StoryEditor
Hajdukpresudili

Kako god komentirali ili analizirali suđenje ostaje nepobitna činjenica da je Hajduk grubo oštećen

Piše R.R.
24. svibnja 2018. - 00:30
33248898_831207787068981_3075248600284921856_n

Kako god okrenuli post festum Kupa Hrvatske apostrofirat će se suđenje, možda i ne toliko Marija Zebeca iz Cestice, pokraj Varaždina, kao glavnog suca, koliko njegovih pomoćnika, prije svega Boruta Križarića i to više, te Dalibora Conjara manje zbog nekih procjena koje nisu bili točno i zahvaljujući čemu je Hajduk opštećen. I s pravom se treba žaliti na takve situacije. Pa neka i trener Hajduka Željko Kopić ne komentira niti jedan detalj.

Prvo poluvrijeme je to koje je zapravo usmjerilo tijek finala. Dvije situacije i tri velike pogreške. Moguće je, jer u prvom slučaju kojeg su svi izdvojili dvije su velike pogreške, uzorčno-posljedično povezane. Križarić jer svojom pogreškom, povukao za sobom i Zebeca.

U 23. minuti prvi pomoćnik Križarić je napravio veliku pogrešku, to se može tvrditi. Said je krenuo u prodor na Caktaševo dodavanje i nije bio u ofsajdu, niti jednim dijelom tijela. Pa čak i kada bi Križariću priznali da je bila nekakava linije, sam zdrav razum, a i naputak Sudačke komisije kaže "ako nisi siguran, daj prednost napadaču", a u ovom slučaju to čak nije niti upitno.

Uz to Križarić je čak i pustio da se igra razvije, pa je u trenutku kada je Said bio u boljoj poziciji u odnosu na stopera Dinama Perića koji ga je u tom bijegu zakačio s leđa preuzeo kompletnu odgovornost na sebe, a zapravo je "utopio" glavnog suca. Križarić je podigao zastavicu, signalizirao nepostojeće zaleđe i tako skinuo teret odgovornosti sa Zebeca koji je morao pokazati crveni karton igraču Dinama. Tu spora nema. Pitanje je kako bi se Dinamo postavio s igračem manje gotovo 70 minuta i bi li uopće imao nekakvu priliku za ozbiljnije ugroziti Hajduk. Posebno što su Bijeli imali svoje razdoblje dominacije, posevbno u završnici kada je snaga kod Modrih počela kopniti.

U 28. minuti na Gyurcsa je izvrsno u kontri zaljuljao braniča Dinama Stojanovića koji ga je nespretno zakačio po lijevoj kopački, prvi kontakt je bio "na nogu". Istina je da je bilo potrebno pogledati, iz više kutova ovaj start, no i nakon svega dvojbe nema. Kazneni udarac je čisto ko' suza. Daleko od činjenice da bi Zebec mogao dodijeliti Mađaru karton zbog simuliranja.

"Oko sokolovo" Mateo Beusan bio decidiran:

- Bio je kontakt za prekršaj za najstrožu kaznu, penal za Hajduk je morao biti dosuđen, ne žuti karton za Gyurcsa i njegovo navodno simuliranje kako se Zebecu učinilo

 

Drugo poluvrijeme su sucima posao olakšali sami igrači vrlo korektnim ponašanjem na terenu. Pa je tako i star Ademija nad Gyurcsom, kada se malo poslužio rukom u kaznenom prostoru ocjenjen kao situacija u kojoj se ne treba dosuditi kazneni udarac zbog malog inteziteta oslanjanja.

Zanimljiva je jednako tako bila situacija u 81. minuti kada je Gavranović bio vrlo blizu pogotka, odlično je, školski pucao glavom, ali pored vratnice. No jedan detalj je opet pokazao koliko je sudac Križarić bio potpuno "izvan forme" jer je jasno vidljivo kako je napadač Dinama u zaleđu i to dobro vidljivom, baš dapače ispred Križarića nije bilo igrača koji bi mu zaklanjali pogled i tu je situaciju morao jasno vidjeti.

Slično kao i reakcija Dalibora Conjara u sudačkoj nadoknadi, Ademi kod ubačaja Radoševića povlači Savvasa za sdres, obara ga, a Conjar za svaki slučaj signalizira zaleđe, iako je lopta došla do Almeide koji nije bio u nedozvoljenoj poziciji. Možda je Conjar želio olakšati Zebecu ovu situaciju, ali je zapravo grubo pogriješio, jer ako nitko niti ne dosudi prekršaj nad igračem Hajduka još uvijewk postokji modućnost da Almeida puca prema golu.

Ironičan je bio u svom komentaru Joško Jeličić koji je bez imalo ograde kazao kako se Dinamo ne mora brinuti kada Borut Križarić jednom objesi "zastavicu o' klin" jer će dobiti kvalitetnog zastupnika iz svoje Županije, nogometne baze.

Sve poslije toga se može komentirati ovako ili onako, ali ostaje nepobitna činjenica da je Hajduk grubo oštećen.

Izdvojeno

11. kolovoz 2020 13:03