Hajdukhuljaj na odlasku

Kuloari bruje: ovo su najizgledniji kandidati za predsjednika Hajduka

Piše Frane Vulas
sibenik_hajduk01-311018

Jasmin Huljaj je na odlasku, a ime njegovog nasljednika trebalo bi se znati kroz idućih nekoliko (tje)dana. Jučer raspisani natječaj za izbor novog prvog čovjeka kluba traje osam dana, a potom će uslijediti razgovori s kandidatima.

No, s obzirom da su već prije nekoliko tjedana Huljaj i Nadzorni odbor dogovorili strategiju njegovog povlačenja, za vjerovati je da su to vrijeme do objave odluke kupili kako bi pronašli rješenje, ispipali opcije, sondirali teren. Da u trenutku kada raspišu natječaj ne tapkaju u mjestu. Svaki drugačiji scenarij bio bi veliko iznenađenje. 

Zna se značaj ‘Tommyja’ i obitelji Mamić

Od imena koje su hajdučki kuloari gurnuli u prvi plan odmah je iskočilo ono splitskog poduzetnika Zorana Mamića.

Bespredmetno je opet naglašavati kako su tvrtka “Tommy” i obitelj Mamić, otac Tomislav, sin Zoran stalno uz Hajduka, već dugo i kao glavni sponzor.

Dapače stalno su uz splitski sport, sponzori su još mnogim klubovima. Zoran je bio i u Nadzornom odboru Hajduka. Na temu toga što ga kuloari nominiraju Zoran Mamić nam je kazao. 

- Zanimljivo, lijepo je čuti da me stavljaju u kontekst budućeg predsjednika Uprave Hajduka. Svakome bi imponiralo da se njegove ime povezuje s mjestom prvog čovjeka Hajduka, pa tako imponira i meni – rekao nam je Mamić. 

Poznajete li aktualne članove NO-a Hajduka? Je li vas netko od njih na tu temu kontaktirao?

- Ne poznajem nikoga, nikad se nismo upoznali. Nismo nikada razgovarali na temu Hajduka, pa tako ni na ovu aktualnu temu, pitanje budućeg predsjednika Uprave – rekao nam je Zoran Mamić.  

Podsjetimo, ta mogućnost se spominjala još i u studenome, kada se Huljajeva pozicija dovodila u pitanje pred izbor novog NO-a.

A od kandidata koji se spominju u kuloarima jedno novo ime pojavilo se u odnosu na večer nakon objave odluke Huljaja o odlasku. Novo/staro ime, bivši predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić. Već iskusni nogometni djelatnik, kako se znalo reći glas razuma i stabilnosti iz nekog ranijeg doba.

Naime, Brbić se jesenas javio kao kandidat za novi saziv NO-a Hajduka, ali je otpao zbog stavki Zakona o sportu, jer je u protekle tri godine pravomoćno kažnjavan zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. No, u međuvremenu se taj kamen spoticanja otkotrljao.

Ta kazna je postala pravomoćna 14. siječnja 2016. godine, proteklo je sada već više od tri godine. Da, ne govorimo kakav je apsurd da je bila riječ o prekršajnoj kazni za vrijeme dok je bio predsjednik Uprave Hajduka, još iz listopada 2012., te da je Brbić kao odgovorno osoba dobio kaznu jer klub nije imao dovoljan broj zaštitara na iznimno posjećenom susretu.

Sve zbog toga što je klub bio u financijskim problemima i jedna zaštitarska tvrtka je zbog dugova otkazala suradnju, a zamjenu iz istog razloga nije bilo moguće angažirati.

Hajduk je bio prekršajno kažnjen s deset tisuća kuna, a Brbić je na kraju morao platiti 1250 kuna. No, zakon je zakon. A on više Brbića ne sprječava da sudjeluje, da se prijavi na natječaj.

Opet, i za Brbića vrijedi slično kao i za Mamića. Igrači su koje se predobro poznaje da treneri ne bi dobro znali što se sve od njih može očekivati, da ih se treba nešto posebno dodatno analizirati. A što se kod kandidata radi natječajem.

Politika kao barijera

Bivši ministar financija Boris Lalovac, rođeni Splićanin, SDP-ov saborski zastupnik obrazložio je zašto ne može biti kandidat za predsjednika Uprave Hajduka, barem ne u ovim izborima. Razlog je što nema zakonskih mogućnosti po Zakonu o sukobu interesa. Naime, Zakon ne dopušta imenovanje dužnosnika, pa dakle i saborskih zastupnika, u uprave trgovačkih društava. 

- Vrlo rado bih bio kandidat, ali možda nekom drugom prilikom kada se promijeni zakon. Strast prema Hajduku je tu, a ovo ostalo možda kada zakonske prilike to omoguće - rekao nam je Lalovac koji iz istih razloga nije ni 2016. mogao biti kandidat. Tada je kazao i kako je Hajduk iznad ministarskog mjesta.

Igor Garača je prije nešto manje od tri godine bio u najužem krugu kandidata prilikom tadašnjeg izbora za predsjednika Uprave, u vrijeme kada je izabran Ivan Kos. Tada je bio izvršni direktor Hrvatske pošte. Sada se opet spominjalo i njegovo ime, ali neće se prijaviti na natječaj.

- Počašćen sam komentarima, ali to ipak nema nikakve realne osnove. Ne planiram mijenjati postojeći posao. Nema takve inicijative s moje strane, niti me iz Hajduka itko službeno oko toga kontaktirao. Ovaj će izbor proći bez mene – potvrdio nam je Garača, danas direktor za financijsko savjetovanje u BDO-u Hrvatska.

 

Paladin najavio ulazak u utrku

Marijo Paladin bit će kandidat u natječaju za izbor predsjednika Uprave Hajduka.

Paladin je diplomirani inženjer kemijske tehnologije s bogatim menadžerskim iskustvom u industriji proizvodnje hrane, brodograđevnoj industriji, graditeljstvu i sportu. Bivši tehnički direktor RNK Splita Paladin protekle se jeseni kandidirao i za mjesto u NO-u Hajduka.

#HAJDUK#ZORAN MAMIć#MARIN BRBIć