam kažu da se nisu razišli po pitanju vizije, još manje novca - o njemu nisu ni razgovarali - nego da Pušić zbog obiteljske situacije ne može odmah doći u Split i preuzeti momčad. Zbog toga nije bilo ni potrebe ići u dublje razgovore...

Pušić je u ovom trenutku pomoćni trener AZ Alkmaara, u koji je stigao još u ljeti 2019., kako bi bio desna ruka treneru Arneu Slotu. Nakon sjajnih ostvarenja u Alkmaaru - prekinuto prvenstvo Nizozemske nisu osvojili samo zbog slabije gol razlike od Ajaxa - Slot se našao na meti velikog Feyenoorda.

Kako su u Alkmaaru ipak doznali da je s klubom iz Rotterdama imao tajne pregovore, odmah su mu uručili otkaz. Slot je potom doista i potpisao ugovor s Feyenoordom, ali će ga preuzeti tek u lipnju. Pušić je pak još uvijek u Alkmaaru, iako ga malo tko vidi tamo nakon što mu istekne ugovor, jer bio je previše vezan uz Slota da bi klub ozbiljnije s njim računao.

Nikoličius i Jakobušić očito su prepoznali u njemu trenera koji bi mogao pomoći Hajduku. Premda mnogi u Hrvatskoj nisu ni čuli za Pušića, čelni ljudi Hajduka itekako su dobro znali što rade. Pušić je 2019. proglašen za trenera godine u Nizozemskoj, jer je kao trener vratio slavni Twente iz druge u prvu ligu i to s velikom bodovnom prednošću. Pušić je prije toga dvije sezone vodio U-19 momčad Twentea, s kojom je dva puta bio prvak države. Dakle, pokazao je da zna raditi pod velikim pritiskom

- Druga liga je svugdje u svijetu vrlo nezgodna - ali i da zna raditi s mladim igračima, te ih razvijati na pravi način. A Hajduk treba baš takvog trenera, da dobro podnosi pritisak, te da zna formirati mlade igrače. K tome je i trenerski školovan u Nizozemskoj, u kojoj se već desetljećima njeguje nogomet koji je po svim standardima među vodećima u svijetu.

Zanimljivo je da Pušić ima dva trofeja kao trener godine u Nizozemskoj. Prvi je osvojio još kao trener u futsalu, u kojem je radio na početku karijere. Kompletan je stručnjak, prošao je put od futsala, preko rada s djecom, do seniorskog pogona. I nije mu bio problem prihvatiti mjesto pomoćnog trenera Alkmaara nakon što je bio trener godine. Stavio je dobar projekt ispred trenerskog ega...

Imali smo priliku pričati s Pušićem uoči Rijekinog gostovanja u Alkmaaru i tom nam je prilikom rekao da bi volio jednog dana raditi u HNL-u. Prilika mu se otvorila već dva mjeseca kasnije, ali izgleda da od dolaska na Poljud ipak neće biti ništa. Šteta, bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi se snašao i na koji bi način postavio igru Hajduka. Veza Hajduka i Nizozemske datira još iz 70-tih godina i pokojnog Tomislava Ivića.

item - id = 1071005
related id = 0 -> 1159776
related id = 1 -> 1159758
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. siječanj 2022 00:38