StoryEditorOCM
Hajduktaktika i ljudstvo

Leko opet na klupi, nema mjesta kalkulacijama: posrtaj protiv Istre nije poremetio ambicije, ide se na pobjedu

17. rujna 2023. - 12:00

Svaka se serija prekine, ali onda kreće nova... Dakle, nakon poraza od Istre Hajduku ništa drugo ne preostaje nego iznova pobjeđivati. Pa neka opet bude „serija devet!”. Ne bi se nitko ljutio da se „devetka” ponovi, ako je već ta 10. jubilarna pobjeda svaki put nedostižna. Bila je Nenadu Gračanu 2001. i Anti Miši u sezoni 2008/09.

Sad i Ivan Leko ima devet upisanih pobjeda tijekom kalendarske 2023. godine, a serija kreće iznova... Ako se pobijedi Goricu, naravno.

A tu negdje na 0:0 s Goricom u proljeće, spremao se početak serije pobjeda koju je Istra, eto, prekinula.

Hajduk se za nastavak prvenstva zagrijao u Gornjoj Vrbi, Dolček i Sahiti su se raspucali, kao da su osjetili da ih dolazak Trajkovskog zapravo gura van, na zimu, ako se ne trgnu. Naime, u projekciji odlazaka i dolazaka jasno je da bi prinova Trajkovski trebao zauzeti mjesto što ga je dosad popunjavao Mlakar, ali se ni rečeni Dolček, ni Sahiti, nisu nešto iskazali u dosadašnjem tijeku prvenstva. Mogu oni puno bolje.

Momčad je snažna koliko joj je najslabija karika čvrsta, pa u to ime treba gledati na činjenicu da je ljetni prijelazni rok bio baš prebogat u dolascima, na stranu kako ćemo ih klasificirati pojedinačno. Posljednji trolist dolazaka Uremović, Žaper, Trajkovski samo je potvrdio „opasne namjere” što ih Hajduk ima ove sezone. Da ne napišemo svaki put šampionske.

image
Željko Puhovski/Cropix

I u Veliku Goricu sprema se žustar pohod navijača, posrtaj protiv Istre ni za dlaku nije poremetio ambicije, dapače pridonio je da se u svlačionici momci stisnu, što se kaže, da se već na idućoj utakmici, a to je nastup u Gorici, bace na prsi za sva tri boda. Beskompromisno.

Taktika za pobjedu, to je jasno. Nema mjesta kalkulacijama.

1. Povratak Leke – velika je stvar, posebno psihološki, da se na klupu poslije pet odrađenih susreta kazne vraća - strateg. Dosad je derao grlo iz svečane ili novinarske lože, ovisno gdje bi sjeo, sad se Leko vraća na klupu i odmah će bit lakše i Adnanu Čustoviću koji je jedva izdržao davanje izjava novinarima, nije se pred mikrofonom osjećao kao riba u vodi, više se doima da pliva na suhome, čekajući da se šef vrati. Evo šefa za kormilom, tu je Adnan da mu bude desna ruka i sve odmah izgleda prirodnije.

2. Tko na stoperima? - možda je dvojba i na desnom beku, jer Mikanović ističe kandidaturu da se pojavi tamo gdje se ustalio Moufi, ali je problem koga priključiti Šarliji? Leko je to javno govorio, Diallo je ozlijeđen, Uremović se čini favorit, premda je tek došao, jer Ferro se nikako dosad nije iskazao po dobru, a Elez je potpun rekonvalescent i zar ne bi bio rizik staviti ga od prve minute protiv Gorice?!

3. Gužva u veznom redu - Krovinović je preskočio kup zbog smetnji u koljenu, ali bi trebao biti spreman i sad treba sastaviti momčad gdje doduše i dalje nema Pukštasa (kakva šteta, njegov izostanak opet se mjeri tjednima), a tu su i Sigur i Odjidja i Benrahou, da i Žaper je tu i koliko li to odjednom veznjaka ima, a tri su mjesta? Odjidja i Benrahou su u užem izboru za trećeg, onog najbližeg Livaji. I zapravo je neumjesno pitanje kad će do šanse Brajković, Ćubelić, Lauš? U kupu, drugo poluvrijeme...

image
Željko Puhovski/Cropix

4. Tko uz Livaju? - kako će Leko razmjestiti napadačke figure, pitamo se. Ako je Dajaku ozlijeđen, a Mlakar u Italiji, onda Dolček i Sahiti nemaju konkurenciju, dok se Trajkovski ne dohvati forme. Jasno je da je Trajkovski došao kao alternacija Mlakaru, a kad trener kaže da Livaja ne može sam zabiti u sezoni 60 golova (da, bilo bi to i za Marka previše), onda je razumljivo kako se od ostalih očekuje golgeterski doprinos. Ne samo od napadača...

5. Gorica napaljena – Hajdukov domaćin želi se pokazati kao pravičan i samostalan klub koji otima bodove i Dinamu (0:0) i Hajduku. Još su im u glavi brige što su ih lanjske sezone jedva prebrodili, umalo su ispali iz lige. Imaju svoj put, ne „fermaju” nikoga i to je dobra uvertira u utakmicu pri čemu Hajduk zna da mora dati sto posto, misli li pobijediti. A misli...

Vrijeme je za početak nove pobjedničke serije „bijelih”, a Leki pregršt igrača ne treba praviti smetnju, samo ih treba pravilno odabrati i kako se to sad moderno kaže – „hendlati”. To bi mi rekli ima ventulu kombinacija i mora dobro vrtit...

I što bi netko rekao, zbog žutih kartona ne igra odlični Ndockyt, znači tri boda su na putu za Split! S aspekta navijača Hajduka: i rima, i štima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2024 02:46