StoryEditor
Hajdukdalmacija u mom oku

Komentar Ive Mikuličina: Do Poljuda je najbrže preko Škotske

15. rujna 2021. - 11:24
Nikola Katić debitirao je za Hajduk u prijateljskoj protiv Zmaja, a onda i u HNL-u protiv IstreIvo Ravlić/Cropix

Nisam znao da najkraći put od Opuzena do Splita vodi preko Koprivnice i Glasgowa - tako nam je duhovito kazivao jedan žestoki hajdukovac, koji je zapravo više nego zadovoljan što je stoper opuzenskog Neretvanca Nikola Katić poslije koprivničkog Slaven Belupa i škotskog Glasgow Rangersa konačno odjenuo bijeli dres. 

Katićev dolazak u Hajduk je samo jedna od nekoliko dobrih stvari, koje su se minulih dana dogodile u dalmatinskom nogometu. Kako se, primjerice, ne radovati nastupu čak petorice (bivših) hajdukovaca u reprezentativnom dresu ili atmosferi na utakmici Hrvatska – Slovenija, za koju je Ante Kulušić, šibenski član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza bez oklijevanja kazao „kako je bila fantastična, gotovo nezamislivo lijepa“. 

Priču o jačanju dalmatinskog nogometa je, nema sumnje, na svoj način podgrijao i Eduardo Zapata Sierra, predstavnik kolumbijskog vlasnika na Šubićevcu, rečenicom: - U interesu je i nas, kao vlasnika kluba da u šibenskom prvoligašu igra više domaćih, dalmatinskih nogometaša nego igrača iz Kolumbije ili Zagreba.

Da Zapatina izjava nije nimalo kurtoazna jasno govori podatak da su na utakmici Dinamo – Šibenik u gostujućem sastavu zaigrala čak petorica igrača koji su stasali na Šubićevcu (Rogić, braća Marin i Antonio Jakoliš, Nikola Rak, Stipe Bačelić-Grgić). Uz to, klub je potpisao stipendijske ugovore sa čak desetoricom mladih šibenskih igrača. Kadeta i juniora. 

- Na Šubićevcu ne smatram fureštim nijednog od igrača, koji do svog mjesta može poslije šibenske utakmici stići automobilom za sat vremena – govorio je svojedobno pokojni predsjednik Šibenika Marko Slavica, poznat i po tome što je prilikom sahrane velikog Vladimira Beare ručkom častio pristiglu delegaciju Crvene zvezde, predvođenu Vladicom Popovićem. Ako bismo taj Markov kriterij koristili za aktualni šibenski prvoligaški sastav, onda nitko, ama baš nitko ne može na Šubićevcu smatrati „strancem“ Marija Ćurića, Ivicu Batarela, Karla Bilića, Ivana Delića ili Dalmatince koji nisu došli na red za bijeli dres, pa su sreću potražili u šibenskom susjedstvu.

Stručna suradnja između Hajduka i Šibenika nije, čini nam se, bila nikad bolja u posljednjih nekoliko godina. Splićani su, očito, shvatili da im potencijalni prvotimci najbrže stasaju u prvom susjedstvu  a Šibenčani da im je bolje prihvatiti posuđenog igrača iz Hajduka nego angažirati potrošenu pticu selicu. Zato je prava šteta što u šibenskom dresu nije osvanuo i nadareni Tonio Teklič, kojemu je mjesto na Šubićevcu.

Dolaskom Jakobušića na kormilo Hajduka sazrelo je, konačno, i vrijeme da se prestanemo osvrtati za svim promašajima dalmatinskog nogometa u prošlosti. Uostalom, kao da u europskom nogometu jedino griješe Dalmatinci!? 

- I Olmo će, kao rođeni Katalonac, u Barcelonu stići preko Zagreba i Leipziga. Na Camp Nouu su itekako svjesni da su pogriješili, kad su nadarenog tinejdžera pustili u Dinamo – otkrio nam je Mario Rosas, španjolski trener na šibenskoj klupi.

Možda će nam netko zamjeriti što smo u našoj nogometnoj kartulini preskočili navijače. Posebice detalj o praznom sjeveru na utakmici Hrvatska – Slovenija, koji je sve samo ne detalj. Mudrije je ne secirati previše navijače. Da su drugačiji zvali bismo ih objektivnim promatračima!

item - id = 1127427
related id = 0 -> 1127376
related id = 1 -> 1127224
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. rujan 2021 11:24