StoryEditor
Hajdukanaliza pobjede

Kreković golovima otvara vrata prve momčadi, dobra vijest je i povratak Posaveca

Piše Slaven Alfirević
22. siječnja 2020. - 07:04
Miro Gabela/Hajduk.hr

Do pobjede – preokretom, Hajduk je izgubio prvo poluvrijeme, ali je na krilima zamjena s klupe i poleta, velike upornosti došao do nove pobjede na pripremama u Turskoj. Evo i analize pobjede protiv Vardara, ovi igrači su obilježili utakmicu...

1. Leon profesionalac, aluzija na film, pogodan je naslov, a momak i jest za naslovnicu. Dva gola Vardaru, nije šala! Rezerva u B momčadi, promeće se u prvu figuru napada “bijelih” na pripremama u Turskoj.

Leon, a Sveti Duje, rođen je 7. svibnja 2000. Nedavno smo ga spominjali potajno se nadajući kako će se promovirati, jer sad je čas: dugo je bio inkubatoru, vrijeme je da se i on pojavi na vidjelu iz generacije 2000. kojoj se odavna vjeruje i tepa. Palaversa je davno prodan, a Leon Kreković nije zakasnio, taman je da se smetne s uma Čataković i treba li ga dovodit, koliko platit, koliko to Trenčin traži, je li i do 800.000 eura za otkup? A imaš kući Leona, u svome dvorištu?!

Kreković, dakle, ali i Blagaić, Teklić, Delić, otvaraju vrata prve momčadi u brzoj igri na kojoj Tudor inzistira.

2. Što to Tudor radi s bočnim igračima? Sasvim neobično, najprije je Jakoliša stavio na lijevog beka, najavio mu kako će od napadača napraviti bočnog jurišnika,  a onda je protiv Vardara uradio korak dalje i izveo rošadu, Čolina desno, a Tahiraj lijevo?! Mislit će čitatelji da gledamo ogledalnu sliku, da smo poremetili sastav. Ne, doista je Čolina desno, a Tahiraj lijevo. Dolček je nešto načet, dva-tri dana pauze, pa njega nismo vidjeli na djelu.

Tudor traži optimalna rješenja za bekove znajući da je to mjesto što poseban trud iziskuje. Gore-dolje, treba stići visoko naprijed, ali i natrag zatvoriti. Ako odem puno gore, dolje je propuh, tko će to stić. Nije lako. Zacijelo bekovi u tami svoje sobe razmišljaju prije svakog treninga, tko će sve to stić, mogu li ja to? Malo ih je kao Jarni ili Strinić. 

3. Vratio se Posavec, na branku kao na mala vrata; nakon jutarnjeg treninga prostrujala je vijest Titanicom, branit će Posavec. Već?! Je li moguće? Netko je izračunao: na gol poslije 79 dana. Dugo je Veli Joža bio u tunelu i pod pritiskom, da li boljku s vratom rješavat operativno. To je rizik. Ne diraj kralježnicu tako blizu glave. Pa se tražeći razna mišljenja opredijelio za konzervativnu terapiju, čak u Švicarskoj.

Što je svakom pacijentu tajna, sve dok ne poželi progovorit o tome. Kako god, vratio se Veli Joža treninzima, a sad je i branio. I to dobro. On je reprezentativni potencijal. Ne zaboravimo. I dodana vrijednost Hajduka, imajući etabliranog Ljubića, te iskusnog Blaževića. U to ime se lakše dopustilo Matijašu da ode i poentira pozivom iz Belgije, konkretno iz Antwerpena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. siječanj 2021 12:29