StoryEditorOCM
HajdukBIJELI DIM

Hajduk predstavio novog sportskog direktora: ima bogato iskustvo, bio je dio Manchester City grupacije

Piše Marko Bilić
12. rujna 2024. - 23:11

Francois Vitali novi je sportski direktor Hajduka! Evo vijesti dana, 48-godišnji Francuz naslijedit će na toj funkciji od prije nekoliko dana smijenjenog Nikolu Kalinića.

Hajdučki puk, i ne samo hajdučki, s nestrpljenjem je čekao ime novog najvažnijeg čovjeka za struku na Poljudu, nagađalo se da će to biti ”neki stranac”, ovime je to i potvrđeno.

Predsjednik Ivan Bilić na sinoćnjoj press konferenciji, izvjestila je o tome i Slobodna Dalmacija, nije htio otkriti ime novog sportskog direktora jer, kako je rekao ”ugovor još nije potpisan”, pa da se posao ne pokvari. A znate kako je, dovoljan je trenutak nepažnje i nespretnosti da sam sebi zabiješ autogol.

Pa da ga ne bi zabili... na Poljudu nisu htjeli otkriti s kime to pregovaraju i tko će to i uistinu biti. Sve dok nisu dobili Vitalijev potpis na ugovor, crno na bijelo, a kojega su čekali danas poslijepodne i večer.

image

Svatko na svoju stranu

Tom Dubravec/Cropix

Što znamo o Vitaliju, osim što nosi prezime koje susrećemo i u Dalmaciji? Google kaže da je Vitali prezime podrijetlom s Hvara. E sad, iz čijih je kuća novi sportski direktor Hajduka još ne znamo, ali znamo da ima 48 godina, rekli smo to već, da je veći dio nogometne karijere proveo u francuskom prvoligašu Lilleu (život baš piše romane).

Svoj put u nogometnom menadžmentu započeo je 2003. u Lilleu, te se u njihovom sustavu zadržao do 2017. godine. Započeo je kao voditelj skauta akademije, zatim je ubrzo postao voditelj skauta prve momčadi pa sve do projekt menadžera i sportskog direktora kuba. U tom razdoblju Lille je šest puta igrao Ligu prvaka, tri puta Europsku ligu, po jednom osvojio prvenstvo i francuski kup, te je bio prepoznatljiv po igračima koji su ponikli u njihovoj vlastitoj akademiji. 

Nakon Lillea sportski direktor bio u belgijskom Cercle Bruggeu i još jednom francuskom klubu Troyesu. Trenutno je bez kluba, odnosno ”without club”.

Ono što je posebno zanimljivo, Francois Vitali je kao dio City Football Group u vlasništvu Manchester Cityja u Troyesu obnašao dužnost i menadžera akademije, uz onu sportskog direktora. Dakle, reference ima, itekakve, sad ostaje ”samo” da to neupitno znanje i sposobnost pokaže i radeći na Poljudu kao sportski direktor Hajduka.

image

Ivan Bilić

Nikola Brboleža/Cropix
image

Predsjednik Uprave Hajduka Ivan Bilić

Bruno Konjević/
image

Nikola Kalinić je bivši---

Tom Dubravec/Cropix
image

Smijenjeni Nikola Kalinić

Božidar Vukičević/Cropix
image

Gattuso

Vojko Bašić/Cropix
image

Trener Gennaro Gattuso

Vojko Bašić/Cropix
image

Marko Livaja spreman za dolazak novog sportskog direktora

Vojko Bašić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 00:19