StoryEditorOCM
Hajdukkonferencijska liga

Kup je naš, slijedi Europa: jedan od mogućih suparnika Hajduka bit će i beogradski Partizan, evo kad je ždrijeb

Piše Damir Dobrinić/SN
25. svibnja 2023. - 07:58

Osijek i Rijeka, nebitno koji klub na kraju bio treći a koji četvrti u prvenstvu, svoj će europski put sljedeće sezone početi u 2. kvalifikacijskom kolu Konferencijske lige, koje se igra 27. srpnja i 3. kolovoza. Ždrijeb će se održati 21. lipnja, a obje hrvatske momčadi već su sigurne da će u njemu imati ulogu nositelja. Rijekin iznosi 11.500, Osijekov 8.000, što je dovoljno za privilegirani status u tom ždrijebu - pišu Sportske novosti.

Ogroman je broj klubova s kojima bi Osječani i Riječani mogli krenuti u europsku avanturu. U glavnom dijelu ždrijeba 2. kola kvalifikacija za KL, ne računajući "put prvaka", bit će ukupno 90 klubova od kojih će 31 prvo morati uspješno odraditi posao u prvom pretkolu da bi uopće vidio drugo. Ždrijeb 1. pretkola je samo dan ranije od ždrijeba 2. pretkola.

Protekla europska ljeta naučila su nas da imena suparnika hrvatskih klubova ne moraju biti spektakularna da bi bila uspješna protiv HNL-ovaca. I Osijek i Rijeka imat će na papiru ulogu favorita, no moguće je, recimo, da im zaprijete Ordabasi i Aktobe, a znamo koliko opasni kazahstanski klubovi mogu biti. S druge strane travnjaka mogli bi biti i Ukrajinci, Česi, Poljaci, pa Mađari, Izraelci ili slovenski klubovi Domžale i Celje, možda i Borac Banja Luka ili sveprisutna Gzira United.

Moguća i repriza protiv Vitorije

Odrade li Osječani i Riječani uspješno posao, pridružit će se Hajduku, koji čeka u 3. kvalifikacijskom krugu. Na njegovom glavnom putu (postoji i taj put prvaka u kojem igraju samo prvaci država) zaigrat će 54 momčadi, s tim da će u ždrijebu biti čak 99 klubova. Devet ih se uključuje u 3. pretkolu, preostalih 90 mora proći 2. pretkolo koje se igra 27. srpnja i 3. kolovoza, što je u svakom slučaju nakon 24. srpnja za kada je zakazan ždrijeb 3. pretkola.

U tom ždrijebu hrvatski klubovi će se razdvojiti. Pobjednik para 2. pretkola u kojem će biti Rijeka bit će nositelj, pobjednik Osijekova para neće, uostalom, kao ni Hajduk, kojem koeficijent 9.000 za to neće biti dovoljan. Nisu Bijeli nositelji bili ni lani u 3. pretkolu, pa su izbacili Vitoriju Guimaraes, s kojom bi se teoretski mogli susresti i ove sezone.

image
Ante Čizmić/Cropix

Sigurno će u ždrijebu biti klubova s kojima se momčad Ivana Leke može nositi. Jedan od mogućih suparnika Hajduka na europskom startu bit će i beogradski Partizan, koji se kao i Hajduk uključuje u ovoj rundi KL. Tu su, recimo, i Bodo/Glimt, preko kojeg je Dinamo lani došao do skupine Lige prvaka, pa i Djurgarden, koji je oprostio Rijeku u ljeto 2022.

Prilika za status nositelja

Svi potencijalni suparnici Hajduka su i potencijalni suparnici Osijeka, samo se Bijelo-plavi prvo moraju probiti iz drugog u treće kolo kvalifikacija. Isto, jasno, moraju napraviti i Riječani kako bi iskoristili svoj dobar koeficijent i došli do 3. pretkola, gdje će biti niz klubova protiv kojih ne bi smjeli posrnuti.

Utakmice 3. kola kvalifikacija igraju se 10. i 17. kolovoza, a ždrijeb play-offa, posljednjeg kvalifikacijskog kola, bit će 7. kolovoza. U njemu Rijeka sigurno neće biti nositelj, koeficijent 11.000 ipak je preslab da bi joj omogućio mjesto među 17 privilegiranih u ždrijebu ako u njega uđe. No Hajduk (i Osijek ako prođe 2. pretkolo) bi za to mogao dobiti priliku.

Izbace li u 3. pretkolu nositelja s velikim koeficijentom, ždrijeb za plasman u skupine KL dodijelit će im papirnato slabijeg suparnika i sigurno izbjegavanje klubova iz liga Petice koji se uključuju tek u play-offu koji se igra 24. i 31. kolovoza. Baš je Partizan jedan od tih klubova čije bi izbacivanje u 3. pretkolu donijelo hrvatskom predstavniku mjesto nositelja u play-offu...

NEKI OD POTENCIJALNIH SUPARNIKA OSIJEKA I RIJEKE U 2. PRETKOLU KL

Gzira United, Levadia Tallinn, Connah‘s Quay, HB Torshavn, Europa, Domžale, Santa Coloma, Progres Niderkorn, Beitar Jerusalem, Hammarby, Kalmar, Kauno Žalgiris, Pogon Szczecin, Zalaegerszeg, Kecskemeti, Borac Banja Luka, Sabah, Ordabasi, Aktobe, Celje, Auda

NEKI OD POTENCIJALNIH SUPARNIKA RIJEKE U 3. PRETKOLU KL

KuPS Kuopio, Škendija Tetovo, Neftči Baku, Linfield, Vaduz, DAC Dunajska Streda, Dundalk, Alaškert, Brann Bergen

NEKI OD POTENCIJALNIH SUPARNIKA HAJDUKA I OSIJEKA U 3. PRETKOLU KL

Club Brugge, Gent, Partizan, Maccabi Tel Aviv, Viktoria Plzen, Bodo/Glimt, Lech Poznanj, Hapoel Beer-Sheva, Djurgarden, APOEL Nikozija, Bešiktaš

TKO TRENUTNO DRŽI POZICIJE ZA PLAY-OFF KL U LIGAMA PETICE

Aston Villa (Engleska)

Lille (Francuska)

Roma (Italija)

Bayer Leverkusen (Njemačka)

Athletic Bilbao (Španjolska)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:29