StoryEditor
HajdukRazmahao se

Kad sudac postane glavni lik utakmice: u Koprivnici je bilo previše odluka koje su za ozbiljnu stručnu ekspertizu

Piše Frane Vulas
13. kolovoza 2019. - 23:38
belupo-hajduk41-110819
rgx time: 4.6968460083008E-5

Nije ovo prvi put da je sudac Marko Matoc zasjenio sve druge sudionike utakmice Slaven Belupa i Hajduka u Koprivnici. Prije pet godina Matoc je na istom stadionu isključio s klupe tadašnjeg trenera Hajduka Igora Tudora. Zbog svega što se događalo iznervirani Tudor je tada čak odbijao napustiti klupu. Pozvani su tada čak i zaštitari da isprate trenera "bijelih" s klupe. Bila je to još jedna ružna epizoda HNL-a.

Suđenje Matoca iz Zaprešića u nedjeljnom susretu Slaven Belupa i Hajduka je pod posebnim povećalom, o čemu će sudački eksperti reći više. Čak 11 žutih kartona, dva isključenja (potjerao je s klupe i trenera vratara Slaven Belupa), penal...

Odluke su to o kojima će vjerojatno sto ljudi imati sto mišljenja. A niti detaljno gledanje snimki ne daje uvijek potpunu sliku ni decidirane odgovore, čak i hladnije glave nakon prospavane noći. Kod isključenja Jakoliša zbog navodnog namjernog udaranja protivničkog igrača laktom u predjelu vrata (Međimoreca). Kontakta je postojalo, ali je li inteziteta, je li više bilo pitanje odgurivanja.

Drugi žuti karton Bogojevića na drugoj strani izazvao je također dosta upitnika. Dodijeljen je po zapisniku zbog igranja rukom, a kojim je stigao do lopte prije Eduoka. Najsporniji se čini kazneni udarac nakon određenog kontakta Ismajlija i Ejupija. Čini se da je takvih puno na svakoj utakmici, da je tanko za najstrožu kaznu. I odmah su izašli "kosturi iz ormara". Sudački.

U travnju 2014. Slaven Belupo je u Koprivnici slavio nad Hajdukom 3:0, ali taj susret se pamti po "utakmici" Matoca i Tudora. A pamte se i riječi tadašnjeg trenera "bijelih" koji nikada nije imao dlake na jeziku. Prije Tudora u svlačionicu je ranije morao i Avdija Vršajević, već u 35. minuti (kod rezultata 1:0).

- Ovo je u 87. minuti bilo iživljavanje. Mirno sam sjedio na klupi, a čovjek je došao i rekao mi izađi van. Ja pitam zašto, on ne kaže ništa, onda kaže da sam napustio prostor. Ja to zovem iživljavanje i nitko na to nema pravo... Ja neću mučat', ovo više nije stvar HNS-a ni sudačke organizacije, nego stvar države. Svi imamo oči – pričao je tada između ostalog Tudor na presici nakon susreta. Nakon svega Tudor je drakonski kažnjen s čak šest utakmica zabrane obavljenja dužnosti.

Kao recidivist. Jer nije to bio prvi prekršaj Tudora, a niti dvoboj Matoca i Tudora. Pamti se i onaj iz studenoga 2013. također u Koprivnici (3:3) kada je također poslije susreta splitski trener imao što za reći, svjestan da će biti kažnjen. To se kasnije i dogodilo u iznosu od 15 tisuća kuna.

- Ne znam kome ovo treba i zašto se uopće igra nogomet, mi ne moramo biti prvaci ove sezone. Uopće me ne zanimaju analize naših sudačkih eksperata... Ovi momci pate i muče se cijelu utakmicu, a potom dođe nekakav lik i sve im pokvari - između ostalog govorio je tada Tudor.

Ne ulazeći u dublje analize suđenja u nedjelju, nakon takve povijesti bolesti ovih aktera, sudionika za utakmicu Slavena i Hajduka u Koprivnici opet je delegiran Matoc što je vjerojatno i samom sucu sigurno stavilo dodatni teret na leđa. Na kraju čak i neovisno što će se na kraju pokazati o kvaliteti nedjeljnog suđenja, dobili smo svakako i treću koprivničku epizodu s istim naslovnim ulogama.

#SUđENJE#MARKO MATOC#HAJDUJK

Izdvojeno