StoryEditorOCM
HajdukŽivot na vagi

Kakav paradoks! Hajduk ima najbolju obranu lige, a njegov najveći forte u odnosu na Dinamo u ovom derbiju je napad

Piše Frane Vulas
30. ožujka 2024. - 07:35

Uoči derbija često momčadi stavljamo na ‘vagu‘, a pogotovo kada je u pitanju najveći derbi hrvatskog nogometa. I ova vaga pokazala nam je svu izjednačenosti s kojom dva najveća hrvatska kluba ulaze u subotnji prvenstveni okršaj na Poljudu (19.30 sati).

Nisu slučajno kladionice u većini slučajeva praktično pa jednake šanse za pobjedu dale i Hajduku i Dinamu. Ni Splićani ni Zagrepčani nisu dosad odigrali sezonu za pamćenje, a ne mogu se pohvaliti ni nekom posebnom formom. Što bi se reklo, nitko nema nekakav poseban ‘momentum‘. Hajduk pogotovo nakon poraza od Lokomotive uoči prvenstvene stanke, a Dinamo naročito poslije bolne eliminacije iz Konferencijske lige od PAOK-a.

Stavili smo na vagu kvalitete očekivanih početnih postava. Pokušali smo pritom biti maksimalno objektivni. Koliko smo u tome uspjeli, procijenite sami. Vaga lagano preteže na stranu Hajduka, ali baš neznatno (75,5:75). Toliko lagano da u konačnici to ama baš ništa i ne mora značiti.

Nije se bilo lako ni odlučiti prilikom davanja ocjena pojedinim očekivanim akterima. Ocjene nisu samo stvar generalne kvalitete, nego i trenutne forme. Primjerice Lovre Kalinić je sigurno veće ime od Ivana Nevistića, ali dugo nije branio pa stoga tu nikome nismo dali prednost. Tko je bolji Marko Livaja ili Bruno Petković? Što je bilo prije, kokoš ili jaje? Svatko u većini slučajeva vuče za svoje. Generalno za potpisnika ovih redaka Livaja, ali ne može se zanemariti jako dobra Petkovićeva sezona. Za njegove kriterije. Da je Livaja zabio toliko pogodaka u HNL-u bila bi to po njegovim standardima prosječna statistika. Međutim, Petković je zapažene nastupe imao i za reprezentaciju, u Europi...

Na koncu se dogodio paradoks. Cijele sezone Hajduk ima ponajbolju obranu lige. ‘Bijeli‘ su samo 16 puta odlazili po loptu u vlastitu mrežu u SuperSport HNL-u. Za usporedbu Dinamo čak 22 puta, i to uz odigranu utakmicu manje. Međutim, kao najveća šansa Hajduka nameće se ofenzivni dio momčadi. Napad s Livajom, Emirom Sahitijem i prije svega Rokasom Pukštasom, Hajdukovim čovjekom za derbije ne zaostaje za ‘modrom‘ navalom. Iako ni on nije u posebno dobroj formi. Dapače, ako ne bude u kadru Martina Baturine prevaga će osjetna u tom dijelu biti na strani ‘bijelih‘. A opet Dinamo je dosad ove sezone u prvenstvu zabio 47, Hajduk uz utakmicu više tek 39 pogodaka. Pa ti vidi. No, nije ovo u zadnje vrijeme ni onaj Takuro Kaneko od jesenas.

image
Vojko Bašić/Cropix

Naravno, najviše se, kao i uvijek očekuje od Livaje. Kao što se i na drugoj strani očekuje od Petkovića. Dinamo ima iskusni vezni red s Josipom Mišićem, Arijanom Ademijem. Međutim, obojica realno ove sezone ne igraju baš nogomet karijere. Bilo bi nepošteno prema mladom nogometašu na Niku Sigura stavljati preveliki teret, ali ako Filip Krovinović i on zajedničkim snagama budu kontrolirali središnji dio terena, olakšat će momčadi trenera Mislava Karoglana put prema osvajanju nasušno potrebna sva tri boda.

No, obrana je potencijalna bolna točka. Očekuje se da bi spomenuti Lovre Kalinić trebao zamijeniti Ivana Lučića. Fahd Moufi je imao problema s ozljedom, Zvonimir Šarlija nije na razini izdanja iz prvog dijela sezone, Filipa Uremovića zbog ozljede po svemu nema, Dominiku Prpiću nedostaje ovakvih utakmica u nogama, a Ismael Diallo je od povratka s Afričkog kupa nacija gdje nije igrao za Obalu Bjelokosti najlošiji igrač ‘bijelih‘. Ne leti u tom dijelu momčadi ni Dinamo, ali ima iskusnu ‘francusku‘ vezu u zadnjoj liniji, Bernauer, Theophile, Pierre-Gabriel plus Ristovski.

Vaga derbija

Hajduk

L. Kalinić - 6,5

Moufi – 6,5

Šarlija - 7

Prpić – 6

Diallo – 6

Sigur - 7

Krovinović - 7

Sahiti – 7

Pukštas – 7,5

Kleinheisler - 7

Livaja - 8

Ukupno: 75,5

 

Dinamo

Nevistić – 6,5

Ristovski – 6,5

Bernauer – 6,5

Theophile – 6,5

Pierre-Gabriel - 6

Mišić - 7

Ademi - 7

Kaneko - 7

Baturina – 7,5

Hoxha – 6,5

Petković – 8

Ukupno: 75

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 04:57