StoryEditorOCM
Hajdukolovni hajduci

Kako protiv Istre, tako i protiv Gorice. Naivno se Hajduk ponio, kao da zrno iskustva nemaju

18. rujna 2023. - 09:31

Hajduci su doživjeli da im u Velikoj Gorici skandiraju...

- Dođite nam opet...

Kakav blam...

A bilo je to sve uredno, Hajduk je vodio sa 1:0 sve do pred sam kraj, do 86. minute, a što se onda dogodilo, teško je objašnjivo. Da šut Dina Štigleca mimo Darija Melnjaka u nebranjeni kut Ivana Lučića ne označi samo gubitak dva, nego posljedično i sva tri boda, jer je potom Gorica još jednom zabila. Sigurno će ovaj zlosretni finiš biti predmet širokih rasprava odmah u svlačionici gdje će Ivan Leko sa svojim suradnicima i igračima dugo diskutirati. Pa nastaviti u Splitu, čekajući Lokomotivu.

Ništa nije izgubljeno, osim šest bodova u zadnje dvije utakmice.

Obilo se hajducima o glavu to što su se povukli, eto što se dogodilo Hajduku: stisla ih je Gorica, a Hajduk je čekao kraj. Igrala se 86. minuta, Hajduk je još vodio... Kad se dogodilo izjednačenje, onda su crveno-plavi nasrnuli otvoriti se, Benrahou je dvaput petljao po desnom krilu i gubio olako balune. Pa ih je Gorica zaskočila kontrom i novim pogotkom.

Potop, rasulo, klasični Hajduk, kukaju navijači „bijelih” do nas, a puna ih je i svečana i press-loža. Istra i Gorica ruše šampionske snove, eto tko nas dobija i od koga gubimo.

Naivno se Hajduk ponio. Kao da zrno iskustva nemaju. I onda ta klasika, kad je već poravnat omjer, uzmi barem bod. Nemoj gubit, čuvaj neodlučeno. Zašto srljaš? Kako protiv Istre, tako i protiv Gorice.

image
Damir Krajač/Cropix

Mrvljenje igre

A nije Leko, uvjereni smo, naredio da se povuku, svjedoci smo da ih je rukama, gestikulacijom vukao naprijed, izađimo, momci, iz prsiju Lučića. No, tu lekciju očito još nisu naučili.

Forsirane izmjene kolege mu Dinka Jeličića na suprotnoj strani dale su ploda Gorici, tražio je sve ili ništa, posrećilo mu se, Fortunu je povukao za uši, vratila mu je - jackpot.

Ako je Gorica otkinula dva boda Dinamu, sad je sva tri uzela Hajduku i vratila utrku u egal.

Sad je bespredmetno govoriti kako je Zvonimir Šarlija trebao biti junak utakmice, zabio je gol i spasio izjednačenje pred gol-crtom na udarac Pršira.

Ulazak Benrahoua osvježio je načas igru Hajduka koja je bila i ovaj put nedorečena. Ima tu htijenja i borbenosti, ali lopta ne teče uhodanim pravcima. Poklepović bi rekao – mrvljenje...

Gol Pukštasa Dinamu u zadnjoj sekundi u prvom kolu sad je usud vratio duplo, u zadnjim trenucima Hajduk je izgubio i od Istre i od Gorice. Bile su to ravnopravne utakmice, gdje bi remi bio najpravedniji ishod.

Sve što smo pisali i sricali u hvalu nove pobjede Hajduka do 86. minute – pobrisali smo. Na semaforu svijetli 2:1 i domaćini to ne brišu, ne gase, 2:1 za Goricu.

Ali, dajte još jednu digresiju: čim je ušao Benrahou, posrećio mu se prekid i to je blagodat za igru Hajduka, te njegove zavrnute lopte, baluni kiflići koji imaju poseban efe koji te nutka da budeš u šansi, da postane opasno pred vratima.

image
Damir Krajač/Cropix

Tako se dogodilo da je na prvi prekid, na ulazak Marokanca Hajduk poveo. Bio je to i karambol, odbijanac, zla sreća za domaćina.

Bili smo uvjereni da će to biti dovoljno za šahovskih 1:0, pobjedu rudarski ostvarenu kod motivirane Gorice. No, nismo bili u pravu, Hajduk je na kraju potonuo baš kako mu se dogodilo i na solunskom frontu. Odjednom, netko ugasi svjetlo.

Šansu je dobio Roko Brajković, nije ju iskoristio, kao ni centarfor Filip Čuić u nastavku. Malo ili ništa su pokazali.

No, nisu oni krivi, cijela momčad je morala, naprosto MORALA mirno privesti vodstvo kraju, ima tu iskusnih igrača u polju, sve je bilo u rukama „crveno-plavih”.

Šarlijin treći žuti karton

Šteta što je Šarlija dobio treći žuti karton, nema ga protiv Lokomotive, bit će ga protiv Dinama.

Na kraju, skamenjeni u nevjerici bili su igrači i navijači Hajduka. Momci u crveno-plavim dresovima odmah su pohitali pred istočnu tribinu, kao da traže ispriku, oprost, postrojili su se ispred navijačke tribine, a kamena lica su bila i navijačka...

Ne možemo od pjesme pobjedničke s razglasa čuti što se vikalo, ako se vikalo, ali po mimici kao da je bila minuta šutnje. Molba za oprost, za ispriku. Objašnjenja nema. Nevjerica golema, kako se to od gotovine pravi veresija, tj. zajam, kredit. Imaš sve u rukama i bodovi odlepršaju.

Umjesto veselja, bili su to kameni svatovi na kraju. Šokantan poraz Hajduka zaledio je lica igrača i navijača, a i funkcionera Hajduka u loži, još jedan nokaut na izdisaju susreta, kao protiv Istre. Gorka Gorica, gorča od gorčice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. srpanj 2024 02:30