StoryEditorOCM
Hajdukpuno problema

Liga prvaka je za Rosenborg bila normalna stvar, ali danas je priča drugačija: donosimo sve o mogućem protivniku Hajduka

Piše Ivan Renić
7. kolovoza 2023. - 17:11
Rosenborg je posljednju europsku utakmicu odigrao u kolovozu 2021., kada je od Rennesa ispao u play-offu Konferencijske ligeAFP

Od 1995. do 2007. za njih je Liga prvaka bila nešto najnormalnije, ono što su ostvarivali svake sezone. No, druga je priča danas u Rosenborgu. Norveški klub prijeti Hajduku prođu li, naravno, škotski Hearts, a Bijeli grčki PAOK. No, susret s klubom koji je itekako iskusan u europskim natjecanjima je moguć.

Što znamo o njima? Kad smo već krenuli s Europom, spomenimo na početku kako su posljednji plasman u skupinu nekog europskog natjecanja ostvarili u sezoni 2019./2020. Igrali su tada u skupini Europske lige sa Sportingom, PSV-om i LASK-om. Dvije godine zaredom potom su zapinjali na posljednjoj stepenici, u playoffu Europske, odnosno Konferencijske lige.

Riječ je o dobro poznatoj momčadi u Norveškoj iza koje su dani ponosa i slave. Ali ne tako davno. Titulom prvaka posljednji su se put okitili 2018. Uslijedile su četiri godine u kojima su primat preuzeli Molde i Bodo/Glimt. A kako stvari sada stoje, suša će još potrajati.

Naime, norveško je prvenstvo u punom jeku. Odigrano je već 18 kola, a Rosenborg je tek na osmom mjestu s 25 bodova, čak 16 manje od vodećeg Bodo/Glimta. Prošlu sezonu završili su na trećem mjestu iza spomenutog dvojca što im je donijelo kvalifikacije za Konferencijsku ligu.

Osnovani su 1917. godine i po tradiciji, ali i broju osvojenih trofeja najveći su norveški klub. Dolaze iz Trondheima, grada s nešto manje od 200.000 stanovnika. Od 2015. do 2019. vezali su četiri uzastopna naslova prvaka, a ukupno ih imaju 26 što je, dakako, rekord. U Kupu su do kraja otišli 12 puta. Što se europskih uspjeha tiče, najveći im datira iz 1997. kada su u četvrtfinalu Lige prvaka ispali od Juventusa.

Bacili smo oko i na Transfermarkt, a tamo stoji da je vrijednost njihove momčadi 19.6 milijuna eura. Hajduk je na 49 što znači da su Bijeli točno dva i pol puta skuplji od Norvežana. Njihov najvrjedniji igrač je Jayden Nelson. Kanađanin „piza” 3.5 milijuna. Drugi je Danac Carlo Holse s 2.5, treći domaći Erlend Dahl Reitan s milijunom...

Rekordna kupnja im je John Carew za kojeg su Valerengi platili 2.75 milijuna. Isti igrač im je i najveći izlazni transfer. Prodali su ga u Valenciju za 8.50. Nedavno su, pak, dobrano napunili blagajnu zahvaljujući transferu napadača Caspera Tengstedta u Benficu za sedam milijuna. Ostali su tako bez svog najboljeg strijelca u prošloj sezoni.

Nema tu, dakle, pravog kapitalca, igrača europske klase, a treba naglasiti i da im je na klupi Svein Maalen u ulozi privremenog trenera. No, ono što imaju za razliku od Hajduka je tradicija igranja u Europi. A tamo su itekako znali iznenaditi velikane. Pamti se 2007. godina kada su „potpisali” otkaz Joseu Mourinhu u Chelseaju odigravši 1:1 na Stamford Bridgeu. U svojoj povijesti rušili su Reala, Milan, Porto, PSG, Ajax, Borussiju Dortmund...

Prije četiri godine ždrijeb ih je u kvalifikacijama za Ligu prvaka namjerio na zagrebački Dinamo. Nakon 1:1 u gostima, Modri su golovima Oršića i Petkovića riješili pitanje pobjednika na Maksimiru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 23:21