StoryEditor
Hajduknezaboravna utakmica

Jurica Jerković lani se prisjetio legendarnog pogotka od prije 46 godina: Kad je Borota drugi put legao, samo sam gurnuo balun u branku

Piše S. A.
14. svibnja 2020. - 11:19
Jurica JerkovićTom Dubravec/Arhiva/Hanza Media

Hajduk je slavio na Karaburmi i nije bilo važno što je i Velež slavio u Sarajevu. Tomislav Ivić na tribinama, iza žice, a na klupi Vojo Kačić.

Danas, sa 86 godina na leđima, u Pučišćima na otoku Braču šjor Vojo se živo sjeća:

- Ivić je morao bit u publici, održao je sastanak u svlačionici, pa na tribine. Kažnjen. A na klupi je uz mene bio i Dragan Holcer, kapetan je bio ozlijeđen i nije mogao igrati. Povremeno bi Ivić doša’ do žice nešto nam reć. Ali, nije puno trebalo, brzo smo poveli, a Jurica Jerković je igra’ famozno. Tako smo došli do titule prvaka...

Međutim, ono legendarno zbilo se u 89. minuti, kad je danas pokojni Jerković dvaput lažnjacima povaljao golmana Petra Borotu i onda mu elegantno ubacio balun u mrežu. Danas je dan Jerkovićeva gola na Karaburmi!

Pričali smo o tome s Jerkovićem lanjskog proljeća, taj zadnji put uz nas je bio i Vilson Džoni, nerazdvojan s Jurom, a baš je Džoni zabio za 1:0. Pričao je Jerković:

- Bome sam dobro povaljao Borotu, ali mi je Džoni zamjerio zašto sam uopće davao taj gol?! Onako bi ostalo zapisano da je sa 1:0 i golom Džonija Hajduk osvojio titulu – veselili smo se uspomenama.

Dobro, Jure, ali pamti se, kako je to bilo – pitali smo još detalja.

- Kontra, izašao sam sam na Borotu i zamahnuo sam, a on je legao. Brzo se digao, a ja opet zamahnuo, nisam bio siguran da ću pogodit. On opet legao i sad je trebalo samo gurnit balun u branku. Bila je to sigurnost za 2:0. Svi su popadali po meni od slavlja, postali smo prvaci. Dao sam fenomenalan gol, ali ima Džoni pravo, nije bilo potrebe. U prvom poluvremenu Džoni je izašao sam na Borotu i zabio mu jednostavno. Desni bek, a u kontri, igrao je to Džoni ispred svoga vremena – komplimentirali su jedan drugoga, a mi smo ih guštali slušat.

Hajdučku priču o prvaku iz 1974.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2021 16:54