StoryEditor
Hajduktaktika za rumunje

Kopić danas ne može puno kalkulirati, ako žele proći Bijeli moraju zabiti gol

16. kolovoza 2018. - 19:30

Lakše je vašem reporteru špartati kilometrima po Bukureštu, Parizu Istoka, od kampa Steaue, preko Trga slobode i zdanja Parlamenta do Trijumfalnih vrata i Aleje veleposlanstava, nego dokučiti točnih 11 što će ih trener Hajduka Željko Kopić poslati na teren kontra Steaue, pardon FCSB-a.

Priča ide ovako. Nije nam još trener priopćio prvih 11, niti će nam ih kazati navečer nakon treninga, čak je rekao da će i navlake za igru na večernjem treningu na nacionalnoj Areni podijeliti ...onako, da se ne otkrije što smjera. Tek u četvrtak ujutro otkrit će naznake impostacije. Rekoše nam.

Međutim, nema tu baš previše opcija, jedina je misao – zabiti. Ne može Hajduk smjerati da sa 0:0 brodi do isteka 120 minuta pa da onda krene na rulet s bijele točke.

Dakle, s golovima treba tražiti prolaz. To je postulat numero uno, number one.

Treba li opet lamentirati o važnosti europskog trajanja po Europi i prilici da se zakorači u play-off rundu gdje je Hajduk u zadnje četiri godine bio, ali nijednom nije uspio prijeći Rubikon? I koliko to novca vrijedi, dvjesta i nešto tisuća eura, svaki put kad se preskoči neku Slaviju iz Sofije itd? A plasman u skupinu donio bi 2,9 milijuna eura.

Ruku na srce, Steaua, pardon FCSB ima visok rejting i ne treba biti megaloman, premda bi i te kako vrijedilo preskočiti Rumunje, jer svaki put je Hajduk preskakao Rumunje od Universitatee iz Craiove i klisura Đerdapa sve do tamo nekog provincijskog, kako ono, Iasija.

Nego, hoće li Željko Kopić posegnuti opet za Edinom Šehićem, kao lažnim krilom? Što bi mu to donijelo?

Taktizirati, vući igru na 0:0 pa onda što kasnije da se zabije gol?! Otvara se veća šansa da se ne primi dva?! Ne zaboravimo, Hajduka u daljnji krug vodi i remi, samo da postigne gol(ove)...

Nema Nižića i to je krimen, da ti kapetan nije na dispoziciji u ovakvim utakmicama. Kao da si ga prodao. Nema ni Radoševića. Nema ni Tome Bašića. Njih si prodao. Taman kad bi se igralo. Doveo si Jaira, pa i Jradija, a prvi nije dovoljno spreman, potonji niti nema pravo nastupa.

Bek za Europsku ligu, zvuči kao ironija, doveden zimus, Steliano Filip, jedino ako je u nekim tajnim Kopićevim 007- primislima mogao bi se pojaviti u igri, u svome gradu?!

Ali, sad izgleda kao da optužujemo, a pada nam na pamet talijanski kantautor Jovanotti i njegovo "penso positivo", prijevod vam ne treba, je li tako?!

Ako je Hajduk nespreman dočekao ovaj trenutak, a da nije artikulirao pravi sastav, šta da sad radimo?! Kopić se koprca, kopa, pa u tom krpanju ispada i sam kriv... evo nas kod njegovih dvojbi. Poruka je – zabit gol, ne primit gol. Pa tko ne bi naš savjet poslušao?!

OBRANA: Čini se da uz kapetana Juranovića stoperi ostaju Mikulić i Vučur sa svom svojom vrećom europskog neiskustva, makar "Cvajte Bundesliga" što se tiče Vučura nije za bacit. Na lijevom beku Lopez. Čini se kuvertirano, koliko god bilo kontroverzno.

VEZNI RED: Prizivamo Palaversu kao osvježenje, ali tercet Barry, Jurić, Caktaš čini se da ima pole-position. Hoće li Kopić staviti i četvrtoga i time momčad uvući u 4 – 4 – 2 oprez?

NAPAD: Said ispred Ivanovskog, oprosti Mirko, Slavko tako misli... Šalu na stranu, tek Said je tu, lijevo Gyurcso, ugasli Gyurcso, ima li netko žigice da mu upali iskru igre od proljeća?! Lijevo Jairo, nedokazan, mačak u vreći ili (i)pak Fomitschow koji od trećeg, zadnjeg lijevog beka s popisa, predodređenog za odlazak postaje faca i adut, lijevo krilo, nekmoli Šurjak, dotle smo došli.

Taktika je jedna, jedina: prolazak. Prođi Kopiću i narugaj (nam) se svima. Bilo kako, pa makar na penale... 

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 14:30